Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Opony wielosezonowe zuzywaja sie tak samo szybko jak inne opony. Co za roznica czy przejedziesz 60k na wielosezonach czy 60k na zimowych i 60k na letnich? Jedyna oszczednosc to przy przekladce dwa razy do roku po 200zl. Ale masz za to dedykowane opony pod dana pore roku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nex
Lex Driver

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Nex »

Wg mnie jest jeszcze jedna oszczędność. Oszczędność miejsca w garażu czy komórce. Nie trzeba magazynować dodatkowego kompletu opon. Pierwsze co zrobię po odbiorze auta to pakuje na niego wielosezonówki. Zimy w Warszawie to już praktycznie nie pamiętam a na jakiś sporadyczny śnieg wystarczą.
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Nex wrote:Wg mnie jest jeszcze jedna oszczędność. Oszczędność miejsca w garażu czy komórce. Nie trzeba magazynować dodatkowego kompletu opon. Pierwsze co zrobię po odbiorze auta to pakuje na niego wielosezonówki. Zimy w Warszawie to już praktycznie nie pamiętam a na jakiś sporadyczny śnieg wystarczą.
Ciekawe właśnie czy te oryginalne uda się łatwo sprzedać. Mało popoluarny jest ten rozmiar opon 20". Ale też mam taki pomysł...

Co do zalet opon dedykowanych (ale tylko na felgach, bo inaczej to porażka) - to jest jasna sprawa, bezdyskusyjna. Sam zawsze na takich jeździłem :)

Natomiast na + opon całorocznych nonrunflat vs dedykowane runflat od dealera można by wymienić:
- brak konieczności zmiany co sezon (koszt, targanie, przechowywanie, itp.)
- brak konieczności wyczucia idealnego momentu na zmianę (zawsze masz właściwe opony)
- lepszy komfort na oponach nonrunflat niż runflat (nie wiem na ile jest to odczuwalne)
- jednak niższe koszty (nie ma potrzeby kupowania dwóch zestawów felg)
- runflata się raczej nie naprawia, tylko wymienia w razie awarii
- jazda w hardcore'owych warunkach zimowych w moim przypadku raczej okazjonalnie (co innego jeśli ktoś na co dzień jeździ w górach)
- nie znajduję w internetach runflatów w rozmiarze 235/50/20, obawiam się że mogą być dużo droższe w zakupie niż nonrunflat (ten rozmiar zdaje się być bardzo nietypowy na dzień dzisiejszy, a tak czy siak kiedyś trzeba będzie opony zmienić...)
maran6
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200t

Post by maran6 »

Klaudiusz wrote:Opony wielosezonowe zuzywaja sie tak samo szybko jak inne opony. Co za roznica czy przejedziesz 60k na wielosezonach czy 60k na zimowych i 60k na letnich? Jedyna oszczednosc to przy przekladce dwa razy do roku po 200zl. Ale masz za to dedykowane opony pod dana pore roku.

Tylko w 2 zimę trafiasz na oponach z przebiegiem 60kkm. I już może z nimi być slabo w cięższych warunkach. I na wielosezon tez musisz wyłożyć $$ na początku. Oszczędność z wymian jest niewielka. Kola i tak powinno się wyważyć raz na sezon nawet przy oponie wielosezonowej.
AGUS
Lex user

Post by AGUS »

Ostatecznie kupiłem cały komplet w ASO, czekają na założenie
AGUS
Lex user

Post by AGUS »

Nex wrote:Wg mnie jest jeszcze jedna oszczędność. Oszczędność miejsca w garażu czy komórce. Nie trzeba magazynować dodatkowego kompletu opon. Pierwsze co zrobię po odbiorze auta to pakuje na niego wielosezonówki. Zimy w Warszawie to już praktycznie nie pamiętam a na jakiś sporadyczny śnieg wystarczą.
Od wielu lat zostawiam kola w przechowalni. Za parę złotych cena komfortu.
MDU
Lex user

Post by MDU »

A czy nie jest tak że oferta opon wielosezonowych z uwagi na masę pojazdu i bezpieczeństwo do SUV jest ograniczona ? I z kolei czy te które ewentualnie rozmiarowo pasują czy spełniają normy nośności do Lex?
arturk884
Lex user
Model Lexusa: Nx 450h+

Post by arturk884 »

Jeśli seryjnie jest runflat to tak ma być w samochodzie na gwarancji opona musi być jak producent proponuje, rozmiar, nośność musi się zgadzać chociażby do odszkodowania z AC
Owszem nikt nikomu nie zabroni założyć wielosezonowych ale proponuje zachować wszystkie parametry opony w razie NW
Nex
Lex Driver

Post by Nex »

arturk884 wrote:Jeśli seryjnie jest runflat to tak ma być w samochodzie na gwarancji opona musi być jak producent proponuje, rozmiar, nośność musi się zgadzać chociażby do odszkodowania z AC
Owszem nikt nikomu nie zabroni założyć wielosezonowych ale proponuje zachować wszystkie parametry opony w razie NW
Problem w tym że opony letnie są runflat a zimowe oferowane przez salon już nie. Więc sam przedstawiciel nie jest w stanie zagwarantować tego o czym piszesz.

arturk884
Lex user
Model Lexusa: Nx 450h+

Post by arturk884 »

Ja zamówiłem koła zimowe z runflat
Post Reply

Return to “Lexus NX”