Mój samochód ma 2,5 roku. Przebieg 50 000km
Mniej więcej 2-3 dłuższe przerwy w roku bez jeżdżenia. Pierwszy akumulator padł po jakiś 7 miesiącach. Miałem tego Vodafona.
Mniej więcej rok temu ASO wymieniło na nowy bo ze trzy razy wzywałem assistance i ich męczyłem, że i tak co jakiś czas używam boostera jak nie mam czasu czekać.
Ten nowy padł mi właśnie pierwszy raz jakoś w połowie grudnia. Samochód stał w garażu 11 dni. Dwa miesiące wcześniej stał 8 dni i na początku roku prawie dwa tygodnie.
Z wyjątkiem tego raczej nie ma dłuższej przerwy niż 2 dni.
Vodafone nieaktywny, wideorejestrator ma wyłączony tryb parkingowy.
Ogólnie padaka. Poprzedni samochód, który jak sprzedwałem miał 5 lat stał w garażu bez odpalania 2 miesiące i po prostu odpalił.
NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie
-
toomaas
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
-
mordimer
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Re: NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie
O kurde, 3 razy assistance i nadal trzeba było męczyć ludzi w ASO o nowy akumulator??? Chyba wiem które to ASO hahatoomaas wrote: ↑28 Jan 2026, o 11:30 Mój samochód ma 2,5 roku. Przebieg 50 000km
Mniej więcej 2-3 dłuższe przerwy w roku bez jeżdżenia. Pierwszy akumulator padł po jakiś 7 miesiącach. Miałem tego Vodafona.
Mniej więcej rok temu ASO wymieniło na nowy bo ze trzy razy wzywałem assistance i ich męczyłem, że i tak co jakiś czas używam boostera jak nie mam czasu czekać.
Ten nowy padł mi właśnie pierwszy raz jakoś w połowie grudnia. Samochód stał w garażu 11 dni. Dwa miesiące wcześniej stał 8 dni i na początku roku prawie dwa tygodnie.
Z wyjątkiem tego raczej nie ma dłuższej przerwy niż 2 dni.
Vodafone nieaktywny, wideorejestrator ma wyłączony tryb parkingowy.
Ogólnie padaka. Poprzedni samochód, który jak sprzedwałem miał 5 lat stał w garażu bez odpalania 2 miesiące i po prostu odpalił.
Może za kilka lat Toyota wyda jakiś update softu tej całej przetwornicy, ale pewnie dopiero jak wypchnie większość klientów poza gwarancje haha
-
JAPS
- Lex user
- Model Lexusa: RX450h+
Współczuję problemów. Jedyne pocieszenie jest takie, że assistance jest w stanie na miejscu pomóc i można jechać dalej. W ostateczności można poprosić rolnika z traktorem o pomoc.
Natomiast cała ta historia jest dla mnie potwierdzeniem, że choć japońskie marki są najlepsze to Toyota nie jest wśród nich numerem 1
Natomiast cała ta historia jest dla mnie potwierdzeniem, że choć japońskie marki są najlepsze to Toyota nie jest wśród nich numerem 1
-
ledziu
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Obawiam się że problem jest inny. Toyota może i jest numer 1 tylko co się dzieje na miejscu numer 2. ?
Prawda jest taka że akcja z aku12v jest marketingową wtopą ale obserwując to co trapi inne marki szczególnie eu wydaje się błahostką.
-
mordimer
- Lex user
To jest okropna wtopa biorąc pod uwagę że Toyoty nigdy nie miały problemów z ładowaniem akumulatora, w NXie 300h czyli pierwszej generacji nigdy nie było takich problemów i baterie wytrzymywały nawet 8 lat.
Najgorsze jest to że zamiast jakoś rozsądnie zareagować, wydać poprawkę softu, cokolwiek, to TCE czeka aż klienci wyjdą poza gwarancję
No ale z korozją tylnej wtyczki w hybrydowej RAV4 AWD czekali 6 lat żeby przedłużyć gwarancję (w 2019 były pierwsze fotki z USA że gnije na potęgę, biuletyn wydano w 2025) więc jeszcze trochę poczekamy
-
mozels500
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX 450h+
Ogólnie jest taki powtarzający się schemat. Nowy NX 450h+ MY2026
To co istotne, to w trakcje włączonego układu, stałe napięcie to 14.4V. Układ nie steruje napięciem, ale zapewne natężeniem prądu ładowania, aby pozwalać na rozładowywanie akumulatora...
To co istotne, to w trakcje włączonego układu, stałe napięcie to 14.4V. Układ nie steruje napięciem, ale zapewne natężeniem prądu ładowania, aby pozwalać na rozładowywanie akumulatora...
- Attachments
-
- Screenshot_20260130-205250.png (43.35 KiB) Viewed 157 times
-
- Screenshot_20260130-205248.png (35.31 KiB) Viewed 157 times
-
JAPS
- Lex user
- Model Lexusa: RX450h+
Dzięki za wykres. Zakładam, że w RX będzie podobnie. I teraz pytanie o interpretację - czy akumulator jest ładowany cały czas przy włączonym układzie i podczas jazdy?
Czy podczas ładowania akumulatora hybrydowego z sieci jest też ładowany akumulator 12V? Wydaje mi się, że chyba niestety nie.
-
mozels500
- Nowy lex user
Ad.1. Tak, jest ładowany przy włączonym układzie/jeździe, cały czas stałym napięciem 14.4V. Zmienia się zapewne natężenie prądu, stąd różnice w SoC.
Ad.2. Nie, nie jest ładowany 12V, przy ładowaniu wysokonapięciowego z sieci.
Ad.2. Nie, nie jest ładowany 12V, przy ładowaniu wysokonapięciowego z sieci.
-
mordimer
- Lex user

Nowy trop w sprawie, w LBXach wewnętrzny czujnik alarmu potrafi wybudzać auto zupełnie bez powodu, może to samo dzieje się w NXach?
-
mozels500
- Nowy lex user
Ja jutro jeszcze pokażę wykres na postoju przez cały weekend. Ten alarm fabryczny, z tym czujnikiem, to można wyłączyć (każdorazowo przed postojem). Też o tym myślałem.