Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

2 razy naciskasz, 4 razy mrugnie dioda :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

1. W celu zablokowania drzwi należy dotknąć czujnika blokady na powierzchni klamki. Zablokowanie drzwi powoduje włączenie alarmu w stan czuwania.
Po zalogowaniu się do aplikacji My connected car - status blokady silnika - wyłączona.
2. Po zamknięciu samochodu pilotem, alarm zostaje włączony.
Po zalogowaniu się do aplikacji My connected car - status blokady silnika - włączona.
Dziwne :szok:

vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

:ok:
 Klaudiusz
2 razy naciskasz, 4 razy mrugnie dioda :)

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Ktos moze zweryfikowac czy czasem pilot sie nie usupia po 5 minutach chroniac auto przed kradzieza na walizke? Ponoc Toyota i Lexus od 2021 roku dodaje kluczyki z uspieniem. Po 5 minutach kluczyk powinien byc nieaktuwny.

Najlepiej w swoim prywatnym garazu. Zamknij samochod, poloz kluczyk na dachu lub gdzies blisko auta i po 5 minutach pociagnij za klamke.

koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by koloramat »

vki wrote: 2 Mar 2023, o 22:44
koloramat wrote: 1 Mar 2023, o 10:37
Klaudiusz wrote: 28 Feb 2023, o 23:35

Wyłączenie czujnika ruchu w kabinie jest możliwe w ustawieniach w systemie samochodu na ekranie. Nawet chyba jest (o ile pamiętam) w skrótach ustawiania opcji.    

Masz rację, można wyłączyć czujnik ruchu w kabinie i czujnik przechyłu na ekranie skrótów (tak pisze instrukcja) ale ja nie mogę znaleźć tego na ekranie.
Pomroczność jasna mnie chyba dopadła.

W instrukcji jest dopisek " * w wybranych wersjach". Jaką masz wersję NX-a. Dzisiaj korzystam z innego samochodu, więc nie mogę aktualnie tego sprawdzić. Szczerze o ile pamiętam nigdy nie potrzebowałem tego używać.
Czy te samochody w ogóle mają fabryczne autoalarmy z emisją  dźwięku zainstalowane i wyzwalane między innymi na skutek ruchu w kabinie ? Mają tylko fabryczny immobilizer.
Na Polskę mamy produkowane wersję zubożałe pod wieloma względami. Kto używał aplikację Lexus-LINK w pełnej wersji (na przykład USA) wie o czym piszę.   
Czy komuś włączył się kiedyś sygnał alarmu ?

groover
Lex user

Post by groover »

koloramat wrote: 3 Mar 2023, o 09:31
koloramat wrote: 1 Mar 2023, o 10:37
Wyłączenie czujnika ruchu w kabinie jest możliwe w ustawieniach w systemie samochodu na ekranie. Nawet chyba jest (o ile pamiętam) w skrótach ustawiania opcji.    

Masz rację, można wyłączyć czujnik ruchu w kabinie i czujnik przechyłu na ekranie skrótów (tak pisze instrukcja) ale ja nie mogę znaleźć tego na ekranie.

W instrukcji jest dopisek " * w wybranych wersjach". Jaką masz wersję NX-a. Dzisiaj korzystam z innego samochodu, więc nie mogę aktualnie tego sprawdzić. Szczerze o ile pamiętam nigdy nie potrzebowałem tego używać.
Czy te samochody w ogóle mają fabryczne autoalarmy z emisją  dźwięku zainstalowane i wyzwalane między innymi na skutek ruchu w kabinie ? Mają tylko fabryczny immobilizer.
Na Polskę mamy produkowane wersję zubożałe pod wieloma względami. Kto używał aplikację Lexus-LINK w pełnej wersji (na przykład USA) wie o czym piszę.   

Raz nie domknąłem tylnych drzwi i zamknąłem samochód. Po jakimś czasie włączyła się syrena a z aplikacji Vodafone dostałem powiadomienie o incydencie + po 2h telefon z Vodafone czy wszystko ok. Wcześniej zdarzyło się, że pies w swoim transporterze za mocno się ruszał kiedy płaciłem za parking i też włączyła się syrena, ale bez info z Vodafone, pewnie dlatego, że wszystkie drzwi były domknięte.

lukke
Lex user

Post by lukke »

Po przejechanych 2.000 km największą wadą wydaje się być piano black na konsoli.
Nie tylko zbiera kurz jak szalony, ale wydaje mi się, że pojawiły się już na nim pierwsze mikro-ryski (co będzie przy 100.000 km?)
Wycie silnika przy przyśpieszaniu nie przeszkadza w ogóle, o ile nie jeździ się z pedałem gazu w podłodze.
Przy eco-drivingu/spokojnej jeździe wada pomijalna zupełnie.
Przy częściowym 2/3 złożeniu kanapy, złożona część zasłania zapięcie pasa - spory problem, jak się jedzie z dzieckiem w foteliku po rower dziecięcy.
Ładowarka indukcyjna nie działa poprawnie z tegorocznym Samsungiem (są znaki, że z czasem problem zostanie rozwiązany).

Generalnie przesiadka praktycznie bezbolesna (obawy były, cała rodzina uwielbiała dawne auto).
Jedyny niezadowolony pozostał pies - ma mniej miejsca w kabinie pod nogami dzieciaków,
z kolei podłoga bagażnika jest dużo wyżej i pierwsze wejście/wyjście było trudne...
Czasem (nie zawsze) wydaje mi się, że przy otwieraniu drzwi lekko opadają na zawiasach? Ktoś ma podobne odczucia?
Niekiedy się zapominam, za szybko chcę ruszyć i vodafone blokuje rozruch - duża wada, ale już nauczyłem się z nią żyć.
Max udało mi się zatankować 51l (jakieś 12 km jazdy po osiągnięciu 0 [zatankuj] na zasięgu).
Daje to 640-700 km realnego zasięgu (o ile nie jeździ się ciągle po autostradach/ekspresówkach).

Wciąż nie do końca przyzwyczaiłem się do pozycji za kierownicą, może muszę coś zmienić w ustawieniach, może potrzeba więcej czasu.

Nie zdecydowałem się na hak, czy są dla tego modelu jakieś bagażniki rowerowe opierane na klapie bagażnika (nic nie umiem znaleźć)?

Tak jak pisałem wcześniej - jestem zadowolony, jednak auto ideałem nie jest (choć naprawdę niewiele mu brakuje, dla mnie jego dotychczasowe wady są do przełknięcia).

Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

A co było wcześniej z ciekawości zapytam?
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Łączkowski
Lex user

Post by Łączkowski »

lukke wrote: 4 Mar 2023, o 15:58Ładowarka indukcyjna nie działa poprawnie z tegorocznym Samsungiem (są znaki, że z czasem problem zostanie rozwiązany).

O, dzięki za info. Od wczoraj mam swojego Lexa, od tygodnia Samsung S23 ultra i rzeczywiście nie ładowało się ale myślałem że coś trzeba w ustawieniach pozmieniać 

Apted
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by Apted »

groover wrote: 3 Mar 2023, o 13:57
koloramat wrote: 3 Mar 2023, o 09:31

Raz nie domknąłem tylnych drzwi i zamknąłem samochód. Po jakimś czasie włączyła się syrena a z aplikacji Vodafone dostałem powiadomienie o incydencie + po 2h telefon z Vodafone czy wszystko ok. Wcześniej zdarzyło się, że pies w swoim transporterze za mocno się ruszał kiedy płaciłem za parking i też włączyła się syrena, ale bez info z Vodafone, pewnie dlatego, że wszystkie drzwi były domknięte.

Tak, bo uruchomił się alarm Vodafone, a @koloramat pisze o fabrycznym z którym zagadam 100% Autoalarm fabryczny? tak nie na polskim rynku. Rynek a rynek: był tu na forum zamieszczony film gdzie gościu odniósł się o RM24 w UE i okazało się że grono tych "nowości" było od samego początku dostępnych na tamtych rynkach US itp.
"po 2h telefon z Vodafone czy wszystko ok" super. Po takim czasie auto jest rozebrane na części albo za wschodnią granicą... jeżeli ją jeszcze mamy.

Last edited by Apted on 4 Mar 2023, o 22:16, edited 1 time in total.
:LEXUS: NX450h+
Omotenashi + Luxury
Post Reply

Return to “Lexus NX”