Świeżo po zakupie NX350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
PKort0
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Świeżo po zakupie NX350h

Post by PKort0 »

Witam,
Chciałem się przywitać, podzielić się spostrzeżeniami i zadać parę pytań.
Na dniach odebrałem NX350h. Prestige + Design|Tazuna|Premium. Nie miałem jeszcze okazji dobrze się "wgryźć" w nowe auto, na razie trochę spostrzeżeń po obcowaniu z Mazdą CX-5 oraz kilkoma BMW.
Co mnie irytuje:
1) Czy skrzynia biegów przechodzi automatycznie w stan "Parking" przy wyłączaniu silnika? W salonie twierdzą, że nie i że trzeba przełączać ręcznie. DUŻY minus! W BMW działa to z automatu - i to już od ponad 10 lat!
2) Czy można ustawić, żeby samochód sam się zamykał przy oddalaniu się na np. 5m? Podobno nie. DUŻY minus! BMW i Mazda to ogarnęli już dawno temu
3) Materiał pod siedzeniami w drugim rzędzie - dlaczego tam jest paskudny, twardy plastik? Dlaczego tam nie może być normalna wykładzina, jak na podłodze?
4) Półka bagażnika - normalnie masakra, kawałek plastiku zawieszony na 2 sznurkach. Mega słabe w tej klasie samochodu. Moim zdaniem Mazda to rozwiązane najlepiej - wysuwana tkanina.
5) Brak otworu na narty - dlaczego?
6) Brak Digital Key w EU - dlaczego?
7) System ISA do wyrzucenia, podaje błędne dane. Nie, żeby BMW i Mazda zrobiły to lepiej, ale zawsze - system, który nie działa poprawnie, nie powinien być wdrażany do produkcji.
8) Brak wentylacji foteli (chociażby przednich)
9) Klimatyzacja tylko 2-strefowa - w tej klasie oczekiwałbym, że będzie 3-strefowa i będzie możliwość ustawiania temperatury na tylnej
10) Otwieranie wlewu paliwa z przycisku w kabienie
W przypadku samochodu na blisko 300kPLN to są naprawdę wk...ce mankamenty.
Po kilku dniach użytkowania zapewne znajdzie się więcej punktów na liście powyżej - będę je dodawał w miarę obserwacji.
Teraz, co na plus:
1) Jakość tapicerki - ta z Mazdy wydaje się, że nie ma podejścia, w BMW jest porównywalna, chociaż inaczej wykończona
2) Mocowania ISOFIX na tylnych siedzeniach - plus za uchwyty schowane w obiciach, zamiast plastikowych zaślepek
3) Schowek na okulary przy lusterku wstecznym - tego bardzo brakuje w BMW (w Maździe jest)
Podsumowanie na gorąco: jest taniej, niż w BMW, ale jest gorzej. Jest drożej, niż w Maździe, ale nie jest to taki przeskok jakościowy, który uzasadniałby różnicę w cenie.
macpin
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H

Re: Świeżo po zakupie NX350h

Post by macpin »

Przecież w pakiecie Premium masz wentylowane fotele.
Co do reszty uwag, to wg mnie to jest czepianie się, a poza tym nie miałeś jazdy testowej i nie przyglądałeś się dokładnie co kupujesz za 250 k ???
PKort0
Lex user

Post by PKort0 »

macpin wrote: 3 Dec 2024, o 09:14 Przecież w pakiecie Premium masz wentylowane fotele.
Sprawdzę.
macpin wrote: 3 Dec 2024, o 09:14 Co do reszty uwag, to wg mnie to jest czepianie się, a poza tym nie miałeś jazdy testowej i nie przyglądałeś się dokładnie co kupujesz za 250 k ???
Stwierdzenie typu "widziały gały co brały" jest raczej mało konstruktywne. Uważasz, że jeżeli ktoś kupił samochód za prawie 300k to nie ma prawa powiedzieć o nim złego słowa? Moim zdaniem jak najbardziej powinien zgłaszać uwagi, żeby:
- inni potencjalni kupujący mogli o nich przeczytać
- dealer mógł przekazać informację zwrotną do producenta (taka informacja na pewno pójdzie, jak tylko będę miał okazję więcej pojeździć i wyrobić sobie pełniejszą opinię.
Nex
Lex Driver

Post by Nex »

Skrzynia wchodzi na "Park" automatycznie jak wyłączysz auto.
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
macpin
Nowy lex user

Post by macpin »

Uwagi zawsze można mieć... i każdy ma różne spojrzenie. A to moje spojrzenie.
1. skrzynia w tryb parking przechodzi po wyłączeniu silnika jak w większości aut.
2. samochód można zamknąć tylko z pilota lub przez naciśnięcie klamki. W X 3 2019 też tak miałem.
4. MI akurat to pasuje - półkę można schować do bagażnika, jest elastyczna i można wyższy bagaż ułożyć...
5. Otwór na narty miałem w X3 - nie użyłem ani razu, decydując się na NX świadomie wiedziałem, że nie ma i że nie potrzebuje.
6. Faktycznie kluczyk cyfrowy, mógłby być, ale Grupa Toyoty w cyfryzacji nie jest najlepsza to fakt. WIDAĆ to też w multimediach - jest postęp, ale grupa BMW czy Volvo mają lepsze znacznie multimedia.
7.System ISA - nie widziałem samochodu który miał by ten system w 100 % bez pomyłek.
8.Wyntylacja jest w pakiecie Premium
9.mogło by być, ale po roku użytkowania córka nie narzeka. - pomaga schładzanie lub podgrzewania samochodu przed wejściem, które włączam a apce.
10. Mi to mega pasuje i podoba się :)
NO I NIC NIE PISZESZ O PLUSIE NAJWIĘKSZYM :
SPALANIE - mam w mieście latem 6,1 - teraz około 6,7 - w BMW miałem 12,3
KOMFORT jazdy - jazda dzięki skrzyni i hybrydzie w mieście bajunia, ultra płynna...
Jazda na autostradzie też ok, 243KM w porównaniu do X3 186 KM 20i - robi różnicę. Spalanie 7,5 - 8. Więc podobnie jak X3.
Takie jest moje spojrzenie.

No i cena - ja mam wersję Prestige - teraz do kupienia w cenie 210-220 - naprawdę dobra cena, X3 lub XC 60 chyba nie kupisz za taką kasę z podobnym wyposażeniem... ?
ollafasolla
Nowy lex user

Post by ollafasolla »

To ja dorzucę coś od siebie; auto odebranie 2.12.
2) Tak mozna - nie wiem, czy całokowicie samodzielnie to nie wiem, ale u mnie zamyka sie automatycznie - jak przy odbiorze zapytałam czy jest ta funcja, Pan z salonu powiedział, że mi ją uruchomił.
4) Pierwsze odczucia miałam takie same...ale jak się w poniedziałek wieczorem pakowałam na wykajazd, to doceniłam tą funkcjonalność.
8) w wersji prestige z pakietami: premium, tazuna, design - jest wentylacja
9) potwierdzam, to jest niefajne

Ja dodam od siebie fatalny, ale to fatalny zakres regulacji kierownicy (przód tył) i krótkie siedziska foteli (mam 175 cm) - na te elementy na jeździe próbnej nie zwróciłam jakoś uwagi - mea culpa - ale i wtedy nie czułam jakiegoś dyskomfortu (może ze względu na krótki dystans). Po ok 300 km znalazłam jednak dobre ustawienie i na razie jest ok :) A jeszcze kierownica - mała i nieperforowana. Miałam przed chwilą corolle GR sport, która miała genialną, jak dla mnie kierę. To co jest w NX to jakaś porażka.

No ale przez 3 lata musi być, jak jest. :) Szerokiej drogi
PKort0
Lex user

Post by PKort0 »

Nex wrote: 3 Dec 2024, o 22:56 Skrzynia wchodzi na "Park" automatycznie jak wyłączysz auto.
"Product Genius" w salonie twierdził co innego - że system wyświetla powiadomienie, żeby ustawić na "Park" i nie pozwala wyłączać silnika. Sprawdzę.
Dziękuję za informacje.
PKort0
Lex user

Post by PKort0 »

OK, miałem okazję spędzić parę minut w samochodzie.
1) Skrzynia automatycznie przechodzi w tryb parkowania przy wyłączaniu silnika. Pan "Product Genius" z salonu musi się podszkolić.
2) Nie znalazłem na szybko opcji, żeby samochód się blokował przy oddalaniu się od niego - @ollafasolla: w którym salonie odbierałaś samochdó i Ci tą funkcję włączyli?
8) Wentylacja foteli jest.
Pozostałe uwagi podtrzymuję.
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

PKort0 wrote: 2 Dec 2024, o 23:27 Witam,
Chciałem się przywitać, podzielić się spostrzeżeniami i zadać parę pytań.
Na dniach odebrałem NX350h. Prestige + Design|Tazuna|Premium. Nie miałem jeszcze okazji dobrze się "wgryźć" w nowe auto, na razie trochę spostrzeżeń po obcowaniu z Mazdą CX-5 oraz kilkoma BMW.
Co mnie irytuje:
1) Czy skrzynia biegów przechodzi automatycznie w stan "Parking" przy wyłączaniu silnika? W salonie twierdzą, że nie i że trzeba przełączać ręcznie. DUŻY minus! W BMW działa to z automatu - i to już od ponad 10 lat!
2) Czy można ustawić, żeby samochód sam się zamykał przy oddalaniu się na np. 5m? Podobno nie. DUŻY minus! BMW i Mazda to ogarnęli już dawno temu
3) Materiał pod siedzeniami w drugim rzędzie - dlaczego tam jest paskudny, twardy plastik? Dlaczego tam nie może być normalna wykładzina, jak na podłodze?
4) Półka bagażnika - normalnie masakra, kawałek plastiku zawieszony na 2 sznurkach. Mega słabe w tej klasie samochodu. Moim zdaniem Mazda to rozwiązane najlepiej - wysuwana tkanina.
5) Brak otworu na narty - dlaczego?
6) Brak Digital Key w EU - dlaczego?
7) System ISA do wyrzucenia, podaje błędne dane. Nie, żeby BMW i Mazda zrobiły to lepiej, ale zawsze - system, który nie działa poprawnie, nie powinien być wdrażany do produkcji.
8) Brak wentylacji foteli (chociażby przednich)
9) Klimatyzacja tylko 2-strefowa - w tej klasie oczekiwałbym, że będzie 3-strefowa i będzie możliwość ustawiania temperatury na tylnej
10) Otwieranie wlewu paliwa z przycisku w kabienie
W przypadku samochodu na blisko 300kPLN to są naprawdę wk...ce mankamenty.
Po kilku dniach użytkowania zapewne znajdzie się więcej punktów na liście powyżej - będę je dodawał w miarę obserwacji.
Teraz, co na plus:
1) Jakość tapicerki - ta z Mazdy wydaje się, że nie ma podejścia, w BMW jest porównywalna, chociaż inaczej wykończona
2) Mocowania ISOFIX na tylnych siedzeniach - plus za uchwyty schowane w obiciach, zamiast plastikowych zaślepek
3) Schowek na okulary przy lusterku wstecznym - tego bardzo brakuje w BMW (w Maździe jest)
Podsumowanie na gorąco: jest taniej, niż w BMW, ale jest gorzej. Jest drożej, niż w Maździe, ale nie jest to taki przeskok jakościowy, który uzasadniałby różnicę w cenie.

Wszystko o czym piszesz mozna było stwierdzić przed zakupem poprzez przeczytanie cennika i obejrzenie auta w salonie...
macpin
Nowy lex user

Post by macpin »

Chyba najbardziej kompleksowy test Prestige FWD na YT obecenie.
https://www.youtube.com/watch?v=ZSwOqlZBlTw
Post Reply

Return to “Lexus NX”