[IS200] Temperatura silnka
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
Re: [IS200]Właściwa temperatura
u mnie też rzadko kiedy jest idealnie na połowie skali, zazwyczaj ciut poniżej połowy.
SC430 '2002
-
- Lex user
- Model Lexusa: JCE10 2JZ-GE / XF10 1UZ-FE
Prawidłowe położenie wskazówki temperatury powinno być nieco poniżej połowy skali. Trzeba przyznać, że jest to mylące, bo wydawać by się mogło, że wskazówka powinna być dokładnie na połowie. Także jeśli masz delikatnie opadniętą wskazówkę, to znaczy, że wszystko jest jak najbardziej w porządkuRobertSG wrote:Witam wszystkich,is-em jeżdżę od tygodnie i widzę że silnik chyba nie dogrzewa się tak jak powinien.Po przeczytaniu wątków o termostacie podejrzewam że mój jest otwarty non-stop ale chciałem zapytać jak powinno być prawidłowo czyli po ilu km przy plusowych temperaturach silnik osiąga optymalną temp. i czy jest to połowa skali za zegarze? U mnie z rana przy 10C na odcinku 12 km wskazówka jest maksymalnie na kresce poniżej połowy a na odcinkach 4-6km zazwyczaj jest na 3-4 kresce.Poprzednie mondeo w dieslu dogrzewało mi się szybciejJak jest u was?

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is200
A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
- turkus
- Lex Driver
- Model Lexusa: is 300 SC
Z moich obserwacji wynika, że 300 zajmuje to ok 2.5km (w lecie) do 3.5km (w zimie). Nie wiem jak jest w 200 ale rzeczywiście wygląda, że trochę za długo to trwa.RobertSG wrote:A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Tylko że to jest temperatura cieczy w chłodnicy a nie silnika. Jak byś miała czujnik temperatury oleju to by się okazało że nawet po 5km nadal nie jest on rozgrzany.turkus wrote:Z moich obserwacji wynika, że 300 zajmuje to ok 2.5km (w lecie) do 3.5km (w zimie). Nie wiem jak jest w 200 ale rzeczywiście wygląda, że trochę za długo to trwa.RobertSG wrote:A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS 450H
Re: [IS200] Temperatura silnka
Na wskaźniku wygląda to tak i to jest OK - podobno 

- turkus
- Lex Driver
No tak. To teraz pytanie, jak kolega sprawdzał tę "optymalną temperaturę", bo z tego, co zrozumiałam, pisze o wskazaniach tego wskaźnikadS wrote:Tylko że to jest temperatura cieczy w chłodnicy a nie silnika. Jak byś miała czujnik temperatury oleju to by się okazało że nawet po 5km nadal nie jest on rozgrzany.turkus wrote:Z moich obserwacji wynika, że 300 zajmuje to ok 2.5km (w lecie) do 3.5km (w zimie). Nie wiem jak jest w 200 ale rzeczywiście wygląda, że trochę za długo to trwa.RobertSG wrote:A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Chyba kontrolka nie podaje nam temp. chłodnicy tylko właśnie silnika.Wszystko zalezy też od temp. otoczenia i nie można jednoznacznie podawać po ilu km mamy optymalną temp.Musimy podać przy jakiej temp.zewn i jakim stylu jazdy.Wystarczy ze przytrzymam samochód kilka minut na postoju i juz mamy różne wyniki.dS wrote:Tylko że to jest temperatura cieczy w chłodnicy a nie silnika. Jak byś miała czujnik temperatury oleju to by się okazało że nawet po 5km nadal nie jest on rozgrzany.turkus wrote:Z moich obserwacji wynika, że 300 zajmuje to ok 2.5km (w lecie) do 3.5km (w zimie). Nie wiem jak jest w 200 ale rzeczywiście wygląda, że trochę za długo to trwa.RobertSG wrote:A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
- turkus
- Lex Driver
Nie, dS ma rację, to jest temperatura chłodziwa. Od tego jak tam będzie 90 st. jeszcze chwila musi upłynąć, zanim silnik się rozgrzeje.carinus wrote:Chyba kontrolka nie podaje nam temp. chłodnicy tylko właśnie silnika.Wszystko zalezy też od temp. otoczenia i nie można jednoznacznie podawać po ilu km mamy optymalną temp.Musimy podać przy jakiej temp.zewn i jakim stylu jazdy.Wystarczy ze przytrzymam samochód kilka minut na postoju i juz mamy różne wyniki.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is200
Re: [IS200] Temperatura silnka
Rano przed wyjazdem do pracy miałem chwile więc odpaliłem autko i zabrałem się za macanie węża
już po 3min wskazówka była na drugiej kresce a wąż za termostatem był już ciepły.I po problemie termostat wymieniony,świeży zielony kuler zalany i jest cacy.