Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Ampersand wrote: 8 Feb 2023, o 09:50 Tu bardziej chodzi o brak tej opcji w menu nawigacji, ktoś ją wcześniej pokazywał na zrzucie. Nie chce mi się wierzyć, że sama znika z menu po przekroczeniu granicy. Uwarunkowania w danym kraju mogę zrozumieć.

Jeśli znajdziecie możliwość, żeby informacje o fotoradarach pokazywały się na fabrycznej nawigacji, to dajcie znać. Z chęcią skorzystam z takiej wiedzy, ponieważ dużo podróżuję.
Ampersand
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Ampersand »

Już pal licho to powiadamianie o kam. ale podobo niektóre wersje maja też opcję wyboru rodzaju trasy /najszybsza/najkrótsza/ekonomiczna, czy jakoś tak. Ja jej u siebie nie znalazłem. Nie upieram się co do nawigacji wbudowanej, nadal mamy google, waze i inne. Ja na pewno za to co sobą prezentuje obecna wersja nawigacji u mnie, po 4 latach płacił nie będę. Tym bardziej, że graficznie też d... nie urywa, nie wspominając już o irytującym głosie lektorki i moim zdaniem nadmiernej częstotliwości komunikatów.

NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
Łączkowski
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Łączkowski »

Ampersand wrote: 8 Feb 2023, o 11:20Na minus na pewno sprawa z aku. Jestem w trakcie testu.

No jak w trakcie testu jesteś to co jest konkretnie na minus? Konkretnie czyli czy auto kiedykolwiek nie odpaliło z powodu rozładowanego aku?

Łączkowski
Lex user

Post by Łączkowski »

koloramat wrote: 8 Feb 2023, o 10:32
Z tej racji że już nie raz wyrażałeś swoje tendencyjne opinie graniczące z absurdalnością to się do nich odniosę. Co ma zabezpieczenie czy uwydatnienie koloru, szybsze i łatwiejsze mycie z dziwactwami? Oczywiście każdy sam ocenia czy mu na czymś zależy, czy chce wydać dodatkowa kasę, jak ocenia prawdopodobieństwo ewentualnych strat itp ale nie ma to nic wspólnego z fantasmagorią. Zalety ceramiki i folii są oczywiste, przy czym ta druga opcja jako realne zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, a pierwsza jako bardziej atut wizualny, łatwość mycia
Ampersand
Lex user

Post by Ampersand »

Łączkowski wrote: 8 Feb 2023, o 12:17
Ampersand wrote: 8 Feb 2023, o 11:20Na minus na pewno sprawa z aku. Jestem w trakcie testu.

No jak w trakcie testu jesteś to co jest konkretnie na minus? Konkretnie czyli czy auto kiedykolwiek nie odpaliło z powodu rozładowanego aku?

Jeszcze nie miałem tej przyjemności ale chcę być świadomy tego na ile moge zostawić auto bez użytkowania. Test odnosi się do obserwacji napięcia baterii w związku z tym, że dostałem już raz powiadomienie z aplikacji Vodafone o słabej baterii po 5 dniach nieużytkowania auta.

Sekwencja była nastepująca:
  • uruchomiłem podgrzewanie z aplikacji na 10 min. po 5 dniach postoju auta bez użytkowania;
  • Przejechałem 7km i zaparkowałem;
  • 1h później przy próbie odpalenia brak READY i niereagujący POWER;
  • zbliżyłem kluczyk do POWER na chwilę, bez rezultatu;
  • wysiadłem z kluczykiem w kieszeni, zamknąłem drzwi, otworzyłem drzwi, wcisnąłem POWER i wtedy się wyłączył;
  • po ponownym włączeniu było juz wszystko ok i wtedy zaobserwowałem komunikat z aplikacji o słabej baterii więc zacząłem szukać informacji, o którą baterie chodzi.
Przypadek? Nie wiem, stąd test. Dodam, że system otwierania dotykowego miałem podczas nieużytkowania aktywny. Teraz testuję z wyłączonym.

Reasumując, na minus to co się dzieje z konsumpcją baterii. Co będzie po 2 tyg. nieużywania jeszcze nie wiem.
Łączkowski wrote: 8 Feb 2023, o 12:47

Z tej racji że już nie raz wyrażałeś swoje tendencyjne opinie graniczące z absurdalnością to się do nich odniosę. Co ma zabezpieczenie czy uwydatnienie koloru, szybsze i łatwiejsze mycie z dziwactwami? Oczywiście każdy sam ocenia czy mu na czymś zależy, czy chce wydać dodatkowa kasę, jak ocenia prawdopodobieństwo ewentualnych strat itp ale nie ma to nic wspólnego z fantasmagorią. Zalety ceramiki i folii są oczywiste, przy czym ta druga opcja jako realne zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, a pierwsza jako bardziej atut wizualny, łatwość mycia

Zgadzam się absolutnie jeśli chodzi o atut ceramiki. Każdego wybór, ja mam i widzę różnicę.

Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Ampersand wrote: 8 Feb 2023, o 11:59 Już pal licho to powiadamianie o kam. ale podobo niektóre wersje maja też opcję wyboru rodzaju trasy /najszybsza/najkrótsza/ekonomiczna, czy jakoś tak. Ja jej u siebie nie znalazłem. Nie upieram się co do nawigacji wbudowanej, nadal mamy google, waze i inne. Ja na pewno za to co sobą prezentuje obecna wersja nawigacji u mnie, po 4 latach płacił nie będę. Tym bardziej, że graficznie też d... nie urywa, nie wspominając już o irytującym głosie lektorki i moim zdaniem nadmiernej częstotliwości komunikatów.

Opcje wyboru trasy są. Gdy wprowadzisz adres i go zatwierdzisz, to z lewej strony na ekranie pojawia się dodatkowe małe okienko. Wtedy masz możliwość zatwierdzenia napisu jedź lub tras alternatywnych. Masz do wyboru trasę zalecaną, najkrótszą i najszybszą.

Ampersand
Lex user

Post by Ampersand »

Dzięki. Sprawdzę.
koloramat
Lex user

Post by koloramat »

Zakładam, że ta grupa dyskusyjna dopuszcza tolerancyjnie wiele różnorakich opinii.

Zastanawiam się w powyższej kwestii, przy tak niewielkim koszcie owego ceramicznego preparatu i przy tak wielkiej jego skuteczności, dlaczego nie wykonuje tego producent ? Na etapie produkcji byłoby to niezwykle proste.
W analogicznym przypadku większość producentów smartfonów nie zaleca naklejania folii ani tak zwanych utwardzanych szkieł polimerowych na wyświetlacze swoich produktów, gdyż są one wystarczająco zabezpieczone .... ale punkty handlowe wszelkich "naklejanek" w centrach handlowych nadal dobrze się mają, a użytkowany smartfon nie oklejony dziwactwami jest jak biały kruk.

Każdy ma prawo wyboru. To oczywiste. Tolerancja pozwala mi na pełną akceptację takiego wyboru i zrozumienie, ale powoduje jednak dyskretny uśmiech i nie ma w tym nic złego.

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

koloramat wrote: 8 Feb 2023, o 18:05

Zakładam, że ta grupa dyskusyjna dopuszcza tolerancyjnie wiele różnorakich opinii.

Zastanawiam się w powyższej kwestii, przy tak niewielkim koszcie owego ceramicznego preparatu i przy tak wielkiej jego skuteczności, dlaczego nie wykonuje tego producent ? Na etapie produkcji byłoby to niezwykle proste.
W analogicznym przypadku większość producentów smartfonów nie zaleca naklejania folii ani tak zwanych utwardzanych szkieł polimerowych na wyświetlacze swoich produktów, gdyż są one wystarczająco zabezpieczone .... ale punkty handlowe wszelkich "naklejanek" w centrach handlowych nadal dobrze się mają, a użytkowany smartfon nie oklejony dziwactwami jest jak biały kruk.

Każdy ma prawo wyboru. To oczywiste. Tolerancja pozwala mi na pełną akceptację takiego wyboru i zrozumienie, ale powoduje jednak dyskretny uśmiech i nie ma w tym nic złego.

wytrzymuje krócej niż gwarancja - kilka lat temu chyba do niektórych ls'ów było dodawane.. ale problematyczne było

lukke
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by lukke »

lukke wrote: 7 Feb 2023, o 11:27
Szczerze polecam ceramikę. Myślałem o niej w ostatnim aucie, ale ostatecznie się wówczas nie zdecydowałem. Teraz mam i różnica jest odczuwalna.

Przy okazji zapytam absolutnie nie złośliwie, jakie korzyści płyną w wydawaniu absurdalnych kwot za pacykowanie samochodu technologią ceramiki. Nie ukrywam więc, że jestem całkowicie przeciwny uleganiu uwielbieniu produktów celowanych do koneserów naklejającym na co tylko się da folii w tym maziania karoserii przeróżnymi dziwactwami. Każdy przedmiot jest tylko przedmiotem, a nie obiektem świętokradczego uwielbienia. Zakładając nie wprost, że mazianie jest drogą do ewidentnego podniesienia walorów estetycznych auta, zapytam - dlaczego producent tego nie robi ? Zachowanie logiki i zdrowego rozsądku polecam zawsze nie tylko przy kupowaniu klejnotów.               

Pewnie producent tnie w ten sposób koszty (skoro - jak widać - i tak nie wszyscy widzą w tym sens czy zalety...)
Kiedyś podobnie sceptycznie podchodziłem do "niewidzialnej wycieraczki". W ostatnim aucie nagminnie brudziła mi się przednia szyba
(być może spowodowane kątem jej pochylenia, faktem że nie była wysoko [nie SUV] albo połączeniem jednego i drugiego).
Preparat za niecałe 100zł załatwił sprawę na 3-4 m-ce, efekt był zauważalny a co najważniejsze zadawalający.
Brud czy owady nie przywierały tak łatwo, prościej było też o jej umycie (zazwyczaj wystarczał strumień wody, czasem wręcz myła się sama na deszczu).
Podobnie na lakier działa ceramika.
Moje ostatnie auto było czarne, to znaczy że czyste tylko zaraz po wyjechaniu z myjni.
Może jestem pedantem, może lubię mieć czyste auto - jak zwał tak zwał. Denerwowała mnie łatwość z jaką osiadał na nim brud. 
Myślałem o woskowaniu, ale nigdy się za to nie potrafiłem zabrać (ostatnio wosk nakładałem na auto ojca w latach 90-tych ubiegłego wieku).
Dla mnie wydatek na ceramikę ma sens. Przyjmuję do wiadomości że dla innych sensu nie ma.
Widocznie mamy w innym miejscu umiejscowione granice zdrowego rozsądku i logiki. 
Masz inne zdanie - ok. Natomiast nie wyrażaj się pejoratywnie o moim. 
I nie, to nie jest to samo co trzymanie pilota od TV w folii, czy naklejanie folii na ekran telefonów (ta też nie zawsze jest fabrycznie na nowych - dlaczego - zapytaj producentów).
Pozdrawiam

Post Reply

Return to “Lexus NX”