Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Jacek Kon
Lex user
Model Lexusa: NX350H

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Jacek Kon »

lukke wrote: 7 Feb 2023, o 11:27 Szczerze polecam ceramikę. Myślałem o niej w ostatnim aucie, ale ostatecznie się wówczas nie zdecydowałem. Teraz mam i różnica jest odczuwalna.

Cześć Lukke. Gdzie robiłeś ceramikę w Poznaniu? W Lexusie proponują zdaje się u siebie w Lexus-Zawady za ok 4000 zł, ale może masz jakieś polecane miejsce? No i współczuję tego assistance. Z tymi fotelami mnie zaskoczyłeś, bo czekam na F-Sport i one właśnie mi się wąskie wydają dosyć i też twardsze niż w OMO.
NX 350h F Sport + Fuji - planowany odbiór kwiecień 2023
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Sprobuj kluczyk dolozyc do przycisku POWER. Czasem sie zdzarza ze nie zalacza.

Raczej swiatel sie nie da wymaczyc. Nie dalo sie w RAV4 ani w Camry. W NXie na pewno tez nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lukke
Lex user

Post by lukke »

Jeździłem omo i f sport, odebrałem wersję prestige - może stąd różnice...
Ceramikę robiłem na miejscu (wozili do salonu na ławicy, do jakiejś specjalnej komory anty/przeciw pyłowej).
Przy ostatnim aucie zaspałem, po odbiorze auta powiedzieli, że lepiej umawiać się z nimi jeszcze jak auto stoi u dealera.
Po kilkumiesięcznym użytkowaniu jest szansa na już jakieś lekkie uszkodzenia lakieru, które 1. bardzo podrażają koszty, 2. wydłużają całą procedurę

Co do wczorajszych problemów - prawdopodobnie przyczyną było trzymanie breloka alarmu i telefonu w tym samych kieszeniach wew. marynarki i płaszcza,
tzn. brelok był przy samym tel. (który prawdopodobnie zagłuszał sygnał)... Od teraz pilnuję żeby brelok nie "stykał się" z innymi urządzeniami i na razie działa

lukke
Lex user

Post by lukke »

Klaudiusz wrote: 7 Feb 2023, o 13:26 Sprobuj kluczyk dolozyc do przycisku POWER. Czasem sie zdzarza ze nie zalacza.

Raczej swiatel sie nie da wymaczyc. Nie dalo sie w RAV4 ani w Camry. W NXie na pewno tez nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przykładanie kluczyka do Powera nic nie dawało, klikałem też guzik na breloku (długo i krótko, także kilka razy).
Cała sytuacja trwała długie kilkadziesiąt minut, naprawdę martwiłem się o rozładowanie akumulatora.
Nie ma żadnej sekwencji do restartu systemu? Przez głowę przeszło mi nawet odłączenie kabli (bałem się alarmu).
W dużym skrócie wyglądało się tak, jakby system się zawiesił/wysypał - nie działało nic...

lukke
Lex user

Post by lukke »

Wersja map 12-22-45[2022-02-5], przy próbie aktualizacji odsyła do dealera.
Nie wiem jak to się ma do zapewnień przy odbiorze, że aktualizacja sys (ten wiem że jest aktualny) jest jednocześnie aktualizacją map.
Albo ta wersja map jest wersją aktualną, a komunikat wyrzucający błąd przy próbie aktualizacji jest źle przetłumaczony, albo pan z lexusa mija się z prawdą.
Ktoś, coś?
Przy pierwszym zatankowaniu pod korek lex pokazuje zasięg 890km - jak duża to bajka i jak on sobie to przeliczył?
Zdaję sobie sprawę, że w hybrydach zasięg jest ogromnie uzależniony od stylu (miejsca) jazdy, ale nie pamiętam, żeby jakikolwiek mój wcześniejszy samochód pokazywał mi optymistyczne, zawyżone wskazania. Rozumiem, że muszę jeszcze pojeździć, żeby wskazania były dokładniejsze?
Ampersand
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Ampersand »

Dzięki @lukke
Co do pierwszego akapitu mam dokładnie to samo włącznie z zachowaniem po próbie aktualizacji. Dlatego próbuję ustalić co kto ma zainstalowane i porównać skoro opcji dotyczących fotoradarów ja u siebie nie widzę. Jest jeszcze jeden nr w innym miejscu ale teraz nie mam jak sprawdzić gdzie i nazywa się 'Identyfikator aktualizacji map'. U mnie to: 2103-4510-1802-4863 (2022-2023 Ver.2). To jest gdzie w opisie licencji map w którymś z menu.
Co do zasięgu paliwa to ja miałem podobnie jednak nie zdołałem tego jeszcze zweryfikować.

Też już raz zdarzyło mi się zgłupieć w momencie jak nie reagował na POWER. Wysiadłem z kluczykiem w kieszeni, zamknąłem drzwi, wsiadłem ponownie i wtedy dał się wyłączyć. Potem odpalił bez problemu.

NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
groover
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by groover »

Ampersand wrote: 7 Feb 2023, o 16:21 Dzięki @lukke
Co do pierwszego akapitu mam dokładnie to samo włącznie z zachowaniem po próbie aktualizacji. Dlatego próbuję ustalić co kto ma zainstalowane i porównać skoro opcji dotyczących fotoradarów ja u siebie nie widzę. Jest jeszcze jeden nr w innym miejscu ale teraz nie mam jak sprawdzić gdzie i nazywa się 'Identyfikator aktualizacji map'. U mnie to: 2103-4510-1802-4863 (2022-2023 Ver.2). To jest gdzie w opisie licencji map w którymś z menu.
Co do zasięgu paliwa to ja miałem podobnie jednak nie zdołałem tego jeszcze zweryfikować.

Też już raz zdarzyło mi się zgłupieć w momencie jak nie reagował na POWER. Wysiadłem z kluczykiem w kieszeni, zamknąłem drzwi, wsiadłem ponownie i wtedy dał się wyłączyć. Potem odpalił bez problemu.

Pamiętam, że przez długi czas wersja map u mnie to było coś w rodzaju 09-2021 (na pewno data wskazywała na 2021 rok). Samochód odebrany w lipcu 2022. Od tego czasu przy próbie wyklikania w systemie aktualizacji map komunikat o skontaktowaniu się z dealerem. Na tą chwilę jestem za granicą a samochód został w Polsce, jak gdzieś za 2 tygodnie wrócę, to zerknę jak to teraz wygląda (i czy uda się uruchomić po ponad miesiącu). System aktualizował się sam 2 razy od momentu odebrania samochodu - oba razy to był koniec grudnia jakoś, za każdym razem bez dostępu do Wi-Fi.

Kilka razy zdarzyło mi się, że system hybrydowy nie chciał się włączyć (zegary się pojawiły, ale brak "READY"). Głównie z tego powodu, że przez kilkadziesiąt minut byłem albo w samochodzie albo w jego pobliżu i wtedy, zgodnie z instrukcją systemu Vodafone, jest to prawidłowe zachowanie, należy wykonać procedurę opisaną na tej karteczce wielkości karty, którą dostałem wraz z autem. Oprócz tej procedury, można jeszcze rozbroić system zdalnie za pomocą aplikacji Vodafone, lub dzwoniąc na infolinię Vodafone.

Jeszcze kwestia ładowarki bezprzewodowej - od nowości nie działa ładowanie mojego iPhone 13 (zwykły, nie pro) w oryginalnym casie z magsafe, tak samo iPhone 12 w casie Spigen. Bez caseów zauważyłem, że ładowanie czasem uda się wymusić, ale najmniejszy ruch potrafi je przerwać. Nie dużo zostało do przeglądu po 15k, więc poruszę wtedy ten temat raz jeszcze z ASO.
I.Q.
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by I.Q. »

Ponawiam jeszcze raz pytanie do dłużej już użytkujących NXy - tzn. osób które odbierały swoje samochody w zeszłym roku - Przy odbiorze auta dostaliście jeden kompletny kluczyk czy dwa?
- proszę o kolka odpowiedzi

z góry dzięki.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

lukke wrote: 7 Feb 2023, o 11:27 No i się zaczęły... przygody

Przy odbiorze auta stan licznika 5 km i ca. 50-60 l/100 km średniego łącznego spalania (byłem w takim szoku, że nie zapamiętałem dokładnie).
Po przejechanych 40 km łączna średnia spadła do ok. 14 l/100 km, obecnie (jakieś 90 km) średnia 11 l/100km.
Zrobiłem kilka krótkich-średnich tras, z których spalanie wychodziło 6,5-7,5 i raz 11 (ostatnia była długości niecałego kilometra).
Ma ktoś wiedzę co się dzieje z autem przed wydaniem? Na hamowni pałują bite 5 km na maxa czy jak?
BTW auto miało w baku paliwa tyle, że pokazywała się rezerwa - podobno standard obecnie?
rezerwa to niestety standard... co do tego spalania to całość sprawdzenia pojazdu przed wydaniem / przygotowywania itp większość salonów pewnie odpala system, odpala silnik i czeka aż się wszystko nagrzeje / naładuje... a beznzyna leci i się liczy do średniej nawet jeżeli auto kilometrów nie robi ;)

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

I.Q. wrote: 7 Feb 2023, o 19:56 Ponawiam jeszcze raz pytanie do dłużej już użytkujących NXy - tzn. osób które odbierały swoje samochody w zeszłym roku - Przy odbiorze auta dostaliście jeden kompletny kluczyk czy dwa?
- proszę o kolka odpowiedzi

z góry dzięki.

w styczniu (ale do eu trafił dużo szybciej) dwa
Post Reply

Return to “Lexus NX”