Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by RafalWawa »

Ruda wrote: 1 Jan 2023, o 09:32 Pytanie o aplikacje Lexa oraz My Connected - nie pokazują mi wszystkich przejechanych tras _- co ciekawe łapią te krótkie ale tych dłuższych nie . Dodatkowo pokazuja mi lokalizacje auta  z dnia wczorajszego- a obecnie znajduje się zueplenie gdzieś indziej. Aktualizacja stanu jest na wczorajszy poranek - jak jest u Was ? Z aktualizacja lokalizacji oraz tras po och przebyciu ? 

Gdzieś kiedyś przeczytałem że My Connected tak właśnie działa- wymienia dane raz dziennie z powodu... oszczędności energii w akumulatorze (??!!), i można wymusić synchronizację na żądanie (co sprawdziłem-działa), ale nie da się ustawić większej częstotliwości synchronizacji. Dla mnie to zaprzeczenie sensu tej aplikacji - nawet jak chcą oszczędzać prąd to niech się synchronizuje po każdym uruchomieniu, gdy korzysta z prądu z "dużych" akumulatorów a nie baterii 12V - w czym problem? A tak - w razie kradzieży nawet sienie dowiem że ktoś majstruje przy aucie ( zakładając ze będzie na tyle łupi że zrobi to bez zagłuszarki GPS)
NAtomiast trasy ściąga mi w komplecie - tyle że z opóźnieniem ( a przynajmniej nie dostrzegłem by jakiejś brakowało)

Natomiast mam inną zagwozdkę - chodzi o apkę Lexus Link. Obejrzałem sobie fajny tutorial pokazujący możliwości auta, ale zrobiony dla USA ( https://www.youtube.com/watch?v=IhtcuP-9c1g). Z niego wynika że z poziomu apki można sterować większością ustawień systemu multimedialnego, odpalać sobie auto itp... Tymczasem ja mogę sobie z apki co najwyżej włączyć zdalnie grzanie/chłodzenie tyłka, odladzanie przodu i tyłu i ... tyle. Nigdzie nie mogę znaleźć pozostałych ustawień o których mówią w tym tutorialu, nie mogę też znaleźć gdzie można sobie zaplanować trasę i wysłać ją do auta.. O co chodzi? ja czegoś nie umiem/nie mam/ czy też na rynek amerykański są kompletnie inne aplikacje i możliwości auta a Europę lexus traktuje jak 5te koło u wozu? 

RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

killer13 wrote: 1 Jan 2023, o 17:51
Tomasz76 wrote: 1 Jan 2023, o 17:32 Jeżdżąc po Polsce nie korzystam z nawigacji fabrycznej, ponieważ Google Maps sprawdza się lepiej. Natomiast, gdy jestem poza Polską, to korzystam z nawigacji fabrycznej. Bardzo fajnie i czytelnie na osobnym ekranie pokazuje rozjazdy. Lexusem jeździłem już po wielu krajach europejskich i z tego co pamiętam, to tylko w jednym kraju nawigacja fabryczna pokazywała fotoradary. Jeśli chodzi o korki, to nie widzę problemu. Korek pokazywany jest na czerwono i nawigacja nie raz ostrzegała mnie o zbliżającym się korku. Nie zauważyłem żeby była opcja wyboru trasy. Przed wyjazdem za granicę porównuję zaproponowaną trasę nawigacji fabrycznej z Google Maps. Zdarza się też, że jeżdżę na dwie nawigacje, fabryczną i Apple CarPlay. Tak na wszelki wypadek.

Dzieki za odzew, Tomasz 👍!
A czy masz w swoim NX-ie navi z duzym czy mniejszym ekranem?
Pytam, bo wlasnie sie dogrzebalem w manualu Lexa, ze strony firmowej, ze w navi z mniejszym ekranem informacja o fotoradarach nie jest dostepna (navi z ekranem 14" ma te funkcje).

Ja mam duży ekran i info o fotoradarach również brak ( no chyba że nie umiem czegoś włączyć).  Dlatego wolę używać google maps + yanosik na android auto - o wiele pewniejsze, również w kontekście nawigacji ( google zmieniają trasę gdy gdzieś pojawi się korek alo inne utrudnienia prowadzące do wydłużenia przejazdu, czego w lexusie nie dostrzegłem). 

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

RafalWawa wrote:
Ruda wrote: 1 Jan 2023, o 09:32 Pytanie o aplikacje Lexa oraz My Connected - nie pokazują mi wszystkich przejechanych tras _- co ciekawe łapią te krótkie ale tych dłuższych nie . Dodatkowo pokazuja mi lokalizacje auta  z dnia wczorajszego- a obecnie znajduje się zueplenie gdzieś indziej. Aktualizacja stanu jest na wczorajszy poranek - jak jest u Was ? Z aktualizacja lokalizacji oraz tras po och przebyciu ? 

Gdzieś kiedyś przeczytałem że My Connected tak właśnie działa- wymienia dane raz dziennie z powodu... oszczędności energii w akumulatorze (??!!), i można wymusić synchronizację na żądanie (co sprawdziłem-działa), ale nie da się ustawić większej częstotliwości synchronizacji. Dla mnie to zaprzeczenie sensu tej aplikacji - nawet jak chcą oszczędzać prąd to niech się synchronizuje po każdym uruchomieniu, gdy korzysta z prądu z "dużych" akumulatorów a nie baterii 12V - w czym problem? A tak - w razie kradzieży nawet sienie dowiem że ktoś majstruje przy aucie ( zakładając ze będzie na tyle łupi że zrobi to bez zagłuszarki GPS)
NAtomiast trasy ściąga mi w komplecie - tyle że z opóźnieniem ( a przynajmniej nie dostrzegłem by jakiejś brakowało)

Natomiast mam inną zagwozdkę - chodzi o apkę Lexus Link. Obejrzałem sobie fajny tutorial pokazujący możliwości auta, ale zrobiony dla USA ( https://www.youtube.com/watch?v=IhtcuP-9c1g). Z niego wynika że z poziomu apki można sterować większością ustawień systemu multimedialnego, odpalać sobie auto itp... Tymczasem ja mogę sobie z apki co najwyżej włączyć zdalnie grzanie/chłodzenie tyłka, odladzanie przodu i tyłu i ... tyle. Nigdzie nie mogę znaleźć pozostałych ustawień o których mówią w tym tutorialu, nie mogę też znaleźć gdzie można sobie zaplanować trasę i wysłać ją do auta.. O co chodzi? ja czegoś nie umiem/nie mam/ czy też na rynek amerykański są kompletnie inne aplikacje i możliwości auta a Europę lexus traktuje jak 5te koło u wozu? 

USA ma innych programistow. Tam sie dba o klienta. W EU to zupelni inna bajka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

Trochę bym się zdziwił gdyby lexus dedykował zupełnie inną apkę na USa iresztę ale ... może i masz rację. Z mojej perspektywy polityka bez sensu utrzymywać różne aplikacje i nie wiem czym podyktowana.. CZyli jednak sugerujesz że to nie jest moja niewiedza a polityka firmy? :-/
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

RafalWawa wrote:Trochę bym się zdziwił gdyby lexus dedykował zupełnie inną apkę na USa iresztę ale ... może i masz rację. Z mojej perspektywy polityka bez sensu utrzymywać różne aplikacje i nie wiem czym podyktowana.. CZyli jednak sugerujesz że to nie jest moja niewiedza a polityka firmy? :-/
Tak. Tak bylo od zawsze. Camry w US dostala Carplay. Camry w EU nie dostala. Dopiero po lifcie.

Tlumaczyli sie tym, ze na rynek US maja inne oprogramowanie i innych programistow.

RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

qva.. to niech udostępnią swoje API to sam sobie tą aplikację napiszę jak się wkurzę.. bo to co może europejski ( polski?) Lexus Link ( mam wrażenie że w UK już jest więcej - np wysyłanie celu do nawigacji) to są jakieś bzdety w stosunku do możliwości amerykańskiego.. Tu nie chodzi o to że brakuje 1-2 opcji, tylko brakuje z 80% funkcjonalności amerykańskiej apki...
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

RafalWawa wrote:qva.. to niech udostępnią swoje API to sam sobie tą aplikację napiszę jak się wkurzę.. bo to co może europejski ( polski?) Lexus Link ( mam wrażenie że w UK już jest więcej - np wysyłanie celu do nawigacji) to są jakieś bzdety w stosunku do możliwości amerykańskiego.. Tu nie chodzi o to że brakuje 1-2 opcji, tylko brakuje z 80% funkcjonalności amerykańskiej apki...
Wyslanie celu do nawigacji to ja mam nawet w Camry z 2019. Wiec obstawiam ze jesli tego nie ma to zaraz bedzie.

koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by koloramat »

Łączkowski wrote: 1 Jan 2023, o 01:05
Klaudiusz wrote: 31 Dec 2022, o 21:13O problemach z akumulatoeem i boosterek juz pisza redaktorzy: https://motoryzacja.interia.pl/samochod ... Id,6504610

Akumulator rozruchowy w NXie jest inny czy taki sam?

Artykuł potwierdza istnienie absolutnego kuriozum.
W NX jest akumulator 60 Ah, ale nie usuwa on problemu. Jak już wcześniej pisałem sprawę znacznie rozwiązałby akumulator 74 Ah lub 90 Ah, ale tu już inna obudowa a więc przeprojektowanie wnęk bagażnika.

Stan prawny i jego skutek mówi jednoznacznie, przepraszam tutaj za megalomanię ale wiem co piszę. W przypadku gdy z powodu unieruchomienia nowego samochodu (powód akumulator) nie mogę z niego skorzystać w danym dniu, ponosząc koszty mam absolutne prawo wystąpić o regres, a także o odszkodowanie za poniesione inne straty. 
Myślę, że producent i sprzedawcy obudzą się gdy zapadnie stosowne precedensowe orzecznictwo sądowe, w przykładowej sprawie - gdy właściciel udowodni, że nie mogąc skorzystać ze swojego nowego samochodu stracił ogromne pieniądze na przykład nie stawienie się terminowe na licytacji, podpisaniu umowy, czy też innych wiążących go obowiązkach  ... itp. 

Jest już kancelaria, która chce na tym trochę zarobić ... i pomóc bezradnym użytkownikom. 

koloramat
Lex user

Post by koloramat »

RafalWawa wrote: 1 Jan 2023, o 19:23 qva.. to niech udostępnią swoje API to sam sobie tą aplikację napiszę jak się wkurzę.. bo to co może europejski ( polski?) Lexus Link ( mam wrażenie że w UK już jest więcej - np wysyłanie celu do nawigacji) to są jakieś bzdety w stosunku do możliwości amerykańskiego.. Tu nie chodzi o to że brakuje 1-2 opcji, tylko brakuje z 80% funkcjonalności amerykańskiej apki...

To jest właśnie jeden z licznych przykładów dbałości o klienta polskiego.
Podstawowym przykładem "dbałości" jest jednak niedostatecznie silna pozycja negocjacyjna przedstawiciela polskiego z producentem - której skutkiem jest fakt, że na NX-a w Polsce czeka się grubo ponad rok, kiedy zaś idąc za innymi przykładami można byłoby czekać tylko kilka miesięcy.   

Na dodatek sprzedawca polski tłumaczy opóźnienia w dostarczeniu samochodu "siłą wyższą". Jest to okropne niedbalstwo i nieuctwo. Odsyłam polskiego sprzedawcę do zapoznania się z prawnym znaczeniem określenia i warunków  wystąpienia tak zwanej "siły wyższej".
koloramat
Lex user

Post by koloramat »

Tomasz76 wrote: 1 Jan 2023, o 17:36

Niestety tak to działa, a do tego coraz częściej nie idzie się nawet zalogować do aplikacji. Gdy pół roku temu odbierałem Lexusy NX, to funkcjonowało to o wiele lepiej. 

Faktycznie aplikacja działa jak chce, o czym tez już pisałem. Częste braki możliwości zalogowania z mylącymi użytkownika komunikatami. Trasy aktualizowane są z kilkugodzinnymi opóźnieniami. Wymuszanie stanu aktualnego nie zawsze skutkuje w sposób oczekiwany. Aplikacja przestarzała z miernym interfejsem użytkownika. 
Interweniowałem jakiś czas temu w Semeco. Bezskutecznie. Usłyszałem, że aplikacja jest tylko dodatkiem i jej działanie nie jest objęte umową, działa niezależnie. Przecież to nie jest prawdą. No cóż, ręce opadają.    

W tym kraju więcej niż połowa energii człowieka zużytkowywana jest na rozwiązywanie problemów, dochodzenie swoich racji, walka z nieudolnością usługobiorców, oszustwami, bylejakością i permanentną bezradnością .... 

Post Reply

Return to “Lexus NX”