[IS200] Geometria zawieszenia

Post Reply
firlejak
Lex user
Model Lexusa: IS300

Re: Ustawienie zbierznosci is 200

Post by firlejak »

80% aut z wielowahaczem z przodu ma regulację kąta pochylenia koła koła, a z tyłu 90%, ustawiam geometrie na codzień i wiem że zbierzności nie ustawia się co do minuty bo nie ma takiej możliwości ( błąd każdego urządzenia jest większy dlatego zazwyczaj jest +-10' tolerancji), Różnica zbieżności połówkowej, pomiędzy "przednimi" kolami nie będzie miała wpływu na ściąganie auta a jedynie na ustawienie koła kierownicy, ważna jest zbieżność całkowita. Co innego jest na tylnej osi, gdzie zbieżność kół musi być ustawiona jak najbardziej dokładnie.
endrju1
Lex Master
Model Lexusa: is200

Post by endrju1 »

firlejak wrote:80% aut z wielowahaczem z przodu ma regulację kąta pochylenia koła koła, a z tyłu 90%,
Tu tak nie do końca bym był pewien, np civic (przynajmniej do 2000r, a wydaje mi się że nowsze też) mają wielowahacz, a regulacji konta pochylenia nie miały.
Solik88
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by Solik88 »

Problem, zostal zdiagnozowany... Dzisiaj bylem znowu na zbierznosci w innym warsztacie, okazalo sie ze zbierznosc przez poprzedniego fachowca zostala zpier... Nie mogl odkrecic drazka od prawego tylnego kola, wiec sobie darowal ustawienie zbierznosci w tym miejscu ( piatek wieczor)... Niestety warsztat w ktorym bylem, tez nie chcial robic tego na sile wiec powiedzieli mi zebym wymienil drazek na nowy i wrocil do nich... Meczyli sie z tym prawie 2 godziny i nie wzieli ani grosza. Mam nadzieje ze jak wymienie ten drazek i zrobie zbierznosc to wszystko wroci do normy...
Tam gdzie kończy się ekonomia, zaczyna się przyjemność z jazdy!!!
adamsky73
Lex Driver
Model Lexusa: LS460 '08

Post by adamsky73 »

Gratuluję zdiagnozowania problemu, ale błagam, ustawiajcie zbieżność, bo zbierzność to z założenia jest spierd..ona :pala:
And in the end it's not the years in your life that count; it's the life in your years.
ABRAHAM LINCOLN
baniaq
Lex Maniak

Post by baniaq »

Jeszcze jakby admin poprawił bykola w nazwie tematu, to już w ogóle by było majo :piwko:
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
Solik88
Lex user

Post by Solik88 »

Wymienie ten drążek, mam nadzieje do piatku i w sobote wracam na ponowne ustawienie juz calej geometri z kątami... Oby sie tym razem sie udało :) dziekuje wszystkim za pomoc :piwo: :ok:
Tam gdzie kończy się ekonomia, zaczyna się przyjemność z jazdy!!!
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Post by dead_beat »

Wczoraj robiłem przegląd i pstryknąłem foto jak wygląda zestaw do geometrii:
Image
bez żadnych jebadełek zakładanych na koła itp.
na dole zdjęcia po lewej, szare pole o którym pisałem wcześniej, wystarczy na nie najechać lewym przednim kołem samochodu.
A podobno w drugiej hali już odpalają system "na pełnym laserze" i będzie im jeszcze łatwiej ustawiać w dużych i małych autach.
endrju1
Lex Master
Model Lexusa: is200

Post by endrju1 »

Takie coś mierzy tylko zbieżność (nie geometrię) i do tego najczęściej tylko przednich (a właściwie przedniego, bo mierzy tylko lewe) kół.
Jeśli jest coś z kątami porobione to tylko namieszać może.
blue
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Sport

Post by blue »

Żeby zrobić pełną geometrię, to musisz coś (miernika laserowy?) mieć założone na każde kolo. Inaczej jak sprawdzisz kąty?
Mój mechanik ustawia samą zbieżność bardzo dobrze za pomocą sznurka (czerwony, śmieje się że o zbieżność laserowa), więc pewnie i jakimiś "płytkami" się da...
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Post by dead_beat »

Możecie hejtować, ale mi przynajmniej tam w końcu dobrze ustawili kiedyś IS200 a teraz IS300.
Jak regenerowałem zawias w IS300 też mi zrobili z tymi uszami na kołach i było źle, podjechałem tam i chwila moment i wszystko git.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”