[IS 200] Jaki Olej?

Post Reply
prosperopro
Lex Driver
Model Lexusa: LS400 UCF11

Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by prosperopro »

tak apropo wymiany, jakies ladne pare lat temu zmienialem w jednym z firmowych samochodow ojca olej - dyszli i pojechalem poprostu najblizej gdzie mialem - zawsze sprawdzam olej jak wyjedzie tylko od mechanika ale tym razem nie sprawdzilem. Pod firma siegam za bagnet a tam czarny jak smola a doslownie z 30 min temu wymieniany - mysle co do k... pojechalem narobilem troche afery zmienili i powiedzieli ze jesli bedzie czarny po 10 min pracy na cieplym silniku to place za 2 wymiane *filtrow i olei) ;) co sie okazalo ze kazdy diesel ma tak ze olej poprostu nabiera koloru czarnego od sadzy/ osmolenia ;)
"Coś co jest teraz jest gorsze niż było"
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
dS
Lex Master
Model Lexusa: RX500h

Post by dS »

Mi po potraktowaniu silnika płukanką i przesiadce na LiquiMoli spadło zużycie paliwa o dobre 0,5l :scratch:
Do tej pory robiłem na zbiorniku jakieś 480km i tankując wchodziło ok 60l. Ostatnio zrobiłem 500km z małym hakiem i weszło niecałe 56l. Wcześniej żeby dobić do 500km musiałem albo zrobić spory odcinek trasy albo cisnąc na rezerwie ale wtedy wchodziło i 65l.
Tak więc jeśli olej dosyć szybo ci się zasyfia to jak najbardziej polecam zastosowanie płukanki.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

dS wrote:Mi po potraktowaniu silnika płukanką i przesiadce na LiquiMoli spadło zużycie paliwa o dobre 0,5l :scratch:
Do tej pory robiłem na zbiorniku jakieś 480km i tankując wchodziło ok 60l. Ostatnio zrobiłem 500km z małym hakiem i weszło niecałe 56l. Wcześniej żeby dobić do 500km musiałem albo zrobić spory odcinek trasy albo cisnąc na rezerwie ale wtedy wchodziło i 65l.
Tak więc jeśli olej dosyć szybo ci się zasyfia to jak najbardziej polecam zastosowanie płukanki.
Przyszła wiosna a nie zmiana oleju :) ale jak wiezysz w płukanke to winszuje
dS
Lex Master
Model Lexusa: RX500h

Post by dS »

tomekb wrote:Przyszła wiosna a nie zmiana oleju :) ale jak wiezysz w płukanke to winszuje
Mam spis wszystkich tankowań i ilości km które były zrobione na każdym zbiorniku od 2lat przez które użytkuje L, i mówię to w oparciu o cały ten okres a nie ostanie kilka miechów kiedy była zima. Wcześniej w ciepłym okresie aby zejść do średniego spalania 11l musiałem zdobić sporo km w trasie, a ostatni zbiornik wyjeździłem tylko w mieście.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

kosmiczny olej i tyle. Jakos na liqui moly jezdizlem w golfie tdi i spalanie paliwa nie spadlo ale oleju tak
olej nie ma wplywu na spalanie paiwa gdyz oleje roznych firm musza spełnic te same parametry smarne olej moze miec wplyw na spalanie oleju.
LinkPL
Lex Maniak
Model Lexusa: RX 500h

Post by LinkPL »

Jeśli ma wpływ na moc to może mieć i na spalanie ;)
How far We can go ...
prosperopro
Lex Driver

Post by prosperopro »

na moc i owszem mnieszy wspolczynnik tarcia ale spalanie ? komputer steruje dawka i tu raczej sie nic nie zmieni ewentualnie ciezar naszej nogi ;)
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
janasek
Lex Master
Model Lexusa: SC 400

Post by janasek »

prosperopro wrote:na moc i owszem mnieszy wspolczynnik tarcia ale spalanie ? komputer steruje dawka i tu raczej sie nic nie zmieni ewentualnie ciezar naszej nogi ;)
Moim zdaniem jeżeli twierdzisz że na moc ma wpływ mniejszy współczynnik tarcia to dalczego nie na spalanie? Również współczynnik tarcia ma wpływ na przenoszony moment obrotowy, generowanie mocy pochłania również energię dlatego silnik może być mniej obciązony. stąd może być odrobina mniejsze spalanie ale to w zasadzie i tak jest pewnie niezauważalne. :)

Pozdro
Luxusem jadę... :)
prosperopro
Lex Driver

Post by prosperopro »

a no dlatego ze komputer i tak da ta sama dawke co przy wiekszym tarciu ;) poprostu bedzie mu lzej :)
TOYOTA LEXUS LS400 ®
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

LinkPL wrote:

Jeśli ma wpływ na moc to może mieć i na spalanie ;)
Spodziewałem się różnicy ale nie aż 22KM i 16Nm... ja pitole
Image
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”