[IS200] Temperatura silnka

Post Reply
forest
Lex Master
Model Lexusa: stanced VIP

Re: [IS200]Właściwa temperatura

Post by forest »

u mnie też rzadko kiedy jest idealnie na połowie skali, zazwyczaj ciut poniżej połowy.
SC430 '2002
Jago
Lex user
Model Lexusa: JCE10 2JZ-GE / XF10 1UZ-FE

Post by Jago »

RobertSG wrote:Witam wszystkich,is-em jeżdżę od tygodnie i widzę że silnik chyba nie dogrzewa się tak jak powinien.Po przeczytaniu wątków o termostacie podejrzewam że mój jest otwarty non-stop ale chciałem zapytać jak powinno być prawidłowo czyli po ilu km przy plusowych temperaturach silnik osiąga optymalną temp. i czy jest to połowa skali za zegarze? U mnie z rana przy 10C na odcinku 12 km wskazówka jest maksymalnie na kresce poniżej połowy a na odcinkach 4-6km zazwyczaj jest na 3-4 kresce.Poprzednie mondeo w dieslu dogrzewało mi się szybciej :doh: Jak jest u was?
Prawidłowe położenie wskazówki temperatury powinno być nieco poniżej połowy skali. Trzeba przyznać, że jest to mylące, bo wydawać by się mogło, że wskazówka powinna być dokładnie na połowie. Także jeśli masz delikatnie opadniętą wskazówkę, to znaczy, że wszystko jest jak najbardziej w porządku :)
RobertSG
Nowy lex user
Model Lexusa: is200

Post by RobertSG »

A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
turkus
Lex Driver
Model Lexusa: is 300 SC

Post by turkus »

RobertSG wrote:A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
Z moich obserwacji wynika, że 300 zajmuje to ok 2.5km (w lecie) do 3.5km (w zimie). Nie wiem jak jest w 200 ale rzeczywiście wygląda, że trochę za długo to trwa.
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

turkus wrote:
RobertSG wrote:A po ilu kilometrach przy normalnym przelocie powinien osiągać optymalną temp? Bo u mnie potrzebuje jakieś 8-10km. Na pewno nie powinno to tyle trwać,zacznę od termostatu ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda u was.
Z moich obserwacji wynika, że 300 zajmuje to ok 2.5km (w lecie) do 3.5km (w zimie). Nie wiem jak jest w 200 ale rzeczywiście wygląda, że trochę za długo to trwa.
Tylko że to jest temperatura cieczy w chłodnicy a nie silnika. Jak byś miała czujnik temperatury oleju to by się okazało że nawet po 5km nadal nie jest on rozgrzany.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
jes
Lex user
Model Lexusa: GS 450H

Re: [IS200] Temperatura silnka

Post by jes »

Na wskaźniku wygląda to tak i to jest OK - podobno :smile:
DSC_0062[1].jpg
turkus
Lex Driver

Post by turkus »

dS wrote:
turkus wrote:
Tylko że to jest temperatura cieczy w chłodnicy a nie silnika. Jak byś miała czujnik temperatury oleju to by się okazało że nawet po 5km nadal nie jest on rozgrzany.
No tak. To teraz pytanie, jak kolega sprawdzał tę "optymalną temperaturę", bo z tego, co zrozumiałam, pisze o wskazaniach tego wskaźnika
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

dS wrote:
turkus wrote:
Chyba kontrolka nie podaje nam temp. chłodnicy tylko właśnie silnika.Wszystko zalezy też od temp. otoczenia i nie można jednoznacznie podawać po ilu km mamy optymalną temp.Musimy podać przy jakiej temp.zewn i jakim stylu jazdy.Wystarczy ze przytrzymam samochód kilka minut na postoju i juz mamy różne wyniki.
turkus
Lex Driver

Post by turkus »

carinus wrote:Chyba kontrolka nie podaje nam temp. chłodnicy tylko właśnie silnika.Wszystko zalezy też od temp. otoczenia i nie można jednoznacznie podawać po ilu km mamy optymalną temp.Musimy podać przy jakiej temp.zewn i jakim stylu jazdy.Wystarczy ze przytrzymam samochód kilka minut na postoju i juz mamy różne wyniki.
Nie, dS ma rację, to jest temperatura chłodziwa. Od tego jak tam będzie 90 st. jeszcze chwila musi upłynąć, zanim silnik się rozgrzeje.
RobertSG
Nowy lex user
Model Lexusa: is200

Re: [IS200] Temperatura silnka

Post by RobertSG »

Rano przed wyjazdem do pracy miałem chwile więc odpaliłem autko i zabrałem się za macanie węża :biggrin2: już po 3min wskazówka była na drugiej kresce a wąż za termostatem był już ciepły.I po problemie termostat wymieniony,świeży zielony kuler zalany i jest cacy.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”