Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Emes
Lex user
Model Lexusa: ?

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Emes »

wawa69 wrote: 18 Feb 2023, o 12:15
Klaudiusz wrote: 18 Feb 2023, o 11:49
wawa69 wrote:

Pojawiają się już pierwsze filmiki z ulepszeń audio i wyciszenia:
https://www.youtube.com/watch?v=0hRRqbC ... 2FCarAudio
https://www.youtube.com/watch?v=jebPvif ... 2FCarAudio
Można by założyć osobny temat: audio NX350h/NX450.Mam zestaw Pioniera i też będę chciał to poprawić.Szczególnie bas z suba dziwnie się rozchodzi,lepiej słychać niskie tony wychodzące z głośników drzwiowych.Ciekawe czy jest możliwość lepszego wystrojenia audio przy pomocy specjalistycznego oprogramowania.
Jeszcze coś takiego znalazłem:
https://www.youtube.com/shorts/KAunjnsdMI0

Jak dolozysz DSP to tak. Inaczej nie mozna.

Ja nie bede wymienial glosnikow poki co. W obecnym aucie wymienilem Pioneery na Focale i graja o wiele lepiej. Plus wzmak i poducha pod fotel. Bajka. Za polowe ceny mam lepszy zestaw niz JBL firmowy.

Tutaj poczekam na zestaw plug and play. Odpiac stare glosniki i wpiac nowe. Plus wyciszenie drzwi. To wszystko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

lepszą scenę muzyczną będę chciał zbudować tylko dla przednich foteli,pewnie jakiś system trójdrożny odseparowany,woofer w bagażniku,procesor dźwięku,okablowanie i wygłuszenie drzwi.Najlepiej wszystko w oryginalnych otworach montażowych.

wawa69 - jeśli mogę zapytać,
czy Ty jeździsz wesją Elegance bez pakietów?
​​​​​​

RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Post by RafalWawa »

Proggy wrote: 19 Feb 2023, o 20:53
Apted wrote:
Klaudiusz wrote: 19 Feb 2023, o 16:58
Tylko fsport ma zawieszenie AVS. Prestige Oma i cala inna reszta ma zawieszenie takie samo. Tzw. Komfortowe. Presitge z pakietem Design oraz Omo maja felgi 20’’. Moze byc twardziej niz na 18. Ale powinno tes byc lepiej w zakretach.

Tak zgoda, ale w f-sport z AVS nie zrobisz go bardziej miękkiego, komfortowego a jedynie możesz go bardziej utwardzić. 

Wlasnie tez to mialem na mysli czy to bardziej komfortowe w AVS nie jest za twarde ? I czy faktycznie czuc rownice gdy przelaczy sie tryby jazdy ?
Moze moglby napisac ktos z uzytkownikow f-sporta ?
Bylbym wdzieczny za pomoc ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Nie mam porównania ze standardowym zawieszeniem ale AVS ani nie jest jakiś przesadnie twardy, ani też bardzo miękki. Jak na niby-sportowa wersję - spodziewałem się że na progach zwalniających czy dołach to będą mi plomby z zębów wypadać, a tymczasem nic takiego się nie dzieje - jest zupełnie OK co było miłą niespodzianką. Natomiast w drugą stronę- hmm, mam wrażenie że zbyt ostre wejście w zakręt może się źle skończyć - niby nie ma przechyłu ale jakośtak niepewnie się czuję( choć może to złudzenie ). Co innego jak się włączy sport+ - wtedy jest wyraźnie twardziej, ale i jakichś super-testów tego nie robiłem. Wg mnie miłośnik supersportowego twardego zawieszenia będzie zawiedzony ale i miłośnik amerykańskiej kanapy też będzie zawiedziony.. Nie wiem czy to wyjaśnia ci odczucia związane z tym zawieszeniem ale nie potrafiętego inaczej określić

Proggy
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Proggy »

RafalWawa wrote:
Proggy wrote: 19 Feb 2023, o 20:53
Apted wrote: Tak zgoda, ale w f-sport z AVS nie zrobisz go bardziej miękkiego, komfortowego a jedynie możesz go bardziej utwardzić. 

Wlasnie tez to mialem na mysli czy to bardziej komfortowe w AVS nie jest za twarde ? I czy faktycznie czuc rownice gdy przelaczy sie tryby jazdy ?
Moze moglby napisac ktos z uzytkownikow f-sporta ?
Bylbym wdzieczny za pomoc ;)

Nie mam porównania ze standardowym zawieszeniem ale AVS ani nie jest jakiś przesadnie twardy, ani też bardzo miękki. Jak na niby-sportowa wersję - spodziewałem się że na progach zwalniających czy dołach to będą mi plomby z zębów wypadać, a tymczasem nic takiego się nie dzieje - jest zupełnie OK co było miłą niespodzianką. Natomiast w drugą stronę- hmm, mam wrażenie że zbyt ostre wejście w zakręt może się źle skończyć - niby nie ma przechyłu ale jakośtak niepewnie się czuję( choć może to złudzenie ). Co innego jak się włączy sport+ - wtedy jest wyraźnie twardziej, ale i jakichś super-testów tego nie robiłem. Wg mnie miłośnik supersportowego twardego zawieszenia będzie zawiedzony ale i miłośnik amerykańskiej kanapy też będzie zawiedziony.. Nie wiem czy to wyjaśnia ci odczucia związane z tym zawieszeniem ale nie potrafiętego inaczej określić

Serdeczne dzieki za odpowiedz ;)
Jesli mozna chcialbym zapytac jeszcze o 2 sprawy
Czy przelaczajac na tryb np. normal jest roznica w twardosci w stosunku do sportu czy roznice czuc tylko na sport plus ?
I drugie pytanie - jak oceniasz fotele ?
Czy trzymanie boczne nie jest jakos meczace ? Czy wprost przeciwnie ?

no_fox_given
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by no_fox_given »

Proggy wrote: 20 Feb 2023, o 21:53Czy przelaczajac na tryb np. normal jest roznica w twardosci w stosunku do sportu czy roznice czuc tylko na sport plus ?
I drugie pytanie - jak oceniasz fotele ?
Czy trzymanie boczne nie jest jakos meczace ? Czy wprost przeciwnie ?

O ile dobrze kojarzę, tylko sport+ (i ewentualnie custom) ma twardsze zawieszenie ale szczerze to się nie bawiłem.

Dla mnie fotele z f-sporta są o wiele wygodniejsze (nie pamiętam czym jeździłem, chyba omotenashi), ale weź poprawkę że 1. przesiadłem się z mini cooper s ze sportowymi fotelami i 2. mam posturę długopisu ;) więc jak jesteś szerszy niż wyższy to może być ciasno ;)

W porównaniu do miniaka nx jest o wiele bardziej komfortowy ale i trochę mniej pewnie wchodzi w zakręty (bardziej się buja) -- przy standardowych ustawienia zawieszenia obu aut.
gfr
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by gfr »

Ja mam porównanie do Alfy Romeo Stelvio, którą poruszałem się ponad 3 lata przed NXem. Mam wersje F-sport. Fotele są bardzo dobre, te w innych wersjach są dla mnie za krótkie i po prostu mi nie pasują (mam 182 cm/80kg) W alfie miałem pompowane boczki foteli i jeszcze mocniejsze trzymanie, ale tutaj jest dobrze. Jeżeli chodzi o zawieszenie, to według mnie nie ma wyraźnej różnicy między trybem normalnym a Sport+. Owszem, czuć żę się utwardza, ale trochę utwardza a nie wyraźnie, zawieszenie jest za to sprężyste, co mi bardzo pasuje. Nie ma efektu "kanapy". Niektórych może to rozczarować, ale dla mnie jest w porządku. Czuć też niestety jak chce się mocniej wejść w zakręt, że to przedni napęd, Samochód wtedy chętnie pokazuje podsterowność, tak już kiedyś pisałem - nie zachęca do dynamicznej jazdy ale też i miałem tego świadomość.
NEONX
Lex user

Post by NEONX »

https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/ar ... ester.html

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

lukke
Lex user

Post by lukke »

Po przejechanych pierwszych 1.500 km odczuć pozytywnych jest zdecydowanie więcej niż negatywnych.
Auto idealne do komfortowej, spokojnej i nieśpiesznej jazdy, czasy pomykania 180 na autostradzie się skończyły.
Dobra widoczność, kamera 360 robi robotę (choć trochę musiałem się przyzwyczajać - wcześniejsze auto było niskim kombi - widok z boku był z niższej pozycji i np. wcześniej/dalej widać było słupy od wiaty, tutaj kamery boczne ustawione są wyżej, inny jest kąt obrazu - inaczej "in minus" wygląda zasięg obrazu).
Fotele wygodniejsze niż wcześniej, nie tak męczące w trasie, choć z drugiej strony do niesamowitego poziomu Laguny III brakuje.
Przyzwyczajenia wymaga zabezpieczenie vodafone - wsiadanie stało się rytuałem. Nie da się wejść i szybko odjechać.
Najpierw pasy, przysunięcie fotela/kierownicy, liczymy do 2 i dopiero uruchamiamy silnik. Kilkukrotnie w pierwszym tygodniu zdarzyło mi się unieruchomić auto.
Pomaga ściąga z małej karteczki vodafone, ale co nerwów mnie to kosztowało to moje.
Po początkowych problemach obecnie nie mam żadnych kłopotów z aplikacjami na telefon, zarówno Lexa jak i vodafone dają dużo możliwości i informacji zwrotnych.
Jest to SUV więc wsiadanie i widoczność dobra, przy czym - dzięki hybrydzie - spalanie niższe niż we wcześniejszym dużym kombi.
Nie sądziłem, że tak szybko przesiądę się na wysokie auto, ale Lexus ma chyba wszystkie zalety SUVa, minimalizując jego wady (spalanie).
Bardzo podoba mi się napęd - w zakrętach mimo wysokości jedzie pewniej niż kombi. Nie wiem jak to będzie w wersji przednionapędowej...
Nawigacja jest niezła, głos pani faktycznie irytuje (czy za każdym razem trzeba ją wyłączać, nie da się jej usunąć domyślnie?).
Pokazywanie fotoradarów niby działa, ale nie mam pojęcia na jakiej zasadzie (nie wszystkie pokazuje, więc bardziej ciekawostka niż coś, w co ślepo można wierzyć).
Najlepiej sprawdza się w mieście i na trasach lokalnych. Autostrady to nie jego bajka, chociaż tragedii nie ma (jedzie się wygodnie i cicho ale spalanie powyżej 130 nie zachwyca).
Solidne 9/10  :smile:

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Polecam ten film. Swietnie pokazane roznice miedzy RAV4 a NXem. Jednak sa pewne roznice dla ktorych Lexus jest okreslany premium.

https://youtu.be/QTptX-Rwx6M

adakul5809
Lex user

Post by adakul5809 »

gfr wrote: 16 Feb 2023, o 16:47
Lenusoida wrote: 14 Feb 2023, o 21:35 Dawno nie pisał Tomasz76. Bardzo rzeczowe posty. Napiszcie, proszę, jak się sprawują Wasze auta. Jakieś fajne zaskoczenie, co wkurza, może jakieś usterki?

Mnie od tygodnia wkurza trzeszczące zawieszenie podczas przejazdu przez spowalniacze na drogach.  Jak  je przejeżdzam tak do 10 km/h to jest cicho, jak więcej to "chrupie". Samochód ma 3 tyś km przebiegu. Na początku tego nie było. Mam wersję F-sport.
No i jednak wyciszenie silnika jest dla mnie o wiele za słabe. Już od 3 tyś obrotów na minutę jest on zbyt wyraźnie słyszalny, zupełnie nie pasuje to do charakteru auta, a jednak trzeba czasami mocniej wcisnąć gaz. Dla mnie jest to największa wada łącznie z dźwiękiem tego silnika.

Czy udało się coś z tym zrobić ("trzeszczące zawieszenie")? Co na to ASO?

350h omotenashi + luxury + teammate+panorama+Sonic Grey / zamówienie z 04.10.21, odebrany 31.01.23 :smile:
gfr
Lex user

Post by gfr »

Jeszcze nie byłem z tym w ASO.
Post Reply

Return to “Lexus NX”