Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by mcendrju »

whero wrote: 12 Feb 2023, o 23:21
mcendrju wrote: 12 Feb 2023, o 21:20 Chciałem zapytać obecnych użytkowników wersji średnio-biednych np samo Prestige (bez pakietów), czy są tu tacy i jak spostrzegają wyposażenie?

Zastanawiam się nad aktualną ofertą Prestige FWD dla żony i stąd kilka pytań także:

- czy regulacja manualna kierownicy jest wystarczająca? Prestige ma elektrykę foteli a nie ma kiery elektrycznej... w moim RX bardzo cenię sobie zakres pracy regulacji kierownicy
- przeczytałem cały ten wątek i znalazłem, że siedzenia nie mają pamięci na przyciskach w drzwiach (w RX mam) ale są jakieś profile w których można sobie zapisać ustawienie i ustawiać dla każdego użytkownika siedzenie, dobrze rozumiem? - chodzi mi o kierowcę, pasażera pal sześć
- czy ktoś z wyższej wersji mający lampy doświetlające zakręty może powiedzieć, czy one są na przeciwmgielnych zbudowane czy to osobne lampy (dodane gdzieś w reflektorach)? - trochę żenujące, że nawet w wersji prestige nie ma doświetlania w standardzie, miałem to w NX I praktycznie w najbiedniejszej wersji... zastanawiam się czy tego nie można by załatwić jakimś dodatkowym modułem, bo nie wydaje się to rocket science jeżeli to zapalanie przeciwmgielnych na wychyleniu kierownicy o jakiś kąt
- czy ten mniejszy ekran jest wystarczający po dłuższym użytkowaniu? niekoniecznie zależy mi na tym większym, pytanie czy coś poza uboższą nawigacją przeszkadza w użytkowaniu
- czy elektrochromatyczne lusterko boczne jest tylko od strony kierowcy? i czy tylko ono się "obniża" podczas cofania? (w RX oba są przyciemniane i obniżane :( )
- czy ktoś ma spostrzeżenia na temat tego wyświetlacza przy zegarach w wersji o wysokiej i "niewysokiej" rozdzielczości?
- dużo tutaj zostało poruszone o alarmie Vodafone, a ja mam pytanie czy jest w tym samochodzie czujnik pojemnościowy bo w cenniku nie widzę w żadnej wersji. w NX I miałem takowy, w RX IV jest to samo, a tutaj nie widzę...
- czy ktoś może ma FWD i może wymienić ewentualne wady znalezione podczas użytkowania? - jestem zwolennikiem AWD ale EFour to takie sobie AWD, nie to co w NX/RX 200t/300

Uprzedzając pytania albo sugestie - jestem świadom, że to NX FWD, wiadomo, lepiej jakby był AWD, ale biorę go pod uwagę jako konkurencję UXa 200 lub 250h w wersji Prestige lub wyższej, okazuje się, że podobne wyposażenia i ceny zbliżone.

" przeczytałem cały ten wątek i znalazłem, że siedzenia nie mają pamięci na przyciskach w drzwiach (w RX mam) ale są jakieś profile w których można sobie zapisać ustawienie i ustawiać dla każdego użytkownika siedzenie, dobrze rozumiem? - chodzi mi o kierowcę, pasażera pal sześć"
zapomnij - w polsce połączenie profili / aplikacji to żart w porównaniu z wersją na usa - w dodatku przez połowę czasu nic nie działa 
"czy elektrochromatyczne lusterko boczne jest tylko od strony kierowcy? i czy tylko ono się "obniża" podczas cofania? (w RX oba są przyciemniane i obniżane :( )"
wszystko jest tylko trzeba włączyć automatyczne obniżanie / składanie

"dużo tutaj zostało poruszone o alarmie Vodafone, a ja mam pytanie czy jest w tym samochodzie czujnik pojemnościowy bo w cenniku nie widzę w żadnej wersji. w NX I miałem takowy, w RX IV jest to samo, a tutaj nie widzę..."
ogółem wniosek końcowy.. lepiej nie dokładać do auta

"Uprzedzając pytania albo sugestie - jestem świadom, że to NX FWD, wiadomo, lepiej jakby był AWD, ale biorę go pod uwagę jako konkurencję UXa 200 lub 250h w wersji Prestige lub wyższej, okazuje się, że podobne wyposażenia i ceny zbliżone."
zasugeruję poszukanie kogoś odsprzedającego awd prestige z pakietami design tazuna.. i najlepiej premium (żeby w porównaniu od rx'a nie wkurzał) awd w cenie nie za bardzo oddalonej o tej którą zapłacił i pogodzić się z dopłatą - nie będzie czekania i będzie wyposażone auto

Dzięki za odpowiedzi. Były bardzo pomocne, zwłaszcza że mogłem je skonfrontować w salonie mając podstawę stąd.
Co to odkupu czegoś z rynku, tak średnio mnie to interesuje (nie ten kolor, niepasujące finansowanie), a do tego budżet trochę za duży. Inna sprawa, że właśnie odbiór odsunięty o ok pół roku mi w tym momencie pasuje - nie chcę na już, a zamówienie w salonie nie obliguje mnie do zakupu w razie problemów w międzyczasie (sytuacja życiowa u mnie bardzo dynamiczna i na tę chwilę potrzebne mi to auto, ale może się to zmienić).

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
gfr
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by gfr »

Klaudiusz wrote: 14 Feb 2023, o 01:44 Zmiany w zawieszeniu opisal Lukasz Bąk z Caroserii ktory de facto wlasnie zakupil NX450h+ FSport.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A w teście mówił że bez sensu dopłacać do 450h  :biggrin2:

gfr
Lex user

Post by gfr »

Lenusoida wrote: 14 Feb 2023, o 21:35 Dawno nie pisał Tomasz76. Bardzo rzeczowe posty. Napiszcie, proszę, jak się sprawują Wasze auta. Jakieś fajne zaskoczenie, co wkurza, może jakieś usterki?

Mnie od tygodnia wkurza trzeszczące zawieszenie podczas przejazdu przez spowalniacze na drogach.  Jak  je przejeżdzam tak do 10 km/h to jest cicho, jak więcej to "chrupie". Samochód ma 3 tyś km przebiegu. Na początku tego nie było. Mam wersję F-sport.
No i jednak wyciszenie silnika jest dla mnie o wiele za słabe. Już od 3 tyś obrotów na minutę jest on zbyt wyraźnie słyszalny, zupełnie nie pasuje to do charakteru auta, a jednak trzeba czasami mocniej wcisnąć gaz. Dla mnie jest to największa wada łącznie z dźwiękiem tego silnika.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Filmik o tyl jak zabezpieczony jest nowy Nx: https://youtu.be/cUfoUgv7bxQ

NEONX
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by NEONX »

15k na PPF żeby kamyk nie zarysował zderzaka, a pod spodem rdza zeżre samochod za 5 lat.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Swietny test napedu EFour w Nx350h

https://youtu.be/Blq7xl1q4iE

fart1
Nowy lex user
Model Lexusa: nx

Post by fart1 »

NEONX wrote: 16 Feb 2023, o 17:31 15k na PPF żeby kamyk nie zarysował zderzaka, a pod spodem rdza zeżre samochod za 5 lat.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Tyle w warszawie mi firma powiedziała za zakonserwowanie podwozia woskiem oraz wygłuszenie całego samochodu zastanawiam się jeszcze nad wymianą głośników
Proggy
Lex user

Post by Proggy »

Klaudiusz wrote:Zmiany w zawieszeniu opisal Lukasz Bąk z Caroserii ktory de facto wlasnie zakupil NX450h+ FSport.

Tylko srednio wierze tym czesto pseudo testerom … dlatego zapytalem kogos na grupie o wrazenia z jazd tych wersji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
arturk884
Lex user
Model Lexusa: Nx 450h+

Post by arturk884 »

Proggy wrote: 17 Feb 2023, o 08:26
Klaudiusz wrote:Zmiany w zawieszeniu opisal Lukasz Bąk z Caroserii ktory de facto wlasnie zakupil NX450h+ FSport.

Tylko srednio wierze tym czesto pseudo testerom … dlatego zapytalem kogos na grupie o wrazenia z jazd tych wersji

A ja uważam ,że jeśli ktoś szuka plug-ina , biorąc pod uwagę kryteria : dynamika, działanie trybu ev, oszczędność, prowadzenie, to nie ma co kupić w tych pieniądzach , i jeśli Pan Bąk zakupił takie auto i to jest potwierdzona informacja to znaczy że to najlepszy wybór w tej klasie

Proggy
Lex user

Post by Proggy »

arturk884 wrote:
Proggy wrote: 17 Feb 2023, o 08:26

A ja uważam ,że jeśli ktoś szuka plug-ina , biorąc pod uwagę kryteria : dynamika, działanie trybu ev, oszczędność, prowadzenie, to nie ma co kupić w tych pieniądzach , i jeśli Pan Bąk zakupił takie auto i to jest potwierdzona informacja to znaczy że to najlepszy wybór w tej klasie

Moze i kupil ale to tez nie jest do konca odpowiedz na moje pytanie ;)
Mialem prosbe tylko o porownanie dwoch zawieszen ;)

Post Reply

Return to “Lexus NX”