NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Sztachu
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H 2023

Re: NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie

Post by Sztachu »

To dorzucę i swoje obserwacje, które w dużej mierze pokrywają się z Waszymi.

Wstęp
To już mój drugi akumulator – wymieniony w sierpniu w serwisie. Doszedłem wcześniej do etapu, w którym woziłem booster w schowku i raz w tygodniu musiałem z niego korzystać, żeby w ogóle odpalić auto.
Początkowo serwis twierdził, że z ich pomiarów wynika pełna sprawność i nie ma podstaw do wymiany. Ostatecznie jednak, przy odbiorze, okazało się, że akumulator został wymieniony na nowy.
Możliwe, że serwisant zlitował się nade mną, gdy faktycznie zobaczył w schowku wożonego na stałe boostera :)
Dodam, że mam aktywny Vodafone.

Obserwacje
  • Mimo pełnego naładowania, w pierwszych dniach postoju akumulator rozładowuje się bardzo szybko. Po 3 dniach napięcie spada do okolic 12.2–12.3 V.
  • Podczas jazdy samochód ładuje akumulator zupełnie nieregularnie. Zdarza się, że po przejechaniu 300 km mam bardziej rozładowany akumulator niż przed wyjazdem, bo system potrafi przez długi czas utrzymywać napięcie „ładowania” na poziomie ~12.5 V.
Przed ostatnim dłuższym urlopem, gdy auto miało stać 2 tygodnie, naładowałem akumulator do pełna. Tak wyglądał proces jego rozładowywania:

Image
  • Widać wyraźnie, że w pierwszych dniach postoju akumulator traci znaczną część swojej pojemności.
  • Raz na dobę się budzi i pewnie wysyła telemetrię.
  • Dodatkowo dokładnie po 5 dniach samochód przechodzi w tryb pełnego uśpienia i dopiero wtedy spadek napięcia jest taki, jak powinien – około 0.01–0.02 V na dobę.
Moje rozwiązanie
Nie mam dostępu do gniazdka w garażu (wielostanowiskowym), a nie uśmiecha mi się regularne wykręcanie akumulatora do ładowania. Dlatego raz na jakiś czas zabieram do auta przenośną baterię EcoFlow (River 3), którą posiadam, podłączam ładowarkę i doładowuję akumulator na miejscu.

Co dalej
Jeśli kolejne odświeżenie Lexusa nie przyniesie poprawy w tej kwestii, poważnie rozważę zmianę marki. Mam już dość ciągłej zabawy z tym problemem.
mordimer
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by mordimer »

Sztachu wrote: 1 Feb 2026, o 13:50 To dorzucę i swoje obserwacje, które w dużej mierze pokrywają się z Waszymi.

Wstęp
To już mój drugi akumulator – wymieniony w sierpniu w serwisie. Doszedłem wcześniej do etapu, w którym woziłem booster w schowku i raz w tygodniu musiałem z niego korzystać, żeby w ogóle odpalić auto.
Początkowo serwis twierdził, że z ich pomiarów wynika pełna sprawność i nie ma podstaw do wymiany. Ostatecznie jednak, przy odbiorze, okazało się, że akumulator został wymieniony na nowy.
Możliwe, że serwisant zlitował się nade mną, gdy faktycznie zobaczył w schowku wożonego na stałe boostera :)
Dodam, że mam aktywny Vodafone.

Obserwacje
  • Mimo pełnego naładowania, w pierwszych dniach postoju akumulator rozładowuje się bardzo szybko. Po 3 dniach napięcie spada do okolic 12.2–12.3 V.
  • Podczas jazdy samochód ładuje akumulator zupełnie nieregularnie. Zdarza się, że po przejechaniu 300 km mam bardziej rozładowany akumulator niż przed wyjazdem, bo system potrafi przez długi czas utrzymywać napięcie „ładowania” na poziomie ~12.5 V.
Przed ostatnim dłuższym urlopem, gdy auto miało stać 2 tygodnie, naładowałem akumulator do pełna. Tak wyglądał proces jego rozładowywania:

Image
  • Widać wyraźnie, że w pierwszych dniach postoju akumulator traci znaczną część swojej pojemności.
  • Raz na dobę się budzi i pewnie wysyła telemetrię.
  • Dodatkowo dokładnie po 5 dniach samochód przechodzi w tryb pełnego uśpienia i dopiero wtedy spadek napięcia jest taki, jak powinien – około 0.01–0.02 V na dobę.
Moje rozwiązanie
Nie mam dostępu do gniazdka w garażu (wielostanowiskowym), a nie uśmiecha mi się regularne wykręcanie akumulatora do ładowania. Dlatego raz na jakiś czas zabieram do auta przenośną baterię EcoFlow (River 3), którą posiadam, podłączam ładowarkę i doładowuję akumulator na miejscu.

Co dalej
Jeśli kolejne odświeżenie Lexusa nie przyniesie poprawy w tej kwestii, poważnie rozważę zmianę marki. Mam już dość ciągłej zabawy z tym problemem.
O kurde, według twojego wykresu napięcie podczas pierwszej doby spadło z 12.65V do 12.37V, czyli licząc na oko coś zjadło 10AH, to jakieś 0.4A ciągłego poboru prądu gdzie norma wynosi 0.03A, czyli zajebiście dużo :0
ASO naprawdę nie mogło tego zdiagnozować? WTF
Szybki2
Lex user
Model Lexusa: RX500

Post by Szybki2 »

Mam NX450 odebrany 20 stycznia. Napięcie było 12,3 V na drugi dzień po odbiorze. Naładowałem go i miał 12,7V. Po dwóch dniach gdzie jeździłem codziennie po ok. 30 km zmierzyłem i było 12,1V Wiec tak sie dzieje jak opisane wyżej. To jest ciekawe zmierzyłem w RX 500 który mam 1,5 roku jeżdżę codziennie po minimum 50km. Zmierzyłem napięcie i tez 12,1V - Vodavone odłączone. Ale nie miałem jeszcze problemu z zapalaniem ale nie stoi więcej niż dw dni bez jazdy. I tutaj nasuwa się pytanie jak z takim problemem nie potrafią sobie poradzić - zżerania prądu na postoju? Pokazują głupkowate filmiki jak to Polak wymyślił ochronę akumulatora w LBX a tutaj problem nie rozwiązany i udają głupa. Najlepsze jest w instrukcji akumulatora montowanego w NX firmy Yuasa - jeśli napięcie jest poniżej 12,5V - nie montować do samochodu!!! Więc trzeba lądować codziennie?
Papylon
Lex user
Model Lexusa: NX350h OMO

Post by Papylon »

To i ja dorzuce swoje obserwacje: posiadanie Vodafone ma swoje plusy i minusy. Ja po przeczytaniu watkow gdzie uzytkownicy skarzyli sie na samo dzialanie Vodafone, reakcje zdalna BOK, doszedlem do wniosku, ze rezygnuje z tego dobrodziejstwa. Utwierdzil mnie w tym pracownik warsztatu, ktory montuje zabezpieczenia do samochodow. Przypadek Vodafone jest mu dobrze znany, obsluguje Toyoty i Lexusy. Wedlug niego, Vodafon wchodzac w stan czuwania pobiera wiecej niz 60mA, co jest wysokim poborem pradu. Rezygnacja z Vodafone , bez jego fizycznego usuniecia z samochodu jest zla decyzja gdyz Vodafon, nawet nie laczacy sie z centrala, pobiera prad, co moze w dluzszej perspektywie przyczynic sie do rozladowania akumulatora samochodowego.
W kazdym samochodzie pobor kilku mA nie powinno miec wplywu na stan akumulatora ale te kilka mA razy iles tam czujnikow np. przechylu, zbicia szyby etc etc uzbiera sie duzo mA , ktore rozladuja kazdy akumulator.
Zaznaczam, ze sa to moje obserwacje i uslyszana wypowiedz z warsztatu ktory to zajmuje sie elektryka w samochodach. Kiedys mialem podlaczony do akumulatora male urzadzenie, ktore na bierzaco monitorowalo stan naladowania akumulatora. Po kilku miesiacach obserwacji zdiagnozowalem pozeraczy pradu i jes usunalem. Ale to byl inny samochod, bardziej "analogowy" niz obecny NX350h.
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

Image

No forum toyoty pojawił się bardzo sensowny post opisujący jak radzić sobie z ASO żeby nie bagatelizowali problemów z akumulatorem.

Link do całej dyskusji: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.p ... =53654.690
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

Ta ostatnia porada to jest dobre dla emerytów którzy kupili Corollę do jazdy do kościoła w niedzielę przy ładnej pogodzie.

Nie wyobrażam sobie, czekania kilka dni na odbiór samochodu żeby coś udowadniać serwisowi.

Na szczęście nie miałem kłopotów tutaj opisanych, ale jak będą takie kłopoty to następnym samochodem będzie Acura z USA. Nie chcę obrażać uczuć fanów Toyoty ale niestety jakościowo Honda stoi wyżej. Piszę to na podstawie długoletniego doświadczenia z obiema markami.
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

JAPS wrote: 4 Feb 2026, o 13:53 Ta ostatnia porada to jest dobre dla emerytów którzy kupili Corollę do jazdy do kościoła w niedzielę przy ładnej pogodzie.

Nie wyobrażam sobie, czekania kilka dni na odbiór samochodu żeby coś udowadniać serwisowi.

Na szczęście nie miałem kłopotów tutaj opisanych, ale jak będą takie kłopoty to następnym samochodem będzie Acura z USA. Nie chcę obrażać uczuć fanów Toyoty ale niestety jakościowo Honda stoi wyżej. Piszę to na podstawie długoletniego doświadczenia z obiema markami.
No niestety, jak się ma jedno auto w rodzinie to jest się z góry na przegranej pozycji wobec ASO ehh

A co do Hondy to jako były posiadacz Accorda oczywiście się zgadzam, a w szczególności niezawodność potrafi być lepsza niż w Lexusie/Toyocie. Pamiętam że mój Accord miał wymianę oleju co 10 tysięcy, a nawet sam przypominał że czas już wymienić świece, filtr paliwa a nawet olej w skrzyni co 60 tysięcy!
Nic dziwnego że przy 300 tysiącach nigdy nic się nie popsuło, sama eksploatacja na bieżąco, plus może jeden uszczelniacz profilaktycznie na przeglądzie.
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

mordimer wrote: 4 Feb 2026, o 14:42 A co do Hondy to jako były posiadacz Accorda oczywiście się zgadzam, a w szczególności niezawodność potrafi być lepsza niż w Lexusie/Toyocie.
Widzę, że przeszliśmy podobną drogę. Ja w między czasie zaliczyłem Infiniti, ale wycofało się z Polski. Gdyby był dostępne wyższe modele Hondy/Acury albo dalej Nissan/Infiniti to bym się w ogóle nie zainteresował Toyotą/Lexusem. Mam nadzieję, że będę miał więcej szczęścia i mnie te przygody jednak ominą :)
WK7532
Lex user
Model Lexusa: NX350h Omotenashi (bez Lux)

Post by WK7532 »

Po 25 latach użytkowania samochodów z grupy Toyota temat rozładowanego aku w NX 350h dopadł i mnie :biggrin2: mam pytanie: chcę doładować aku elektroniczną ładowarką Exide , jaki to jest rodzaj akumulatora 12V AGM czy kwasowy ? - wygląda jak zwykły kwasowy? Czy można się podłączyć z prostownikiem w miejsce służące do podłączenia boostera, czy lepiej bezpośrednio pod akumulator w bagażniku ??
Image
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

WK7532 wrote: 10 Feb 2026, o 17:23 Po 25 latach użytkowania samochodów z grupy Toyota temat rozładowanego aku w NX 350h dopadł i mnie :biggrin2: mam pytanie: chcę doładować aku elektroniczną ładowarką Exide , jaki to jest rodzaj akumulatora 12V AGM czy kwasowy ? - wygląda jak zwykły kwasowy? Czy można się podłączyć z prostownikiem w miejsce służące do podłączenia boostera, czy lepiej bezpośrednio pod akumulator w bagażniku ??
Image
To jest najzwyklejszy kwasowy akumulator, to już niestety nie te czasy że Lexus montuje lepsze akumulatory.
Fotka się nie wczytała ale dużo lepiej ładować w bagażniku bezpośrednio na akumulatorze, pod maską można łatwo spalić sterownik silnika jak się złapie masę na śrubie od sterownika na kielichu.
Do ładowarek typu Bosch czy CTEK można dokupić fajne przedłużki montowane na stałe i gdzieś sobie wypuścić konektor żeby nie podnosić podłogi za każdym razem.
Post Reply

Return to “Lexus NX”