Witam serdecznue koleżenstwo

Przed Świetami odebralismy naszego NX350h (Business + Techno). Na razie jestesmy pod duzym wrazeniem auta. Niemniej, mamy juz jedno "ale". Regularnie korzystamy z nawigacji fabrycznych w naszych autach i tak samo chcielibysmy korzystac z navi NX-a. Niestety, ale po pierwszych trasach rzucily nam sie w oczy cztery kwestie:
1. navi nie pokazuje fotoradarow (nie znalazlem tez opcji do wlaczenua/wylaczenia tego typu informacji ani w menu navi, ani w aplikacji Lexusa)
2. navi nie ma opcji wyboru typu trasy - najszybsza/nakrotsza/najoszczędniejsza (temat weryfikowany jak wyzej)
3. mam wrazenie ze navi nie optymalizuje trasy, w kontekscie korkow (dostawalismy informacje na trasie, ze zblizamy sie do korka, zamiast sugestii zmiany trasy lub automatycznej jej optymalizacji w celu objechania korka).
4. informacje o natezeniu ruchu na mapie sa pokazywane w tak duzej liczbie kolorow, ze ciezko z tym dojsc do ladu (w poprzednich naszych navi pomaranczowy kolor oznaczal lekkie korkowanie sie ruchu, a czerwony duzy korek; w navi Lexa zakladam ze fioletowy kolor to duzy korek)
Dodam, ze mamy wszystkie uslugi aktywne.
Porownujac ustawienia mapy NX-a z ustawieniami naszych poprzednich aut nie-premium, dzialajacych w oparciu o mapy TomToma, musze przyznac, ze poki co jestem mocno rozczarowany rozwiazaniem Lexa, w tym modelu.
Bede wdzieczny bardziej doswiadczenemu kokezenstwu za wszelkie informacje w temacie navi NX-a, w tym takze ustosunkowania sie do wypunktowanych kwestii (z naciskiem na informacje o fotoradarach).
W tym miejscu dodam, ze oczywiscie mozemy jezdzic w opraciu o wskazania Android Auto czy Apple Car Play, ale po to mamy fabryczna navi aby nie poslugiwac sie kazdorazowo nawigacja na bazie owych aplikacji.
Edit. Znalazlem na stronie Lexusa manual dot. systemu multimedialnego, w tym i nawigacji. Okazuje sie, ze system z mniejszym ekranem nie ma dostepnej funkcji informowania o fotoradarach (+ tzw. mapy pogodowej). System zas z ekranem duzym 14" taka funkcje ma. I tu mam cisnienie podniesione poniewaz decydujac sie na wersje wyposazenia pytalismy handlowca, czy system nawigacji ma tozsame funkcje, bez wzgledu na wielkosc ekranu (nie czulismy potrzeby miec ow wielki ekran; wazniejsze byly dlas funkcjonalnosci). Dostalismy informacje, ze jest to ten sam system, w zakresie funkcji dot. nawigacji...