[is200] kompresor by tomekb

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
Domel
Lex user
Model Lexusa: is 200

Re: [is200] kompresor by tomekb

Post by Domel »

Rury się zmieszczą, trzeba lekko zmodyfikować osłonę silnika, oraz obudowę wentylatorów. Co do koła pasowego mam znaleziony szkic ze wszystkimi wymarami. Jest to koło pasowe z zestawu bemani. Tu masz link do black box ecu http://ebay.co.uk/itm/Lexus-IS200-Fuel- ... nav=SEARCH robi je gość z angielskiego forum lexusclubowners. :)
Attachments
e3e7854s-480.jpeg
(100.15 KiB) Downloaded 323 times
Damnian
Lex user
Model Lexusa: IS200 kompresor

Post by Damnian »

Podepnę się do tematu.

Też zabrałem się za montaż kompresora. Udało mi się nabyć Eatona M62, w bardzo dobrym stanie i cenie. Świnia (DET3) oczywiście niebędna. Generalnie Celuje w 250km, nie więcej. Póki co największy problem mam z właśnie doprowadzeniem rur od IC do kolektora, jutro będę ściągał zderzak i może coś ogarnę. Poza tym w planach jest nowy kolektor,z miejscem pod wtryskiwacze LPG.
Ten projekt będzie tematem mojej pracy inżynierskiej, także będzie gruntownie przekopany.
Jeszcze nie wiem z czego będę brał napęd, ale tak czy siak lecę na całość- przy max obrotach silnika (6500) będą max obroty kompresora (15000). Zobaczymy co z tego wyjdzie, w razie W słupki na allegro drogie nie są :zryw:

PS. Co do tego black boxa to zwyczajny regulator napięcia- do niedużych doładowań starczy, ale przy większych już niekoniecznie będzie działał prawidłowo.
Mój odkurzacz-> http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=180&t=11717

Cześć
Oferuje usługi obsługi instalacji LPG praktycznie wszystkich marek, również wersji 'fabrycznych'. Wymiany filtrów, komponentów, regulacje, modernizacje instalacji, przekładki, przeróbki 'na estetykę'. Posiadam dostęp do wersji rozszerzonych programów, które mają takie opcje.
Działam na terenie 3-miasta i okolic, oraz na terenie Grudziądza i okolic.
Zapraszam do kontaktu przez PW.
Oliwier
Lex Driver
Model Lexusa: GS430

Post by Oliwier »

No nieźle , 250 ? :szok: będę śledził temat , widzę że bywasz w trójmieście(Sopocie) , koniecznie musimy się zgadać jak skończysz :hobby:
https://www.facebook.com/JZS147pl
Damnian
Lex user

Post by Damnian »

No ja pochodzę z okolic Grudziądza, ale chwilowo osiadłem w Trójmieście :) Prace przy moim IS ruszyły, także powinno już chodzić za jakiś czas. Póki co muszę gaz trochę poprzerabiać i chociaż powiesić dmuchawkę. W tym temacie na pewno będę się udzielał .

Cześć
Oferuje usługi obsługi instalacji LPG praktycznie wszystkich marek, również wersji 'fabrycznych'. Wymiany filtrów, komponentów, regulacje, modernizacje instalacji, przekładki, przeróbki 'na estetykę'. Posiadam dostęp do wersji rozszerzonych programów, które mają takie opcje.
GOLDI
Lex user
Model Lexusa: IS200 SportCross / mr2 sw21

Post by GOLDI »

Damnian wrote: Świnia (DET3) oczywiście niebędna...
Od razu stawiaj FITa ;) unikniesz niepotrzebnych komplikacji ;)
Damnian
Lex user

Post by Damnian »

Wszyscy polecają DETa3 i w sumie mi wystarczy, mam załatwiony w dobrej cenie, także git. A niewielu jest co chce grzebać w kompach Denso, także świniak najlepszym wyjściem :D

Cześć
GOLDI
Lex user

Post by GOLDI »

Damnian wrote:Wszyscy polecają DETa3 i w sumie mi wystarczy, mam załatwiony w dobrej cenie, także git. A niewielu jest co chce grzebać w kompach Denso, także świniak najlepszym wyjściem :D
ja wciaz o det3 ;) z tym że o trybie jego pracy tzw stand alone paliwowy w półsekwencji ;)
Damnian
Lex user

Post by Damnian »

Nie obczaiłem :mda: To będą moje pierwsze kroki z DET, także wszystko metodą prób i błędów. A co do sterowania właśnie grupowego (nawet na przykładzie gazu, którym zajmuje się na co dzień) spalanie rośnie, a nie zawsze przynosi efekt. Tak czy siak, niedługo będę miał Innovate w pracy, także wystrojony będzie poprawnie. Oczywiście jestem bardzo otwarty na wszelkie porady odnośnie strojenia DET'a, w innym przypadku będe wisiał na telefonie z technikami Ecumastera :scratch:

Cześć
GOLDI
Lex user

Post by GOLDI »

Damnian wrote:Nie obczaiłem :mda: To będą moje pierwsze kroki z DET, także wszystko metodą prób i błędów. A co do sterowania właśnie grupowego (nawet na przykładzie gazu, którym zajmuje się na co dzień) spalanie rośnie, a nie zawsze przynosi efekt. Tak czy siak, niedługo będę miał Innovate w pracy, także wystrojony będzie poprawnie. Oczywiście jestem bardzo otwarty na wszelkie porady odnośnie strojenia DET'a,
oczywiscie masz racje, full groupa a nawet polsekwencja bedzie mniej ekonomiczna niz pelna sekwencja wtrysku ;) ale tak od 40-50% obciazenia przestanie miec to znaczenie

ale... nigdy nie uzyskasz takich korekcji na wiekszych wtryskach + tryb świni co na trybie fit ;) co suma summarum sprawi że tego paliwa spalanego bedzie mniej, a i płynność bedzie wieksza bez bolaczek seryjnego steronika (bo det3 przejmie pelna kontrole nad wtryskami a nie tylko posrednio z udzialem ecu w trybie swini ;))

Damnian wrote: w innym przypadku będe wisiał na telefonie z technikami Ecumastera :scratch:
non problem :) staramy się pomóc każdemu :) teraz co prawda zapanował u nas sezon urlopowy i cieżko się dodzwonić, ale na mala staramy sie odpowiadać na bieżaco ;) tech@ecumaster.com pomożemy :)
michalllw
Lex Master
Model Lexusa: IS-F

Post by michalllw »

Czyli z ludźmi którzy ogarneli mojego Lexa ;)
https://www.facebook.com/MMniceCARS/
Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”