Pomoc z wyborem modelu IS/GS

Ogólne rozmowy oraz pytania na temat zakupu Lexusa
Hubert132
Nowy lex user
Model Lexusa: GS

Pomoc z wyborem modelu IS/GS

Post by Hubert132 »

Cześć, w dużym skrócie szukam sobie jakiegoś sedana w benzynie do 40-45 tys i na wstepnie powiem że największym specem od samochodównie jestem posiadam raczej podstawową wiedzę :).
A trochę bardziej szczegółowo to zainteresowało mnie kilka modeli i licze ze uzyskam w ich sprawie jakieś rady/opinie i czy w tym budżecie kupię w ogole coś zadbanego czy niekoniecznie.
Bardzo zależy mi na trwałości i bezawaryjności chociaż wiem że najnowsze te auta nie są.
1. IS 250 gen 2 - tutaj udało mi się znaleźć wiele opinii że auto to jest generalnie trwałe i wdzieczne jeśli jest regularnie serwisowane. Zaniepokoila mnie jednak opinia z jednego portalu która mówi że ten silnik ma wadę fabryczną przez którą zaciera się 5 cylinder i pękają sprezyny zaworowe oraz regulator faz rozrządu. Ktoś mógłby to potwierdzić bo nigdzie indziej nie znalazlem takiej opinii.
2. Gs 300/430 mk2 - tutaj tak naprawdę nie trafiłem na żadne negatywne opinie zarówno o 2jz jak i 3uz fe, tutaj jedynie niepewność wprowadza wiek auta bo jest relatywnie stare i nie wiem czy w tych pieniadzach znajde cos zadbanego zebym nie kupil trupa.
3. Gs mk3 raczej tylko 430 - rozważałem też gs-a 430 ale mk3, jest nowszy także być może będzie lepiej zachowany? Problem z mk3 mam taki że nie wiem czy 430 jest w moim budżecie a innych wersji silnikowych nie byłem w stanie wiarygodnie zweryfikować także tutaj może są inne równie trwałe ale nie jestem tego świadomy? Wiem że model ten wystepowal tez w hybrydzie ale nie jestem co do niej przekonany jako że mimo wszytsko auto nie jest najmlodsze i brzmi to jsk kolejna droga rzecz ktora w tym wieku moze sie juz drogo zepsuć także tu chyba nie chce ryzykować.

Przyglądałem sie głównie opinią pod kątem silnika ale jeżeli np gdzie występują częste problemy z innymi partiami auta (skrzynia, zawieszenie, elektryka, dostępem do części oryginalnych/zaminnych) to bede wdzieczny zs info o wszystkim

Z góry dziękuję za każda radę i opinię.
Milrgo dnia:)
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Re: Pomoc z wyborem modelu IS/GS

Post by ledziu »

Co do is MK2. To co słyszałeś to nie czasami kolejny pan z YT prezentujący swoją wiedzę przy meblościance zwany Car...? :-)
Krótko zwięźle i na temat to :
Is MK2 wersja fl jest pozbawiona wad przedlifta i wtedy jest to tzw. wdzięczne auto. Wersja przed liftem musi kosztować odpowiednio mniej w razie potrzeby poprawienia jej.

Gs MK2 jego największym problemem są poprzedni właściciele miłośnicy marki. Ogólnie auto trudne do wyrwania w rozsądnej kasie jak na swój wiek. Oczywiście jak jesteś miłośnikiem farmazonu o klasycznych perełkach to sadzę że szybko coś znajdziesz.

MK3 najpewniejsze są opcje 430 oraz 450h fl.

Posiada znacznie więcej wad wrodzonych niż MK2 ale przy konkurencji z eu jest więcej niż dobrze.

Najprościej będzie go kupić.
q3_
Lex Driver
Model Lexusa: LS430

Post by q3_ »

Dodałbym, że zależy również w ile osób będziesz jeździć. Jeśli sam lub z jedną osobą na pokładzie IS jest ok. Z tyłu jest bardzo mało miejsca dla dorosłej więc dłuższe przeloty w więcej niż 2 osoby mogą być niewygodne dla tych z tyłu. W GS ten problem już nie występuje.
Hubert132
Nowy lex user

Post by Hubert132 »

ledziu wrote: 6 Feb 2026, o 14:18 Co do is MK2. To co słyszałeś to nie czasami kolejny pan z YT prezentujący swoją wiedzę przy meblościance zwany Car...? :-)
Krótko zwięźle i na temat to :
Is MK2 wersja fl jest pozbawiona wad przedlifta i wtedy jest to tzw. wdzięczne auto. Wersja przed liftem musi kosztować odpowiednio mniej w razie potrzeby poprawienia jej.

Gs MK2 jego największym problemem są poprzedni właściciele miłośnicy marki. Ogólnie auto trudne do wyrwania w rozsądnej kasie jak na swój wiek. Oczywiście jak jesteś miłośnikiem farmazonu o klasycznych perełkach to sadzę że szybko coś znajdziesz.

MK3 najpewniejsze są opcje 430 oraz 450h fl.

Posiada znacznie więcej wad wrodzonych niż MK2 ale przy konkurencji z eu jest więcej niż dobrze.

Najprościej będzie go kupić.
Czyli jeżeli IS to raczej po 2009 bo chyba wtedy był ten facelifting? Jest coś szczególnego na co ewentualnie zwrócić uwagę przy oglądaniu?
W kwestii gsa mk2 to rozumiem że dość łatwo przepłaci bo ludzie nadwyraz dużo cenią za to auto? I pewnie w takiej samej kasie co wydałbym na mk2 430 kupiłbym mk3 430? Mógłbyś powiedzieć coś więcej o tych wadach wrodzonych na co zwrócić uwagę przy oglądaniu takiego mk3 430? Jeżeli oglądałbym tą wersję hybrydową to jest coś dodatkowego na co zwrócić uwagę? Jestem trochę zielony w hybrydy także nie wiem czy chce się w nie ładować boję się że się drogo zepsuje hehe
ledziu
Lex Master

Post by ledziu »

W is 2 ogólnie technika + dodatkowo działanie szyb, nawiewu cicho/głośno, działanie skrzyni do 6biegu. W tym modelu FL jest bardzo mało randomowych historyjek.

W Gs MK3 zwrócić trzeba uwagę na chłodnice silnika jak nie była wymieniana to trzeba wymienić, działanie wspomagania, skrzynia, nawiew, szyby jak wyżej no i oczywiście ogólny stan tech. Wycieki wokół tylnego dyfra.
Koniecznie amory bo to jest drogi gips przy gs mk3.
Deska rozdzielcza będzie skrzypieć taki jej urok.
Jest z nią lepiej przy fl.

Hybrydy nie masz się czego bać.
Hubert132
Nowy lex user

Post by Hubert132 »

A co konkretnego się dzieje z tymi amorami? Po prostu drogo naprawa wychodzi i się psują? W tym budżecie 40 45k rozumiem że na spokojnie coś znajdę zadbanego?
Hubert132
Nowy lex user

Post by Hubert132 »

ledziu wrote: 7 Feb 2026, o 08:37 W is 2 ogólnie technika + dodatkowo działanie szyb, nawiewu cicho/głośno, działanie skrzyni do 6biegu. W tym modelu FL jest bardzo mało randomowych historyjek.

W Gs MK3 zwrócić trzeba uwagę na chłodnice silnika jak nie była wymieniana to trzeba wymienić, działanie wspomagania, skrzynia, nawiew, szyby jak wyżej no i oczywiście ogólny stan tech. Wycieki wokół tylnego dyfra.
Koniecznie amory bo to jest drogi gips przy gs mk3.
Deska rozdzielcza będzie skrzypieć taki jej urok.
Jest z nią lepiej przy fl.

Hybrydy nie masz się czego bać.
Ogólnie przeglądałem kilka ofert i trafiłem na coś takiego jak wersja prestige, czym ona się tak właściwie wyróżnia i jakie są inne wersje?
q3_
Lex Driver
Model Lexusa: LS430

Post by q3_ »

W trakcie jak ja kupowałem ISa to była najwyżej wyposażona wersja. Nie miała bodaj tylko otwieranego dachu - można było sobie go dokupić. Były jeszcze 3 lub 4 wersje które były gorzej wyposażone, choć oczywiście też całkiem nieźle na tyle popularnych samochodów.
Hubert132
Nowy lex user

Post by Hubert132 »

Jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy za te 40 45 tys jestem w stanie znaleźć zadbanego is 250 lub gsa 430 czy to bardziej zlozony temat?. Czy na przykład IS tak ale z GS może być ciężej? Wiadomo że różnie ludzie dbają ale jakie przebiegi są jeszcze relatywnie bezpieczne a które trochę mniej?
Z góry dzięki!
ledziu
Lex Master

Post by ledziu »

Temat ogólnie jest złożony. Z jednej strony "miłośnicy" lexów doprowadzili do tego że na rynku pozostali albo Mirasy oszuści którzy przeciągnął Cię pół Polski żeby wciskać Ci trupa albo "specjaliści" od klasycznych perełek czyli zwykłe auto ze story na 5stron a4 historia o wyjątkowości i cena nie 50k.pln.tylko 100k.pln.
Między nimi trafi się ktoś normalny kto sprowadził normalne auto albo użytkował je normalnie i chce najzwyczajniej w świecie je sprzedać i Ty musisz taką osobę trafić. Wtedy normalnie dogadasz się co do ceny czyli będzie adekwatna co do stanu i nalotu.

Według mnie bezpieczniejsza opcja to is250fl ale 430 kusi v8ką :-)

P.s.

Ostatnio sprzedawałem perfekcyjne Gs 460 w normalnej cenie, lepiej żebym Ci nie pisał jak było "fajnie".
Post Reply

Return to “Ogólne”