A trochę bardziej szczegółowo to zainteresowało mnie kilka modeli i licze ze uzyskam w ich sprawie jakieś rady/opinie i czy w tym budżecie kupię w ogole coś zadbanego czy niekoniecznie.
Bardzo zależy mi na trwałości i bezawaryjności chociaż wiem że najnowsze te auta nie są.
1. IS 250 gen 2 - tutaj udało mi się znaleźć wiele opinii że auto to jest generalnie trwałe i wdzieczne jeśli jest regularnie serwisowane. Zaniepokoila mnie jednak opinia z jednego portalu która mówi że ten silnik ma wadę fabryczną przez którą zaciera się 5 cylinder i pękają sprezyny zaworowe oraz regulator faz rozrządu. Ktoś mógłby to potwierdzić bo nigdzie indziej nie znalazlem takiej opinii.
2. Gs 300/430 mk2 - tutaj tak naprawdę nie trafiłem na żadne negatywne opinie zarówno o 2jz jak i 3uz fe, tutaj jedynie niepewność wprowadza wiek auta bo jest relatywnie stare i nie wiem czy w tych pieniadzach znajde cos zadbanego zebym nie kupil trupa.
3. Gs mk3 raczej tylko 430 - rozważałem też gs-a 430 ale mk3, jest nowszy także być może będzie lepiej zachowany? Problem z mk3 mam taki że nie wiem czy 430 jest w moim budżecie a innych wersji silnikowych nie byłem w stanie wiarygodnie zweryfikować także tutaj może są inne równie trwałe ale nie jestem tego świadomy? Wiem że model ten wystepowal tez w hybrydzie ale nie jestem co do niej przekonany jako że mimo wszytsko auto nie jest najmlodsze i brzmi to jsk kolejna droga rzecz ktora w tym wieku moze sie juz drogo zepsuć także tu chyba nie chce ryzykować.
Przyglądałem sie głównie opinią pod kątem silnika ale jeżeli np gdzie występują częste problemy z innymi partiami auta (skrzynia, zawieszenie, elektryka, dostępem do części oryginalnych/zaminnych) to bede wdzieczny zs info o wszystkim
Z góry dziękuję za każda radę i opinię.
Milrgo dnia:)