Dokumenty:
1) Jeżeli auto jest do opłat:
- Niemiecki Brif i zaświadczenie o wyrejestrowanniu auta
2) Jeżeli auto jest już po opłatach i jest przygotowane do rejestracji:
- przetłumaczona lub dwujęzyczna umowa kupna-sprzedaży i przetłumaczony Brief (nie we wszystkich urzędach musi być poświadczenie tłumacza przysięgłego na dwujęzycznej umowie - w Poznaniu przechodzi bez)
- zaświadczenie o zapłaceniu akcyzy (3,1% do 2l powyżej 18,6% od wartości na fakturze/wartości z Eurotax)
- zaświadczenie o zwolnieniu z vat 160 zł
- potwierdzenie zapłacenia opłaty ekologicznej fundusz środowoskowy) - 500 zł
- badanie techniczne 99 zł
Rejestracja kosztuje coś koło 245 zł, przy czym często handlarze piszą że auto opłacone ale opłatę środowiskową trzeba zrobić samemu więc defakto jest jeszcze do zapłacenia przy rejestracji prawie 750 zł
Nie zgodzę się do końca z forestem: jeżeli niemieckie blachy (zółte bądź czerwone) straciły swoją ważność to mnie się wydaje że można wykupić na nr nadwozia miesięczne ubezpiecznie np w PZU czy Liberty, tyle że niebiescy różnie to interpretują czasami jest ok a czasami się czepiają więc już sam nie wiem jak to jest. Mam kumpla w komisie który tak właśnie robi i ostatnio kontrolę przeszedł i było wszystko ok ale miał blachy belgijskie... może to też ma znaczenie. Jeżeli chcesz auto ubezpieczyć w PL to jeszcze musisz zrobić ten przegląd techniczny (badane zerowe jak to napisał ds

) Podobno można tak na takim ubezpieczeniu do roku jeździć ale też sa różne opinie na ten temat. Tak z angolami ludzie też robią...
Pozdro