Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

ppin67 wrote:ok, aczkolwiek coś na te gołe blachy by się jednak przydało.

odnośnie głośników neodymowych to znam temat, przerabiałem go w RAV4 '2019. (wersja bez JBL), ale tam zdecydowałem się je wymienić, bo jako całość żałośnie one wyglądały i w ogóle nie grały ...
Ja w Camry 2019 rowniez wymienialem. Tam wpadly Focale.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nex
Lex Driver

Post by Nex »

https://www.youtube.com/watch?v=PX2cntZ3e10&t=244s

Tu fajne porównanie ML do Pionieera.
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Nex wrote: 30 Dec 2022, o 19:19 https://www.youtube.com/watch?v=PX2cntZ3e10&t=244s

Tu fajne porównanie ML do Pionieera.

niestety nx .. to nie rx ... rx to nie gx ... a gx to nie lx  - żeby to fajnie grało ;) - przetworniki same to ~ 1/3 zabawy w tego typu zestawach audio - niestety kompensacja/obróbka cyfrowa dźwięku da więcej dla większości ludzi w porównaniu ze zmianą na wyższej klasy komponenty... a jest znacznie tańsza w implementacji .. i bardzo rzadko który "tuner" się za to bierze odpowiednio (lub w odpowiednich pieniądzach - naprawdę są to godziny pracy osoby która się w tym specjalizuje żeby wyciągnąć co się da ~ samochody nie są projektowane pod audio - to audio jest projektowane pod właściwie gotowe samochody) - temat jest długi i naprawdę bym odradzał podchodzenie do tematu kopiowania rozwiązań innych zasłyszanych z internetu
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

O problemach z akumulatoeem i boosterek juz pisza redaktorzy: https://motoryzacja.interia.pl/samochod ... Id,6504610

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Łączkowski
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Łączkowski »

Klaudiusz wrote: 31 Dec 2022, o 21:13O problemach z akumulatoeem i boosterek juz pisza redaktorzy: https://motoryzacja.interia.pl/samochod ... Id,6504610

Akumulator rozruchowy w NXie jest inny czy taki sam?

Ruda
Lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by Ruda »

Pytanie o aplikacje Lexa oraz My Connected - nie pokazują mi wszystkich przejechanych tras _- co ciekawe łapią te krótkie ale tych dłuższych nie . Dodatkowo pokazuja mi lokalizacje auta  z dnia wczorajszego- a obecnie znajduje się zueplenie gdzieś indziej. Aktualizacja stanu jest na wczorajszy poranek - jak jest u Was ? Z aktualizacja lokalizacji oraz tras po och przebyciu ? 
killer13
Nowy lex user

Post by killer13 »

Witam serdecznue koleżenstwo 🙂
Przed Świetami odebralismy naszego NX350h (Business + Techno). Na razie jestesmy pod duzym wrazeniem auta. Niemniej, mamy juz jedno "ale". Regularnie korzystamy z nawigacji fabrycznych w naszych autach i tak samo chcielibysmy korzystac z navi NX-a. Niestety, ale po pierwszych trasach rzucily nam sie w oczy cztery kwestie:
1. navi nie pokazuje fotoradarow (nie znalazlem tez opcji do wlaczenua/wylaczenia tego typu informacji ani w menu navi, ani w aplikacji Lexusa)
2. navi nie ma opcji wyboru typu trasy - najszybsza/nakrotsza/najoszczędniejsza (temat weryfikowany jak wyzej)
3. mam wrazenie ze navi nie optymalizuje trasy, w kontekscie korkow (dostawalismy informacje na trasie, ze zblizamy sie do korka, zamiast sugestii zmiany trasy lub automatycznej jej optymalizacji w celu objechania korka).
4. informacje o natezeniu ruchu na mapie sa pokazywane w tak duzej liczbie kolorow, ze ciezko z tym dojsc do ladu (w poprzednich naszych navi pomaranczowy kolor oznaczal lekkie korkowanie sie ruchu, a czerwony duzy korek; w navi Lexa zakladam ze fioletowy kolor to duzy korek)
Dodam, ze mamy wszystkie uslugi aktywne.
Porownujac ustawienia mapy NX-a z ustawieniami naszych poprzednich aut nie-premium, dzialajacych w oparciu o mapy TomToma, musze przyznac, ze poki co jestem mocno rozczarowany rozwiazaniem Lexa, w tym modelu.
Bede wdzieczny bardziej doswiadczenemu kokezenstwu za wszelkie informacje w temacie navi NX-a, w tym takze ustosunkowania sie do wypunktowanych kwestii (z naciskiem na informacje o fotoradarach).
W tym miejscu dodam, ze oczywiscie mozemy jezdzic w opraciu o wskazania Android Auto czy Apple Car Play, ale po to mamy fabryczna  navi aby nie poslugiwac sie kazdorazowo nawigacja na bazie owych aplikacji.

Edit. Znalazlem na stronie Lexusa manual dot. systemu multimedialnego, w tym i nawigacji. Okazuje sie, ze system z mniejszym ekranem nie ma dostepnej funkcji informowania o fotoradarach (+ tzw. mapy pogodowej). System zas z ekranem duzym 14" taka funkcje ma. I tu mam cisnienie podniesione poniewaz decydujac sie na wersje wyposazenia pytalismy handlowca, czy system nawigacji ma tozsame funkcje, bez wzgledu na wielkosc ekranu (nie czulismy potrzeby miec ow wielki ekran; wazniejsze byly dlas funkcjonalnosci). Dostalismy informacje, ze jest to ten sam system, w zakresie funkcji dot. nawigacji... 🤨🤨🤨

Last edited by killer13 on 1 Jan 2023, o 17:47, edited 2 times in total.
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Jeżdżąc po Polsce nie korzystam z nawigacji fabrycznej, ponieważ Google Maps sprawdza się lepiej. Natomiast, gdy jestem poza Polską, to korzystam z nawigacji fabrycznej. Bardzo fajnie i czytelnie na osobnym ekranie pokazuje rozjazdy. Lexusem jeździłem już po wielu krajach europejskich i z tego co pamiętam, to tylko w jednym kraju nawigacja fabryczna pokazywała fotoradary. Jeśli chodzi o korki, to nie widzę problemu. Korek pokazywany jest na czerwono i nawigacja nie raz ostrzegała mnie o zbliżającym się korku. Nie zauważyłem żeby była opcja wyboru trasy. Przed wyjazdem za granicę porównuję zaproponowaną trasę nawigacji fabrycznej z Google Maps. Zdarza się też, że jeżdżę na dwie nawigacje, fabryczną i Apple CarPlay. Tak na wszelki wypadek.
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Ruda wrote: 1 Jan 2023, o 09:32 Pytanie o aplikacje Lexa oraz My Connected - nie pokazują mi wszystkich przejechanych tras _- co ciekawe łapią te krótkie ale tych dłuższych nie . Dodatkowo pokazuja mi lokalizacje auta  z dnia wczorajszego- a obecnie znajduje się zueplenie gdzieś indziej. Aktualizacja stanu jest na wczorajszy poranek - jak jest u Was ? Z aktualizacja lokalizacji oraz tras po och przebyciu ? 

Niestety tak to działa, a do tego coraz częściej nie idzie się nawet zalogować do aplikacji. Gdy pół roku temu odbierałem Lexusy NX, to funkcjonowało to o wiele lepiej. 

killer13
Nowy lex user

Post by killer13 »

Tomasz76 wrote: 1 Jan 2023, o 17:32 Jeżdżąc po Polsce nie korzystam z nawigacji fabrycznej, ponieważ Google Maps sprawdza się lepiej. Natomiast, gdy jestem poza Polską, to korzystam z nawigacji fabrycznej. Bardzo fajnie i czytelnie na osobnym ekranie pokazuje rozjazdy. Lexusem jeździłem już po wielu krajach europejskich i z tego co pamiętam, to tylko w jednym kraju nawigacja fabryczna pokazywała fotoradary. Jeśli chodzi o korki, to nie widzę problemu. Korek pokazywany jest na czerwono i nawigacja nie raz ostrzegała mnie o zbliżającym się korku. Nie zauważyłem żeby była opcja wyboru trasy. Przed wyjazdem za granicę porównuję zaproponowaną trasę nawigacji fabrycznej z Google Maps. Zdarza się też, że jeżdżę na dwie nawigacje, fabryczną i Apple CarPlay. Tak na wszelki wypadek.

Dzieki za odzew, Tomasz 👍!
A czy masz w swoim NX-ie navi z duzym czy mniejszym ekranem?
Pytam, bo wlasnie sie dogrzebalem w manualu Lexa, ze strony firmowej, ze w navi z mniejszym ekranem informacja o fotoradarach nie jest dostepna (navi z ekranem 14" ma te funkcje).

Post Reply

Return to “Lexus NX”