[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF
-
- Lex user
- Model Lexusa: is200
Re: IS 200 problem kontrolka silnika i TRC
Tak znalazlem blad zadna przepustnica zaden filter poprostu..........czujnik polozenia wała ...teraz gdzie to kupic?
- michaelmyers
- Lex user
- Model Lexusa: iS200
Re: check engine + kontrola trakcji
U mnie byl problem ze stykami na 3 cylinderku.Zmiana cewki z 3 na 4 plus wyczyszczenie wszystkiego,dokladne podlaczenie.Reset kompa i jak narazie wszystko gra
- miczeczu
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Witam,
tydzień temu w swoim IS 200 miałem problem, silnik chodził na 5 garczków i zaświeciła się kontrolka silnika i TRC. wymieniłem cewke zapłonową i jest ok (bez błędów), ale jedna rzecz mnie zastanawia. Na zimnym silniku, wydaje mi się że auto minimalnie wolniej wkręca się na obroty, tak jakby był nieco przyblokowany. Po rozgrzaniu się do temp ok.30% wskaźnika temp silnika, chodzi jak żyleta. Zarówno na gazie i na benzynie.
Może jestem przeczulony, ale macie tak samo u siebie, że auto na zimnym silniku jest nieco marudne? budzi się dopiero po przejechaniu jakichs 4km?
tydzień temu w swoim IS 200 miałem problem, silnik chodził na 5 garczków i zaświeciła się kontrolka silnika i TRC. wymieniłem cewke zapłonową i jest ok (bez błędów), ale jedna rzecz mnie zastanawia. Na zimnym silniku, wydaje mi się że auto minimalnie wolniej wkręca się na obroty, tak jakby był nieco przyblokowany. Po rozgrzaniu się do temp ok.30% wskaźnika temp silnika, chodzi jak żyleta. Zarówno na gazie i na benzynie.
Może jestem przeczulony, ale macie tak samo u siebie, że auto na zimnym silniku jest nieco marudne? budzi się dopiero po przejechaniu jakichs 4km?
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS430 mkIII
a ty swiezo po wstaniu z wyra to zapierdzielasz jak przecinak czy sie musisz przebudzic
, na zdrowie silnikowi wychodzi jak sie go na zimno nie grzmoci , nigdy nie przeciazaj silnika przed rozgrzaniem , auta jak kobiety lubia gre wstepna

- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
U mnie jest odwrotnie,na zimnym jest bardziej żwawy,po rozgrzaniu traci temperametr.Czy ktoś z kolegów ma zbędną przepustnicę od IS 200 do pożyczenia lub sprzedania,może być uszkodzony system sterowania,potrzebuję jedynie czujników do sprawdzenia.
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300
MICZECZU... to że na zimnym silniku samochód jest mniej żwawy i wolniej wkręca się na obrotu to nic dziwnego i jest to najzupełniej normalne, ba wręcz świadczy to o prawidłowym funkcjonowaniu silnika i ECU... Silniki z VVT-i są tak skonstruowane że zmienne fazy rozrządu są uruchamiane dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury... a po ludzku mówiąc na zimnym silniku VVT-i nie działa (w każdym razie nie powinien dla zdrowia silnika) jest to spowodowane przez fakt że zimny olej jest zbyt rzadki by prawidłowo przepływać przez zawór sterujący VVT-i.
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
ma3x998 wrote:MICZECZU... to że na zimnym silniku samochód jest mniej żwawy i wolniej wkręca się na obrotu to nic dziwnego i jest to najzupełniej normalne, ba wręcz świadczy to o prawidłowym funkcjonowaniu silnika i ECU... Silniki z VVT-i są tak skonstruowane że zmienne fazy rozrządu są uruchamiane dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury... a po ludzku mówiąc na zimnym silniku VVT-i nie działa (w każdym razie nie powinien dla zdrowia silnika) jest to spowodowane przez fakt że zimny olej jest zbyt rzadki by prawidłowo przepływać przez zawór sterujący VVT-i.
Pierwszy raz słysze o takich rzeczach,znowu coś nowego wymyślili?
- miczeczu
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
widzę, że w tym temacie też ile osób tyle opinii;) ktoś ze speców od techniki może potwierdzić to co pisze ma3x998 ??carinus wrote:ma3x998 wrote:MICZECZU... to że na zimnym silniku samochód jest mniej żwawy i wolniej wkręca się na obrotu to nic dziwnego i jest to najzupełniej normalne, ba wręcz świadczy to o prawidłowym funkcjonowaniu silnika i ECU... Silniki z VVT-i są tak skonstruowane że zmienne fazy rozrządu są uruchamiane dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury... a po ludzku mówiąc na zimnym silniku VVT-i nie działa (w każdym razie nie powinien dla zdrowia silnika) jest to spowodowane przez fakt że zimny olej jest zbyt rzadki by prawidłowo przepływać przez zawór sterujący VVT-i.
Pierwszy raz słysze o takich rzeczach,znowu coś nowego wymyślili?
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
mi tak samo dzila na zimnym silniku jest ospaly skrzynia wolniej dziala i mysle ze jest to normalne flash mial tak samo
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
to ja nie mam vvti w takim razie
kto to wymyslił ze to nie działa vvti na zimnym??? jutro nagrywam filma jak idzie na zimnym