[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF

Post Reply
wisniowy
Lex user
Model Lexusa: is200

Re: IS 200 problem kontrolka silnika i TRC

Post by wisniowy »

Tak znalazlem blad zadna przepustnica zaden filter poprostu..........czujnik polozenia wała ...teraz gdzie to kupic?
michaelmyers
Lex user
Model Lexusa: iS200

Re: check engine + kontrola trakcji

Post by michaelmyers »

U mnie byl problem ze stykami na 3 cylinderku.Zmiana cewki z 3 na 4 plus wyczyszczenie wszystkiego,dokladne podlaczenie.Reset kompa i jak narazie wszystko gra
miczeczu
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by miczeczu »

Witam,
tydzień temu w swoim IS 200 miałem problem, silnik chodził na 5 garczków i zaświeciła się kontrolka silnika i TRC. wymieniłem cewke zapłonową i jest ok (bez błędów), ale jedna rzecz mnie zastanawia. Na zimnym silniku, wydaje mi się że auto minimalnie wolniej wkręca się na obroty, tak jakby był nieco przyblokowany. Po rozgrzaniu się do temp ok.30% wskaźnika temp silnika, chodzi jak żyleta. Zarówno na gazie i na benzynie.

Może jestem przeczulony, ale macie tak samo u siebie, że auto na zimnym silniku jest nieco marudne? budzi się dopiero po przejechaniu jakichs 4km?
hydrant23
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkIII

Post by hydrant23 »

a ty swiezo po wstaniu z wyra to zapierdzielasz jak przecinak czy sie musisz przebudzic :biggrin2: , na zdrowie silnikowi wychodzi jak sie go na zimno nie grzmoci , nigdy nie przeciazaj silnika przed rozgrzaniem , auta jak kobiety lubia gre wstepna
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

U mnie jest odwrotnie,na zimnym jest bardziej żwawy,po rozgrzaniu traci temperametr.Czy ktoś z kolegów ma zbędną przepustnicę od IS 200 do pożyczenia lub sprzedania,może być uszkodzony system sterowania,potrzebuję jedynie czujników do sprawdzenia.
ma3x998
Lex user
Model Lexusa: GS 300

Post by ma3x998 »

MICZECZU... to że na zimnym silniku samochód jest mniej żwawy i wolniej wkręca się na obrotu to nic dziwnego i jest to najzupełniej normalne, ba wręcz świadczy to o prawidłowym funkcjonowaniu silnika i ECU... Silniki z VVT-i są tak skonstruowane że zmienne fazy rozrządu są uruchamiane dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury... a po ludzku mówiąc na zimnym silniku VVT-i nie działa (w każdym razie nie powinien dla zdrowia silnika) jest to spowodowane przez fakt że zimny olej jest zbyt rzadki by prawidłowo przepływać przez zawór sterujący VVT-i.
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

ma3x998 wrote:MICZECZU... to że na zimnym silniku samochód jest mniej żwawy i wolniej wkręca się na obrotu to nic dziwnego i jest to najzupełniej normalne, ba wręcz świadczy to o prawidłowym funkcjonowaniu silnika i ECU... Silniki z VVT-i są tak skonstruowane że zmienne fazy rozrządu są uruchamiane dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury... a po ludzku mówiąc na zimnym silniku VVT-i nie działa (w każdym razie nie powinien dla zdrowia silnika) jest to spowodowane przez fakt że zimny olej jest zbyt rzadki by prawidłowo przepływać przez zawór sterujący VVT-i.

Pierwszy raz słysze o takich rzeczach,znowu coś nowego wymyślili?
miczeczu
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by miczeczu »

carinus wrote:
ma3x998 wrote:MICZECZU... to że na zimnym silniku samochód jest mniej żwawy i wolniej wkręca się na obrotu to nic dziwnego i jest to najzupełniej normalne, ba wręcz świadczy to o prawidłowym funkcjonowaniu silnika i ECU... Silniki z VVT-i są tak skonstruowane że zmienne fazy rozrządu są uruchamiane dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury... a po ludzku mówiąc na zimnym silniku VVT-i nie działa (w każdym razie nie powinien dla zdrowia silnika) jest to spowodowane przez fakt że zimny olej jest zbyt rzadki by prawidłowo przepływać przez zawór sterujący VVT-i.

Pierwszy raz słysze o takich rzeczach,znowu coś nowego wymyślili?
widzę, że w tym temacie też ile osób tyle opinii;) ktoś ze speców od techniki może potwierdzić to co pisze ma3x998 ??
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

mi tak samo dzila na zimnym silniku jest ospaly skrzynia wolniej dziala i mysle ze jest to normalne flash mial tak samo
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

to ja nie mam vvti w takim razie :laugh1: kto to wymyslił ze to nie działa vvti na zimnym??? jutro nagrywam filma jak idzie na zimnym :hobby:
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”