NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Kenobi36
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Re: NX 350h akumulator 12V i jego ładowanie

Post by Kenobi36 »

Co znaczy pilnowanie akumulatora?
W ciagu 3 mieiesiecy przejechalem 800km , sa momementy gdy samochód stoi tydzień, 30 min w jedna stronę, 30min w drugą, znowu tydzien stania, zamontowany wideorejestrator i akumulator ani razu nie zawiódł. Z postów zorientowalem się ze akumulator pada jak ktos zostaje w srodku slucha radia a pojazd jest wyłaczony. Wiec jak w takich warunkach trzeba wlaczać ready i akumulator nie powinien zawieść.

Dla mnie dziwne jest to że w tak nowoczesnym samochodzie toyota nie zabezpiecza przed calkowitym rozladowaniem. W fordzie bylo ostrzezenie o rozladowanym akumulatorze a potem pojazd zupelnie odcinał wszystko zbedne jak się przekonalem stojac i czekajac na prom. A jak samochód dlugo stoi pusty to po rozładowaniu do pewnego stpnia bezkluczykowa klamka tylko dla kierowcy działała. Nigdy akumulator mnie nie zawiódł.
gracus7
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by gracus7 »

Jaki model lexusa masz bo cos mi sie wydaje ze nie NX350h. Mam jeszcze jedno stare auto i tam nie ma zadnego problemu z akumulatorem. Napiecie utrzymuje sie caly czas na poziomie 12.5v bo mam na konsoli voltomierz jak wsiadam to widze napiecie przed uruchomieniem. I nie siedze w lexusie i nie slucham zadnej muzyki. Wsiadam jade i wysiadam. Nie mam żadnych dodatkowych urzadzeń. A jak auto postoi jak u Ciebie tydzien to napiecie spada ponizej 12v. A to prowadzi do degradacji akumulatora. Monitoruj dokladnie napiecie swojego akumulatora A zobaczysz w czym problem. To że auto da sie uruchomic przy napieciu 11V przykladowo i tego nie zauwazysz nie znaczy, że nie masz tego problemu. O akumulator nalezy dbać a jak jego napiecie jest ponizej 12.5V z powodu ciaglego niedoładowania to zaraz bedzie do wyrzucenia.
gracus7
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by gracus7 »

Jest jeszcze jedna sprawa. Auto zyje swoim życiem. W ciagu doby ma jakas aktywność. Co widac na monitorze napiecia. Odrazu mowie , że vodafone od kilku tygod i juz nie aktywne.
Attachments
Screenshot_20251211_235921_Battery Monitor.jpg
Screenshot_20251211_235921_Battery Monitor.jpg (20.09 KiB) Viewed 351 times
mordimer
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by mordimer »

Kenobi36 wrote: 12 Dec 2025, o 00:22 Co znaczy pilnowanie akumulatora?
W ciagu 3 mieiesiecy przejechalem 800km , sa momementy gdy samochód stoi tydzień, 30 min w jedna stronę, 30min w drugą, znowu tydzien stania, zamontowany wideorejestrator i akumulator ani razu nie zawiódł. Z postów zorientowalem się ze akumulator pada jak ktos zostaje w srodku slucha radia a pojazd jest wyłaczony. Wiec jak w takich warunkach trzeba wlaczać ready i akumulator nie powinien zawieść.

Dla mnie dziwne jest to że w tak nowoczesnym samochodzie toyota nie zabezpiecza przed calkowitym rozladowaniem. W fordzie bylo ostrzezenie o rozladowanym akumulatorze a potem pojazd zupelnie odcinał wszystko zbedne jak się przekonalem stojac i czekajac na prom. A jak samochód dlugo stoi pusty to po rozładowaniu do pewnego stpnia bezkluczykowa klamka tylko dla kierowcy działała. Nigdy akumulator mnie nie zawiódł.
Ewidentnie trafił ci się dużo lepszy akumulator niż w moim NXie, może lepsza seria z fabryki a może był lepiej traktowany podczas transportu.
Toyota ma ogromny problem z tym jak są traktowane nowe auta w drodze z fabryki do ASO bo przynajmniej raz w miesiącu są publikowane biuletyny które przypominają że auta w transporcie wymagają podładowania raz na te 3/4 tygodnie.
Moja teoria jest taka że pracownicy Toyoty mają gdzieś ładowanie wszystkich aut jak czekają miesiąc na placu w Mszczonowie i przez to się uszkadzają zanim trafią do klienta. Do tego kolejny miesiąc na statku z Japonii i akumulator może się bardzo rozładować.
Czysta loteria :D
Kenobi36
Lex user

Post by Kenobi36 »

Ma to sens, na placu akumulator moze się rozladować po miesiacu lub dlużej i dojdzie do jego uszkodzenia. Ale to raczej nie ma nic wspólnego z ladowaniem przez pojazd.
Co do transportu morskiego to spodziewalbym się odłączenia akumulatora na ten czas.
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

Kenobi36 wrote: 12 Dec 2025, o 21:53 Ma to sens, na placu akumulator moze się rozladować po miesiacu lub dlużej i dojdzie do jego uszkodzenia. Ale to raczej nie ma nic wspólnego z ladowaniem przez pojazd.
Co do transportu morskiego to spodziewalbym się odłączenia akumulatora na ten czas.
Właśnie wszystkie auta na statkach mają podłączone normalnie akumulatory, wyjmowany jest tylko bezpiecznik D/C Cut Fuse który z tego co rozumiem odpowiada za większość elektroniki typu radio, klima itd.
Ten bezpiecznik jest dopiero montowany przez ASO podczas Pre-Delivery Service (można wygooglować pdfa dla NXa 350h). A nowe auta muszą same wjechać i zjechać na statek więc akumulator jest normalnie wsadzony.

A co to ma według mnie wspólnego z ładowaniem? Jak akumulator stracił już pojemność to wolę żeby był ładowany cały czas pełnym napięciem żeby nie mieć znowu niespodzianki rano, a nie 11.9V po 200 kilometrach autostradą jak już miałem. Jedyny sens istnienia inteligentnego ładowania to normy emisji za którymi Toyota już ewidentnie nie nadąża bo przecież obcięli 40 koni z NXa w tym roku. Mamy tu po prostu kumulacje kiepskich akumulatorów i bardzo oszczędnego/ekologicznego ładowania. Wątek o problemach z akumulatorem w RXie 350h na amerykańskim forum ma ponad 100 stron, cały świat się denerwuje na to co odwalili japońscy inżynierowie :D
Kenobi36
Lex user

Post by Kenobi36 »

Jak akumulator wadliwy to sie wymienia, a nię traci czas na niańczenie. 100 stron jest bo nie ma zabezpieczenia, nawet tu na forum jest kilka postów zaczynajacych sie słowami ze samochodu nie dalo sie odpalic po sluchaniu radia na wyłaczonym silniku albo jak samochod byl nie zamknięty. A jak akumulator sie zasiarczy to potem już tylko wymiana. Wiec będac madzrzejszym po przeczytaniu tego forum unikam tych sytuacji.

Moim zdaniem akumulator jest prawidlowo ładowany, niezbyt dużym prądem ale prawidlowo. A to ze jak komputer stwierdzi ze akumulator jest naladowany i obnizy napięcie to nic złego. Odlączenie klemy watpie aby coś zmieniało a jesli tak to pytanie jak dlugo efekt się utrzymuje. O ile wogole jest jakas zmiana. Na wykresie widać ze jest zmiana ale też widac też maksymalne napiecie ladowania jest nizsze niz wcześniej wiec to moze swiadczyc ze pomiar był zrobiony jak akumulator był w nizszym stopniu naładowania więc inne warunki pomiarowe.

Nie wiem na ile 6A jest prawdziwe. Niestety jest to daleko od klasycznego alternatora z regulacja napięcia gdzie w ciagu 2 godzin w akumulator moze wejść 80Ah. Stad jak ktos ma otwarty pojazd z aktywna elektronika przez pewien czas , albo slucha radia, pojezdzi krotko i znowu sytuacja sie powtarza to ostatecznie akumulator się rozladuje do zera bo nie ma zabezpieczenia i stad tyle postów. Ale jak samochód zawsze się zamyka, nie slucha radia na wylączonym ready to nie powinno byc problemu. Jak ktos jeździ w trasy po 4 godziny to też nie powinien miec problemu.

Wczesniej pisałem ze mialem limit napiecia trybu parkingowego wideorejestrator ustawiony na 12.1V i zmienilem na 12.3. Sytuacja sie przedsrawia tak ze na poczatku kamera się wyłaczała chwilę po zaparkowaniu i tak bylo przez 2 tygodnie. Mam ją z gps i gsm i wysyłami powiadomienia. Juz miałem wrazenie ze cos jest nie tak ale jezdzilem na bardzo krotkich odcinkach, w sumie to bylo 50 km przez te 2 tygodnie. Dopiero wczoraj kamera po zaparkowniu popracowała kilka godzin. To tez potwierdza ze hybyda toyoty laduje akumulator powoli ale mimo krotkich jazd i to ze mój samochód stoi przez większosc czasu (oczywiscie zamknięty), akumulator sie naładował do wyzszego poziomu. Jak ktoś ma miernik cęgowy moglby zmierzyć z ciekawości prąd ładowania.

W RX też słyszałem ze 2026 ma być obcięta moc.
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

Kenobi36 wrote: 13 Dec 2025, o 10:18 Jak akumulator wadliwy to sie wymienia, a nię traci czas na niańczenie. 100 stron jest bo nie ma zabezpieczenia, nawet tu na forum jest kilka postów zaczynajacych sie słowami ze samochodu nie dalo sie odpalic po sluchaniu radia na wyłaczonym silniku albo jak samochod byl nie zamknięty. A jak akumulator sie zasiarczy to potem już tylko wymiana. Wiec będac madzrzejszym po przeczytaniu tego forum unikam tych sytuacji.

Moim zdaniem akumulator jest prawidlowo ładowany, niezbyt dużym prądem ale prawidlowo. A to ze jak komputer stwierdzi ze akumulator jest naladowany i obnizy napięcie to nic złego. Odlączenie klemy watpie aby coś zmieniało a jesli tak to pytanie jak dlugo efekt się utrzymuje. O ile wogole jest jakas zmiana. Na wykresie widać ze jest zmiana ale też widac też maksymalne napiecie ladowania jest nizsze niz wcześniej wiec to moze swiadczyc ze pomiar był zrobiony jak akumulator był w nizszym stopniu naładowania więc inne warunki pomiarowe.

Nie wiem na ile 6A jest prawdziwe. Niestety jest to daleko od klasycznego alternatora z regulacja napięcia gdzie w ciagu 2 godzin w akumulator moze wejść 80Ah. Stad jak ktos ma otwarty pojazd z aktywna elektronika przez pewien czas , albo slucha radia, pojezdzi krotko i znowu sytuacja sie powtarza to ostatecznie akumulator się rozladuje do zera bo nie ma zabezpieczenia i stad tyle postów. Ale jak samochód zawsze się zamyka, nie slucha radia na wylączonym ready to nie powinno byc problemu. Jak ktos jeździ w trasy po 4 godziny to też nie powinien miec problemu.

Wczesniej pisałem ze mialem limit napiecia trybu parkingowego wideorejestrator ustawiony na 12.1V i zmienilem na 12.3. Sytuacja sie przedsrawia tak ze na poczatku kamera się wyłaczała chwilę po zaparkowaniu i tak bylo przez 2 tygodnie. Mam ją z gps i gsm i wysyłami powiadomienia. Juz miałem wrazenie ze cos jest nie tak ale jezdzilem na bardzo krotkich odcinkach, w sumie to bylo 50 km przez te 2 tygodnie. Dopiero wczoraj kamera po zaparkowniu popracowała kilka godzin. To tez potwierdza ze hybyda toyoty laduje akumulator powoli ale mimo krotkich jazd i to ze mój samochód stoi przez większosc czasu (oczywiscie zamknięty), akumulator sie naładował do wyzszego poziomu. Jak ktoś ma miernik cęgowy moglby zmierzyć z ciekawości prąd ładowania.

W RX też słyszałem ze 2026 ma być obcięta moc.
Hah właśnie według ASO akumulator nie jest wadliwy i tak ma być że napięcie po trasie ma wynosić 12.0V i to użytkownik źle jeździ autem, widocznie 20 tysięcy kilometrów rocznie to za mało :D

Akumulator jest ładowany w sposób kompletnie debilny, poniżej wklejam fotkę z forum Lexus Owners UK gdzie też wszyscy się denerwują na spieprzone akumulatory w hybrydach:
Image
Źródło: https://www.lexusownersclub.co.uk/forum ... -algorithm

Jak widać "inteligentny" system ładowania sam stwierdza po ilu minutach jazdy obniżyć napięcie ładowania z ~14V na napięcie podtrzymywania ~12.8V.
Przecież to nie ma zupełnie żadnego sensu, w NXie 200T z 2016 roku jest stałe 14.4V nie ważne co by się działo i dzięki temu 10 letni akumulator nadal odpala auto każdego poranka, a nie jakieś czary mary z dupy.

Teraz wracając do odpinania wtyczki, wszystkie zagraniczne źródła pokazują że jak "inteligentny sensor baterii" jest odłączony to napięcie ładowania wynosi stałe 14.1V i ustępują wszystkie bolączki tych aut.
Tutaj jest ładne podsumowanie: https://docs.google.com/document/d/1g1a ... 5rusbfgz8u

Jestem fanem Toyoty/Lexusa od zawsze ale naprawdę serce boli jak bardzo spieprzyli te auta przez ostatnie kilka lat, kto słyszał te 10 lat temu że hybrydy Toyoty nie odpalają już pierwszej zimy? Kiedyś też wsadzali do hybryd AGMy a nie najtańsze badziewie ehh
mordimer
Lex user

Post by mordimer »

Image

Właśnie znalazłem jeszcze jeden przykład, ktoś zrobił 12 godzinną trasę RXem 450h, akumulator najdłużej był ładowany 45 minut non stop, większość czasu był tylko podtrzymywany niskim napięciem :doh:

Jakby ktoś chciał poczytać:
https://www.clublexus.com/forums/rx-5th ... ds-97.html
Kenobi36
Lex user

Post by Kenobi36 »

mordimer wrote: 15 Dec 2025, o 23:56 Akumulator jest ładowany w sposób kompletnie debilny, poniżej wklejam fotkę z forum Lexus Owners UK gdzie też wszyscy się denerwują na spieprzone akumulatory w hybrydach:
Image
Źródło: https://www.lexusownersclub.co.uk/forum ... -algorithm
Jak widać "inteligentny" system ładowania sam stwierdza po ilu minutach jazdy obniżyć napięcie ładowania z ~14V na napięcie podtrzymywania ~12.8V.
Zachowanie na wykresie jest logiczne i wg. mnie jest prawidłowe, nie ma sensu ładować akumulatora ktory jest w pełni naładowany.
Starsze samochody ciągle ładują akumukator bo układ ładowanua jest prosty.

Nawet zwróc uwagę na wykresie że podczas pierwszej jazdy akumulator ładował cały czas i podładował napięcie spoczynkowe z 12.34 do 12.66, podczas drugiej jazdy komputer ocenił w połowie drogi że jest naładowany, obnizył napięcie choć po pewnym czasie znowu podbił i na postoju było już 12.72, podczas trzeciej jazdy ładował bardzo krótko bo samochód stał krócej, niestety nie znamy napięcia spoczynkowego bo wypakowywał pojazd przy otwartych drzwiach wiec napięcie spadło nieco. Wszystko jest logiczne. A większość źródeł podaje że napiecie w spoczynku powyżej 12.7V to poziom 100% naładowania. Niektóre źródła że to 12.6V więc nie ma się do czego przyczepić.

A ktos sam rozładuje akumulator i szuka winy gdzie, no w samochodzie a nie w swoim postępowaniu, w nowoczesnym pojeźdze jest gardzo dużo elektroniki i część jest aktywana jak samochód jest otwarty a w hybrydach akumulator malutki, błąd toyoty że nie odcina zbędnych systemów jak akumulator schodzi piniżej bezpiecznej granicy.
Możliwe że też dealerzy doprowadzają do usterek akumukatora na placu czy w salonie bo nie ładują regularnie , klient dostaje uszkodzony akumukator i szuka przyczyny, stąd częsty to temat na forach.
Post Reply

Return to “Lexus NX”