Co do podanych przeze mnie wcześniej parametrów i wytwórcę akumulatora w NX - nie ma wątpliwości. Nigdy nie podaję nie sprawdzonych informacji.groover wrote: ↑3 Jan 2023, o 23:01Zdjęcie oznaczenia akumulatora z mojego NX 350h Omo. Auto stało przez tydzień na parkingu lotniska w Balicach (wielopoziomowy) w okresie świątecznym i nie było problemu z zapaleniem.whero wrote: ↑3 Jan 2023, o 20:59nie pasuje mi to ... wg katalogu (czekam na dostarczenie z mszczonowa do salonu...) powinna się znajdować 2880031570 (nr części toyotowski) czyli jeden z tych specyficznych philips'ów do hybrydowych lexów? mógłby ktoś zajrzeć i zobaczyć co rzeczywiście się znajduje w bagażniku?koloramat wrote: ↑3 Jan 2023, o 16:58 Jeszcze w kwestii problemów z rozładowującym się akumulatorem 12 V w NX. W samochodzie fabrycznie zainstalowany jest akumulator firmy Yuasa o oznaczeniu P5 20HR 60Ah CCA 345A(EN) 360LN2-MF. Jak widać jest to akumulator MF - a więc zwykły bezobsługowy, ale nie żelowy i nie AGM (AGM obecnie jest już standardem ze względu na znacznie lepsze parametry). CCA - o zimnym starcie na poziomie 345A, a więc bardzo niewiele. Tylko 60Ah i słabe inne parametry akumulatora w samochodzie z tak dużą ilością żarłocznej elektroniki to jakiś żart. Oto cała prawda co Lexus schował w bagażniku swojego najnowszego premium modelu NX. To powinno się skończyć akcją serwisową i wymianą bezwzględną akumulatorów.
NX_350h_akumulator.png
Co do przypadku parkowania na parkingu lotniska domniemywam, że:
- po pierwsze długa jazda przed zaparkowaniem naładowała do pełna akumulator
- po drugie aura sprzyjała (brak mrozu)
- po trzecie ... to jednak tylko jeden tydzień
Auto powinno być w pełni funkcjonalne po postoju miesięcznym, a nawet dłuższym - szczególnie jeśli zauważmy - jest nowe.
Innym zjawiskiem dostrzeżonym w NX jest bardzo skąpe ładowanie tegoż akumulatora przy jeździe na odcinku nie dłuższym niż 30 km. Kłania się przykład opisany w artykule z przypadkiem Toyoty Yaris, w którym mamy przykład wracającego z pracy okrężną drogą właściciela, w celu podładowania akumulatora.
To nie jest normalne. A jak wiemy wpadki utytułowanych producentów samochodów paradoksalnie zdarzają się częściej ... Istotne jest jak te wpadki są dalej obsługiwane.
A tutaj "mniejszy" brat naszego akumulatora i przy okazji orientacyjna cena:
https://allegro.pl/oferta/akumulator-34 ... 2310847416