Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
lukke
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by lukke »

Ghotti wrote: 4 Mar 2023, o 16:35 A co było wcześniej z ciekawości zapytam?

Kia Optima Sportwagon GT
245 KM w miłym dla oka i pakownym kombi.
Wciąż nie mogę wyjść z podziwu, jak daleką drogę przeszła koreańska motoryzacja w ostatnich 7-10 latach.
Stoją idealnie pomiędzy Europą (nowinki technologiczne) a Japonią (niezawodność), a jeszcze się (tak mocno, choć powili się to zmienia) nie cenią.
W NX z nowości, których nie było w Optimie jest tylko Head up display, reszta jest ciut lepszą/nowszą wersją tego, co znam z 4,5-letniego auta.
Gdyby nie hybrydy toyoty/lexa i brak przedstawicielstwa na Polskę (w Europie też krucho) teraz jeździłbym pewnie Genesis GV 70 - piękne auto z V6 pod maską...

Apted
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by Apted »

lukke wrote: 4 Mar 2023, o 22:15

Kia Optima Sportwagon GT
Wciąż nie mogę wyjść z podziwu, jak daleką drogę przeszła koreańska motoryzacja w ostatnich 7-10 latach.
Stoją idealnie pomiędzy Europą (nowinki technologiczne) a Japonią (niezawodność), a jeszcze się (tak mocno, choć powili się to zmienia) nie cenią.
W NX z nowości, których nie było w Optimie jest tylko Head up display, reszta jest ciut lepszą/nowszą wersją tego, co znam z 4,5-letniego auta.
Gdyby nie hybrydy toyoty/lexa i brak przedstawicielstwa na Polskę (w Europie też krucho) teraz jeździłbym pewnie Genesis GV 70 - piękne auto z V6 pod maską...

Zgadza się, a gdyby wszystkie modele produkowane przez KIA Hyundai które nie są dostępne w UE a byłyby to "das auto" miało by wielki problem, i tak już mają. Stinger jakie wspaniałe a zarazem nie doceniane GT. Genesis super, jakoś wykonanie... taki koreański Lexus.
Na marginesie, Optim'y również nie ma w cenniku.

:LEXUS: NX450h+
Omotenashi + Luxury
lukke
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by lukke »

Optima była początkowo dużym sedanem - gatunkiem wymarłym w Europie.
Przedostatnią/ostatnią wersję zrobili również w kombi, było sprzedawane w Polsce całe 4 czy 5 lat...
Obecnie model nazywa się K5 i jest wyłącznie sedanem (o ile się nie mylę), więc w Europie raczej rzadki widok.
Mam pecha do kończących żywot modeli, wcześniej miałem Lagunę III w kombi (też udany i również niedoceniany model, następca nazywa się Talisman i chyba już też wymarł bo nie widzę na stronie...)
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Też miałem Lagunę 3, ale w coupé ;) piękny i bezawaryjny samochód spokojnie zrobione 120k km bez awarii.
Miałem z firmy na krótki czas Optima/Avensis/Passat/Octavia najlepsza z tego grona była zdecydowanie Kia :)
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
danek8210
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by danek8210 »

Apted wrote: 4 Mar 2023, o 22:49
lukke wrote: 4 Mar 2023, o 22:15

Kia Optima Sportwagon GT

Zgadza się, a gdyby wszystkie modele produkowane przez KIA Hyundai które nie są dostępne w UE a byłyby to "das auto" miało by wielki problem, i tak już mają. Stinger jakie wspaniałe a zarazem nie doceniane GT. Genesis super, jakoś wykonanie... taki koreański Lexus.
Na marginesie, Optim'y również nie ma w cenniku.

To samo mowia liczby :
327027059_942927883539901_8877402681017743808_n.jpg
327027059_942927883539901_8877402681017743808_n.jpg (27.89 KiB) Viewed 611 times

koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by koloramat »

vki wrote: 2 Mar 2023, o 22:44
koloramat wrote: 1 Mar 2023, o 10:37
Klaudiusz wrote: 28 Feb 2023, o 23:35

Wyłączenie czujnika ruchu w kabinie jest możliwe w ustawieniach w systemie samochodu na ekranie. Nawet chyba jest (o ile pamiętam) w skrótach ustawiania opcji.    

Masz rację, można wyłączyć czujnik ruchu w kabinie i czujnik przechyłu na ekranie skrótów (tak pisze instrukcja) ale ja nie mogę znaleźć tego na ekranie.
Pomroczność jasna mnie chyba dopadła.

Jest na drugim ekranie skrótów. Dzisiaj mając czas - sprawdziłem. Obok czterech ikon "Wyświetlacz HUD" po prawej stronie jest "Akcesoria pojazdu" i ikona "Czujnik bezpieczeństwa". Klikając w tę ikonę wyłącza się czujniki ruchu w kabinie.
Zrobiłem test. Jeśli opcja jest włączona, po zamknięciu samochodu i włożeniu ręki przez otwartą szybę (kluczyk musi być poza zasięgiem samochodu) wyzwala się alarm dźwiękowy. Przy czym słychać jednocześnie dźwięk klaksonu i dźwięk syreny. Zatem albo Vodafone włącza swoją syrenę, a alarm fabryczny (jeśli jest) włącza klakson. Albo alarm Vodafone podłączony jest do swojej syreny i do klaksonu także. 

Grzegorz FR
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350 h

Post by Grzegorz FR »

Zamykając samochód często włącza się 3-4 krotny sygnał dźwiękowy , dopiero mocne trzaśnięcie tylnymi drzwiami (nie przystoi w samochodzie ,,premium")powoduje uruchomienie auto- alarmu.
Wcześniej tylne drzwi były otwierane ,natomiast w czasie jazdy nie było sygnalizacji o nie domkniętych zamkach ,dopiero próba zamknięcia samochodu
dawała znać o problemie .
Jacek Kon
Lex user
Model Lexusa: NX350H

Post by Jacek Kon »

Na jakim etapie znany jest numer VIN pojazdu? Jak auto dotrze do Mszczonowa? I wtedy można je już ubezpieczyć?
Rejestracja jest po opłaceniu faktury, ale jeszcze przed odbiorem auta od dealera?
NX 350h F Sport + Fuji - planowany odbiór kwiecień 2023
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Płacisz FV, ubezpieczenie i rejestracja. Bez ubezpieczenia nie zarejestrują 
Numer w Mszczonowie już na pewno maja tzn kiedy samochód tak dotrze. Tak na logikę to powinien być znany po zapakowaniu na statek 
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

koloramat wrote: 5 Mar 2023, o 12:04
vki wrote: 2 Mar 2023, o 22:44
koloramat wrote: 1 Mar 2023, o 10:37
Wyłączenie czujnika ruchu w kabinie jest możliwe w ustawieniach w systemie samochodu na ekranie. Nawet chyba jest (o ile pamiętam) w skrótach ustawiania opcji.    

Masz rację, można wyłączyć czujnik ruchu w kabinie i czujnik przechyłu na ekranie skrótów (tak pisze instrukcja) ale ja nie mogę znaleźć tego na ekranie.
Pomroczność jasna mnie chyba dopadła.

Jest na drugim ekranie skrótów. Dzisiaj mając czas - sprawdziłem. Obok czterech ikon "Wyświetlacz HUD" po prawej stronie jest "Akcesoria pojazdu" i ikona "Czujnik bezpieczeństwa". Klikając w tę ikonę wyłącza się czujniki ruchu w kabinie.
Zrobiłem test. Jeśli opcja jest włączona, po zamknięciu samochodu i włożeniu ręki przez otwartą szybę (kluczyk musi być poza zasięgiem samochodu) wyzwala się alarm dźwiękowy. Przy czym słychać jednocześnie dźwięk klaksonu i dźwięk syreny. Zatem albo Vodafone włącza swoją syrenę, a alarm fabryczny (jeśli jest) włącza klakson. Albo alarm Vodafone podłączony jest do swojej syreny i do klaksonu także. 

PRESTIGE+Designe+Tazuna
Poszukam u siebie.
Dzięki za info

Post Reply

Return to “Lexus NX”