Zamiennik chłodnicy / ubytek płynu mk3 430

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach
Post Reply
alkoekus
Nowy lex user
Model Lexusa: GS

Zamiennik chłodnicy / ubytek płynu mk3 430

Post by alkoekus »

Witam wszystkich!
Od 2023 jestem szczęśliwym posiadaczem GS 430 mk3 i uwielbiam to auto ale … od półtora roku mam problem z układem chłodzenia i ubywającym płynem chłodniczym.
Potrzebuje porady w związku z tym bo moja cierpliwość się kończy (po wielu mechanikach i wielu diagnostykach).

Oszczędzając dłuższej historii tego tematu - wszystko zaczęło się ponad półtora roku temu po totalnie spieprzonej wymianie rozrządu gdzie waliło płynem wszędzie gdzie się dało. Po kilku poprawkach (uszczelnienie pompy wody, połączenia magistrali pod kolektorem itd.) płynu obecnie ubywa mi około 1l na 1000km (i tak już w zasadzie od pół roku ponad). Uszczelkę wykluczam z uwagi na wiele różnych testów CO2, objawów, stałym minimalnym ubytku płynu (kropla na 1 km i ta ilość się powtarza co 1000 km pedantycznie dosłownie), plus dźwięk ssania po otwarciu korka chłodnicy. Wskaźnik temperatury płynu również pedantycznie cały czas na swoim miejscu.

W mk3 430 występowały dwie konfiguracje układu chłodzenia.
1. Chłodnica bez korka ciśnienia + zbiornik z korkiem ciśnienia (oryginalnie u mnie tak było).
2. Chłodnica z korkiem ciśnienia + zbiornik przelewowy bez korka ciśnienia.
Moja chłodnica miała swoje lata (+ przy tych wyciekach po zmianie rozrządu podejrzenie było że gdzieś chłodnica przepuszcza) więc rok temu została wymieniona na nową Nissensa ale z uwagi na to, że nie było dostępnych chłodnic bez korka lub kosztowała miliony to zamontowano taką chłodnicę z korkiem ciśnienia. Więc obecnie mam korek ciśnienia na chłodnicy 1.1 Bar + plus korek ciśnienia na zbiorniku 1.08 Bar. Wąż od chłodnicy (pod korkiem) idzie do górnej części zbiornika płynu, a dolny króciec podłączony jest do magistrali wodnej. Z tego co pamiętam, oryginalnie (chłodnica bez korka) to wąż od chłodnicy był połączony do dolnej części zbiornika, górne króćce zbiornika były do atmosfery a końcówka od magistrali była zaślepiona.

Auto posiada instalację LPG KME (założona po zmianie rozrządu kiedy nie wiedziałem jeszcze że wali płynem z każdej dziury) - stąd nie wiem czy to temat układu chłodzenia czy LPG lub jedno i drugie.

Za tydzień oddaje auto ponownie na sprawdzenie szczelności układu chłodzenia (w sumie już nie wiem co mam zrobić z tym tematem). Jeden z okolic Poznania - jeśli ktoś ma w okolicy lub zna jakiegoś speca który weźmie to auto i załatwi ten temat to dawajcie proszę znać.

Pytania:

1. Czy to w ogóle ma prawo działać? Ktoś ma u siebie taką „hybrydową” opcję?

2. Jak można by przerobić ten układ żeby nie wchodzić znowu w koszt nowej chłodnicy? (Zakładam że chłodnica jest ok)
Attachments
IMG_6782.jpeg
IMG_6782.jpeg (95.17 KiB) Viewed 64 times
IMG_6783.jpeg
IMG_6783.jpeg (56.99 KiB) Viewed 64 times
IMG_6784.jpeg
IMG_6784.jpeg (100.5 KiB) Viewed 64 times
Post Reply

Return to “Pozostałe”