KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza IS 200

Post Reply
baniaq
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200

Re: KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza IS 200

Post by baniaq »

Wygląda jak nieudana replika OEMa.
Zrobię później zdjęcie i wrzucę na forum :)
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
dzida
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dzida »

Ja właśnie jeżdżę od niedawna na OYODO i zobaczymy czy lepsze od TRW ;)
wojtekb93
Lex user
Model Lexusa: is 200

Post by wojtekb93 »

witam
mam taki problem odnośnie mojego is 200 . cofam na skręconych kolach to są takie puknięcia tak jak by stuki tak samo jak z mała prędkością hamuje . tak samo jak wjeżdżam w nie równość jakaś to strasznie się tucze i samochód ucieka na boki . regenerowałem maglownice , tuleje na bananach wymienione sworznie dolne i końcówki drążków zostały tylko górne sworznie i reszta tulei czy wina możne być po stronie górnych sworzni ze tak się auto zachowuje ? amortyzatory maja przód po 76 % od nowosci
dzida
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dzida »

Sprawdź prowadnice hamulców. Klocki się blokują i stukają, a na nierównościach skaczą powodując stuki
wojtekb93
Lex user
Model Lexusa: is 200

Post by wojtekb93 »

To nie są styki tylko takie dość głośne pukniecia. A klocki bym odroznil bo miałem takie coś już z tyłu . Zostały mi górne sworznie do wymiany i one mnie zastanawiają czy mogą się tak tłuc i szczelac na skreconych kołach bądź przy hamowaniu
Damian91
Lex Driver
Model Lexusa: IS300 SC

Post by Damian91 »

Skrzypienie dopadło i mnie. Zdecydowałem, że nie ma co rzeźbić i zamówię oryginalne sworznie.
Problem jest taki - czy sucho czy mokro zdarza mu się przez jakiś czas skrzypieć (jazda na wprost, skręcanie kół) - tutaj główny podejrzany to sworznie.
Kolejna sprawa - przejazd przez leżącego policjanta - słychać stuk. Jazda po nierównościach - cisza. Stuk jest tylko przy pokonywaniu tego typu przeszkody - amortyzatory? Ich górne mocowania już wymieniłem. Jakieś gumy?
Co byście profilaktycznie wymienili grzebiąc już przy sworzniach? Linki do sprawdzonych części mile widziane.. ;) Muszę walić na ślepo bo SKP + 3 serwisy twierdzą, że wszystko jest okej. :crazy:
endrju1
Lex Master
Model Lexusa: is200

Post by endrju1 »

Wstrzykujesz do sworznia trochę oleju, jeśli skrzypienie ustało, wymieniasz. Jeśli wstrzykniesz (tak aby nie uszkodzić osłony) do sprawnego, to mu nie zaszkodzi, zmniejszysz nawet szanse na zablokowanie i urwanie.
Damian91
Lex Driver
Model Lexusa: IS300 SC

Post by Damian91 »

Po tym jak się naczytałem o skutkach zaniedbania tego tematu i po ostatnich skrzekach wolę nawet profilaktycznie to wymienić.. :(
endrju1
Lex Master
Model Lexusa: is200

Post by endrju1 »

Ogólnie jeśli nie ma luzu na sworzniu, to jedyna możliwość to właśnie zblokowanie i urwanie sworznia (i to się właśnie dzieje jak się komuś nagle koło urywa, bo samo wypadnięcie kuli sworznia jest możliwe dopiero kiedy ma ona bardzo duży luz co każdy usłyszy i poczuje).
Olek AP
Lex user
Model Lexusa: Lexus IS300 SC

Post by Olek AP »

Damian91 wrote:Skrzypienie dopadło i mnie. Zdecydowałem, że nie ma co rzeźbić i zamówię oryginalne sworznie.
Problem jest taki - czy sucho czy mokro zdarza mu się przez jakiś czas skrzypieć (jazda na wprost, skręcanie kół) - tutaj główny podejrzany to sworznie.
Kolejna sprawa - przejazd przez leżącego policjanta - słychać stuk. Jazda po nierównościach - cisza. Stuk jest tylko przy pokonywaniu tego typu przeszkody - amortyzatory? Ich górne mocowania już wymieniłem. Jakieś gumy?
Co byście profilaktycznie wymienili grzebiąc już przy sworzniach? Linki do sprawdzonych części mile widziane.. ;) Muszę walić na ślepo bo SKP + 3 serwisy twierdzą, że wszystko jest okej. :crazy:

Zupełnie jakbym jechał swoim :roll:

Na szarpakach, podczas oględzin niby gut i luzu nie ma, ale na śpiących policjantach, podczas skręcania kół, skręcając coś się od czasu do czasu odzywa. Również mnie wymiana na oem czeka niebawem zobaczymy czy to załatwi sprawę.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”