Nadmierny pobór oleju

Problemy z silnikami dotyczące modelu IS
Post Reply
daniel1978
Lex user
Model Lexusa: is

Nadmierny pobór oleju

Post by daniel1978 »

Chciałem zapytać czy ktoś ogarnął w jakiś sposób nadmierny pobór oleju w v6 niezależnie czy to GS czy IS. Czy robiliście wymianę pierścieni, czy pomogła wymiana oleju na taki który ograniczył spalanie, czy inne zabiegi.
gunek
Nowy lex user
Model Lexusa: Is300h

Re: Nadmierny pobór oleju

Post by gunek »

Witam. U mnie pomogła zmiana oleju na 5w50. Jak ręką odjął.
cr@cker
Lex user
Model Lexusa: IS250

Post by cr@cker »

daniel1978 wrote:Chciałem zapytać czy ktoś ogarnął w jakiś sposób nadmierny pobór oleju w v6 niezależnie czy to GS czy IS. Czy robiliście wymianę pierścieni, czy pomogła wymiana oleju na taki który ograniczył spalanie, czy inne zabiegi.
A czytasz czasami posty na forum ??
:rtfm: :rtfm: :rtfm: :rtfm: :rtfm: :rtfm: :rtfm:
viewtopic.php?f=172&t=22245
Kitnyp
Nowy lex user

Nadmierny pobór oleju

Post by Kitnyp »

Czy jego temat nie był pierwszy?
cr@cker
Lex user

Post by cr@cker »

Kitnyp wrote:Czy jego temat nie był pierwszy?
AA ok :scratch: pojawiło mi się w nowych postach ale to dlatego ze ktoś mu odp. tak czy inaczej zapraszam do mojego tematu ....
pawel0s
Nowy lex user
Model Lexusa: is

Post by pawel0s »

u mnie pobór od 0,5l do 0,7l na 1000km w IS z 2017r... ASO rozklada rece... co poradzic, zmiana oleju? aktualnie 5w40 castrol
OPM
Lex user
Model Lexusa: LS 430

Post by OPM »

Nie znam się ale to chyba wysokie spalanie. Nawet 10 litrów oleju między wymianą to masakra jakaś. Grzebanie w silniku w tak młodym aucie raczej odpada. Zacząłbym od zmiany oleju, ktoś wyżej pisał, że zmiana na 5W 50 pomogła, dziwne trochę bo taki olej jest jeszcze rzadszy, dobry na sportowe silniki i lepsze odprowadzanie ciepła ale żeby na uszczelnienie? Ja bym spróbował 5W 30 i na pewno nie Castrola, od lat używam Liqui Moly, Motul - polecane marki przez większość użytkowników. Kupić w sklepie nie w internecie i zobaczyć co się będzie działo. Jak nie pomoże to są środki, które aplikujesz do oleju. Jak to nie pomoże tzn, że coś w silniku. Chyba, że gdzieś nie ma szczelności? Sucho pod samochodem i pod maską?
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Post by machony79 »

pawel0s wrote:u mnie pobór od 0,5l do 0,7l na 1000km w IS z 2017r... ASO rozklada rece... co poradzic, zmiana oleju? aktualnie 5w40 castrol
Co to za lepkość oleju? Kto Ci to kazał lać? Oczywiście,że na takim oleju silnik będzie go spalał.Olej jest "za gruby" na tak delikatny silnik.
Spalanie spadnie na pewno na 0W20.
Post Reply

Return to “IS”