NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mordimer
Lex user
Model Lexusa: NX

Re: NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie

Post by mordimer »

Kenobi36 wrote: 5 Jan 2026, o 15:57
mordimer wrote: 1 Jan 2026, o 13:25 Tylko że ten wykres ładowania jest nieprawidłowy na wielu różnych poziomach. Przede wszystkim nie da się naładować akumulatora w 70 minut z około 50% naładowania (12.34V) do 90% naładowania(12.72V), przyjrzyjmy się liczbom: dla akumulatora 60AH który jest montowany w NXie i RXie to jest przyrost około 24Ah, czyli przetwornica DC/DC powinna dawać 20A non stop a wedle źródeł w internecie hybrydy Toyoty ładują akumulator 12V maksymalnie z natężeniem 6A. Druga sprawa jest taka że maksymalny prąd ładowania jest podawany przez pierwszą połowę ładowania, potem znacząco maleje i właśnie dlatego typowe akumulatory ładuje się 10 godzin, a nie 70 minut. No i samo napięcie ładowania 14.1V jest bardzo niskie jak na zwykły akumulator z płynnym elektrolitem, typowe napięcie ładowania w każdym prostowniku to 14.4V. No i jakim cudem akumulator się podniósł przy pierwszym ładowaniu z 12.03V do 14.1V w dosłownie dwie/trzy minuty? To fizycznie niemożliwe w zdrowym akumulatorze który rzeczywiście ma te 60AH.

Ja widzę tylko jedną przyczynę dlaczego ktoś wpycha takie debilizmy do systemu ładowania a mianowicie problemy z normami emisji. NX musiał być na granicy norm bo i tak obcięli mu moc o 40 koni w tym roku więc musieli szukać wszystkich sposobów żeby wyemitować te kilka gramów CO mniej. Więc ładują akumulator na pół gwizdka i liczą że wypchną większość klientów poza gwarancje w te 3 lata bez problemów. Typowe zagranie wielkich korporacji :laugh1:
Jest 12.7V po zatrzymaniu ?
Jest, czyli układ ładowania działa prawidlowo. Dla mnie temat zamknięty.

A to ze się podładował w godzinę to może swiadczy ze akumulator jest zepsuty.

Akumulator sie nie podniósł z 12.03 do 14.1V w trzy minuty. Akumulator ma rezystancję wewnętrzną stąd napiecie rosnie do 14.1v podczas ładowania, jakbyś przestał ladować to by z powrotem spadło prawie do 12.03. Zakładając ze przy 14.1 roznica napieć to 2.1V i prąd ładowania jest 6A to przy 16.2 pewnie byloby 12A i by sie zagotował.

W hybrydzie nie ma rozrusznika, po odpaleniu nie trzeba szybko ładować aby starczylo na kolejny rozruch po bardzo krótkiej jeździe. Dlarego prad ładowania jest tylko 6A. A co za tym idzie jesli przy 14.1v jest 6A to przy wyzszym napięciu byłoby więcej wiec napiecie jest takie jakie musi być w danym momencie a nie jakieś ksiazkowe Napiecie akumulatora, napiecie przetwornkcy, rezystancja wewnętrzna i prad są ze sobą powiazane.
W samochodach z rozrusznikiem podajesz 14.4 i prad ile akumulator łyknie, za mało to hajda 14.6V, za mało, to stworzono akumulatory o podwyzszonym napięciu ładowania i cyk 14.8V aby tylko jak najsprawniej ładować i jescze każdy stop start po drodze podładować
12.7V to bardzo mało, nie wystarczy nawet żeby kompensować samorozładowania, dla przykładu zasilacze awaryjne UPS trzymają stałe 13.3V niezależnie co się dzieje, tak samo centralki alarmów i praktycznie wszystko co ma podtrzymanie bateryjne na akumulatorach 12V

Przy ładowaniu w trybie Constant Current czyli w pierwszej fazie ładowania przetwornicą napięcie rośnie bardzo powoli, dopiero w 80% naładowania przechodzi w tryb Constant Voltage, no chyba że akumulator jest na tyle uszkodzony że ma bardziej 6ah pojemności a nie 60ah to wtedy taki skok napięcia miałby jakiś sens, ale nadal to są 2-3 letnie auta, a nie 10 letnie.
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

gracus7 wrote: 6 Jan 2026, o 23:47 Ostatnio wlozylem inny akumulator do testu. 74A i 680Ah duzy ze nie zmiescil sie w podstawie. Aku naladowany przed montażem. I niestety okazuje się, że napiecie tak samo spada do 12V na postoju. Czyli cos go zdrowo drenuje. Na dniach wyrzucam Vodafone bo po skonczeniu umowy to tylko cegla bo nawet te breloczki nie dzialaja. To troche bezprawne. Bo to powinno zostac działajace. Nie chcialem monitoringu a nie blokady auta.
A masz odłączoną wtyczkę z klemy minusowej?
Kenobi36
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by Kenobi36 »

mordimer wrote: 7 Jan 2026, o 23:37
12.7V to bardzo mało, nie wystarczy nawet żeby kompensować samorozładowania, dla przykładu zasilacze awaryjne UPS trzymają stałe 13.3V niezależnie co się dzieje, tak samo centralki alarmów i praktycznie wszystko co ma podtrzymanie bateryjne na akumulatorach 12V

Przy ładowaniu w trybie Constant Current czyli w pierwszej fazie ładowania przetwornicą napięcie rośnie bardzo powoli, dopiero w 80% naładowania przechodzi w tryb Constant Voltage, no chyba że akumulator jest na tyle uszkodzony że ma bardziej 6ah pojemności a nie 60ah to wtedy taki skok napięcia miałby jakiś sens, ale nadal to są 2-3 letnie auta, a nie 10 letnie.
Ja tam widze 12.88 a nie 12.7. Maitaince voltage na zielono. 12.72 to w spoczynku jak pojazd jest wylączony i nie laduje ani nie podtrzymuje, Car resting, na czerwono.
Po drugie o 19.45 znowu nastąpilo ładowanie, wiec to nie jest tak ze komputer pozwala sie rozladować akumulatorowi.
Po trzecie po wylączeniu pojazdu 20:00 jest napiecie 12.72V czyli akumulator jest w pełni naladowany. Więc niezaleznie od twoich teori akumulator jest prawidliwo naladowany. Czego ty bys chciał? zeby bylo 13v, moze 14v cie zadowoli w spoczynku? Sory 12.72 jest bardzo dobrym napięciem w spoczynku w pelni naładowanego akumulatora, 12.8 to max.
Nie wazne ze akumulator ma 3 lata czy pół roku jesli został zasiarczony przez nadmierne rozladowanie.
gracus7
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by gracus7 »

Gdyby bylo tak jak mowisz to nikt nie zagladalby na ten temat. Moje auto stoi od soboty i wlasnie sprawdzilem napiecie akumulatora . W sobote przed jazdą było 12.1V po powrocie po 5 minutach od zaparkowania bylo 12.18V czyli akumulator nie zostal prawie wcale podładowany. Typowe napiecie akumulatora to 12.5V a dluzszy stan napiecia nizszego powoduje jego degradacje. OBECNIE MAM 12.18V a jutro napiecie spadnie ponizej 12V. Przypomnę, ze obecnie w aucie jest akumulator 74A 680Ah. Gdyby byl oryginalny to napiecie by wynosilo już ponizej 11V. W starym aucie ze zwyklą stacyjką taki problem nie wystepuje. Auto moze stać 2 tyg i napiecie bede mial 12.5 V. Wiec elektronika lexusa strasznie drenuje akumulator a system ladowania nie radzi sobie z jego ladowaniem. Po 5 godzinnej trasie po pól godzinieod zaparkowania mialem napiecie 12.66V wydaje sie byc ok. Ale juz na drugi dzień aku miał 12.2V na 3 dzieńjuz 12.1V.
Szybki2
Lex user
Model Lexusa: RX500

Post by Szybki2 »

gracus7 wrote: 12 Jan 2026, o 16:06 Gdyby bylo tak jak mowisz to nikt nie zagladalby na ten temat. Moje auto stoi od soboty i wlasnie sprawdzilem napiecie akumulatora . W sobote przed jazdą było 12.1V po powrocie po 5 minutach od zaparkowania bylo 12.18V czyli akumulator nie zostal prawie wcale podładowany. Typowe napiecie akumulatora to 12.5V a dluzszy stan napiecia nizszego powoduje jego degradacje. OBECNIE MAM 12.18V a jutro napiecie spadnie ponizej 12V. Przypomnę, ze obecnie w aucie jest akumulator 74A 680Ah. Gdyby byl oryginalny to napiecie by wynosilo już ponizej 11V. W starym aucie ze zwyklą stacyjką taki problem nie wystepuje. Auto moze stać 2 tyg i napiecie bede mial 12.5 V. Wiec elektronika lexusa strasznie drenuje akumulator a system ladowania nie radzi sobie z jego ladowaniem. Po 5 godzinnej trasie po pól godzinieod zaparkowania mialem napiecie 12.66V wydaje sie byc ok. Ale juz na drugi dzień aku miał 12.2V na 3 dzieńjuz 12.1V.
Moze warto podjechać do sklepu z akumulatorami albo do elektromechanika i testerem sprawdzi ile % ma pojemności ten akumlator. Jeśli jest zużyty ( pomijam z jakiego powodu) to szkoda twoich nerwów. Akumlator w tych modelach dobrany jest za mały fabrycznie-do tego co pobiera w stanie spoczynku. Dodatkowo, słabej jakości producent i efekt jest taki. Ja bym sprawdził akumlator i jesli jest juz wyeksploatowany to wymień na nowy i powinno być lepiej. W Alfie Stelvio tez trzeba było uważać bo doładowany był przez samochód tylko do 70% i tez mi padł przy słuchaniu radia :) - wzywałem TAXI. Natomiast mam teraz RX500 i nic takiego nie maiło miejsca do tej pory -1,5 roku. Zamówiony NX 450- to i te temperatury na zewnętrz troch niepokoją w jakim stanie jest w Mszczonowie :) Natomiast zgadzam się że samochód mając napięcie 12,2 na drugi dzień wróży problem. Takie czasy mamy że jedno w samochodach jest poprawiane a z drugiej strony trywialne błędy projektowe.
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

Można sobie też poprosić serwis o montaż tzw. oczka czyli konektora do ładowarki. Wtedy dużo łatwiej ładować akumulator kompatybilną ładowarką.
gracus7
Lex user

Post by gracus7 »

A co Ci da oczko? Ja potrafie sobie naladowac akumulator bez oczka. Podpinam ladowarke, zamykam klape i sie ładuje. Problem jest w tym, że musisz ladowac akumulator praktycznie co 2 tygodnie aby utzymac go w dobrej kondycji. Narazie jak mowilem zalozylem duzy akumulator. A ten oryginalny włożylem koledze do skody fabii. I poprosiłem oto aby dali znać jak auto nie bedzie chcialo odpalic. I cisza od 2 tygodni a byly duże mrozy. Czyli akumulator jest ok skoro daje radę na zwyklym rozruszniku. Podjade za jakis czas i sprawdze napiecie na nim.
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

gracus7 wrote: 14 Jan 2026, o 18:20 A co Ci da oczko? Ja potrafie sobie naladowac akumulator bez oczka. Podpinam ladowarke, zamykam klape i sie ładuje.
Nie wiem jak w NX350h ale w RX450h ten akumulator jest mocno zabudowany i nie ma do niego łatwego dostępu.
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

Image

w RAVkach dokładnie te same problemy hahaha
gracus7
Lex user

Post by gracus7 »

To nie wina akumulatora. To problem ze źle rozwiazanym systemem ładowania tego akumulatora. Mam teraz założony duży akumulator i napięcia tak samo niskie jak na oryginalnym yuasa. Odłączyłem wtyczkę od klemy masowej i minimalna poprawa jest w stosunku do tego co było. Ale to i tak dno w porównaniu do napięcia akumulatora ladowanego alternatorem w starszym aucie.
Post Reply

Return to “Lexus NX”