Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Sztachu
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H 2023

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by Sztachu »

Robert06 wrote: 20 Jul 2024, o 22:39A jaką macie aktualną wersję mapy?
I kiedy była ostatnio jakaś automatyczna jej aktualizacja, jeśli ktoś taką miał?

U mnie najnowsza wersja map nie chciała się zainstalować z OTA (wyskakiwał błąd i sugestia kontaktu z serwisem). Pobrałem mapy z lexus-tech i wgrałem z USB, i do teraz u mnie pokazuje się wersja 12-23-45[2023-03-5]  (2022Q4 data), co jest chore.. bo wersja danych mapy to wrzesień 2022.
Przy zmianach dróg, które mamy obecnie w kraju, tak stare mapy są porażką, szczególnie z wprowadzeniem w lexusie ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości.
Np. na drogach ekspresowych, którymi często się poruszam, lexus krzyczy, że przekraczam dopuszczalną prędkość 60 km/h (zamiast 120 km/h). Limity te ma jeszcze z czasów budowy dróg :)

Polecam nie włączać map lexusa i używać AA/CarPlay, szczególnie, że jakość lektorek nawigacji jest gorsza niż te, które były w automapie 15 lat temu. Nawet Zachar w ostatnim filmie polewał z jakości tych komunikatów głosowych https://youtu.be/2SLINK919mY

maciejp
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by maciejp »

Robert06 wrote:
adalbert62 wrote: 20 Jul 2024, o 09:10
Robert06 wrote: 19 Jul 2024, o 23:22 I drugie pytanie: czy aktualizacja oprogramowania nawigacji działa Wam prawidłowo ?
U mnie przy każdej próbie aktualizacji wywala komunikat o konieczności wizyty u dealera.

Nie ma mozliwości aktualizacji z auta, ponieważ dane to kilka giga. Należy wejść na strone www.lexus-tech.eu i tam poszukać plik aktualizacji dla Twojego systemu. Następnie trzeba go rozpakować na pendrive i wpiąć w gniazdo USB w aucie, co uruchomi aktualizację.

Dzięki za odpowiedź.
Z tym że na tej stronie nie widzę w ogóle map do NX 350h.

Byłem przejazdem i podjechałem dzisiaj do serwisu - info jakie dostałem to, że gdy będą nowe mapy to zostaną ściągnięte przez sima w aucie. 
W sumie nie bardzo rozumiem z czego miałoby tu być takie ograniczenie, że nie zaciągnie danych bo za duża wielkość, ograniczenie danych na simie? Bo kilka czy kilkanaście GB do ściągnięcia to obecnie żaden kosmos. Chociaż przy Lexusie zaczyna mnie coraz mniej dziwić....

A jaką macie aktualną wersję mapy?
I kiedy była ostatnio jakaś automatyczna jej aktualizacja, jeśli ktoś taką miał?

Bzdury Ci w aso opowiadają i to nie po raz pierwszy w tym temacie. To jest szok, że oni pojęcia zielonego o tym nie mają... Trzeba to ściągnąć i wgrać jak już Koledzy napisali przez usb.
toomaas
Lex user

Post by toomaas »

Jakie macie doświadczenia z ubezpieczniem samochodu w Toyota leasing w kolejnych latach? Wychodzi sensownie czy raczej trzeba sobie szukać samemu przez salon albo brokera?
W poprzednim leasingu (nie Toyota) zawsze dostawałem ofertę kosmicznie drogą.

Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Przedłużyłem teraz wyszło tyle co rok temu przy odbiorze w Toyota leasing a ubezpieczenie Pzu 

350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

toomaas wrote: 31 Jul 2024, o 12:39 Jakie macie doświadczenia z ubezpieczniem samochodu w Toyota leasing w kolejnych latach? Wychodzi sensownie czy raczej trzeba sobie szukać samemu przez salon albo brokera?

Do momentu gdy miałem leasing było ok ale jak się skończył to zamiast niecałych 7k PZU wyskoczyło na prawie 10.
Przeszedłem do Hestii na porównywalnych warunkach za kwotę  podobną do tej podczas leasingu w PZU
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

toomaas wrote: 31 Jul 2024, o 12:39 Jakie macie doświadczenia z ubezpieczniem samochodu w Toyota leasing w kolejnych latach? Wychodzi sensownie czy raczej trzeba sobie szukać samemu przez salon albo brokera?

Do momentu gdy miałem leasing było ok ale jak się skończył to zamiast niecałych 7k PZU wyskoczyło na prawie 10.
Przeszedłem do Hestii na porównywalnych warunkach za kwotę  podobną do tej podczas leasingu w PZU

adasasx11
Nowy lex user

Post by adasasx11 »

Cześć,

Mam pytanko do kolegów czy ktoś miał podobną sytuacje.  
NX350 zostawiony na parkingu 2 - 2,5 tygodnia i zgon 
Wejście możliwe  do NX  awaryjne kluczykiem  podładowanie baterii około 1,5 h  i odpalił.
Czy wasze NX przy pełnym zabezpieczeniu (alarmy) też tak szybko padają samochód ma 6 miesięcy zgłaszać to w serwisie czy jest to normalne?  

Pozdr. Adam
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Zglaszac w serwise. Problem znany. Moj stal 10 dni i nie mial zadnych problemow z odpaleniem.
Sztachu
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H 2023

Post by Sztachu »

adasasx11 wrote: 5 Aug 2024, o 16:35 Cześć,

Mam pytanko do kolegów czy ktoś miał podobną sytuacje.  
NX350 zostawiony na parkingu 2 - 2,5 tygodnia i zgon 
Wejście możliwe  do NX  awaryjne kluczykiem  podładowanie baterii około 1,5 h  i odpalił.
Czy wasze NX przy pełnym zabezpieczeniu (alarmy) też tak szybko padają samochód ma 6 miesięcy zgłaszać to w serwisie czy jest to normalne?  

Pozdr. Adam

Mój NX jest w stanie wytrzymać właśnie te 2-3 tygodnie. Byłem w serwisie. Przetestowali akumulator i wyszedł dobry. Na pytanie o dramatyczny pobór prądu przez samochód otrzymałem odpowiedź, że to normalne i tak ma być :)
Przykładowe moje pomiary przy dłuższych postojach.
Image
Z moich obserwacji samochód przechodzi w tryb pełnego uśpienia dopiero od 5. dnia postoju.
Także, musisz zaopatrzyć się w boostera jak każdy szanowany właściciel NX350 :P

Jaro15
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx

Post by Jaro15 »

Sztachu, czy to pomiar z aktywnym vodafone? W salonie twiedzieli że duży pobór jest właśnie jak vodafone działa w samochodzie.
Post Reply

Return to “Lexus NX”