Myślicie że mogę zamienić Mobil S 2000 10W40 na ten Millers Oils TRIDENT 10W40 - http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... -5l-detail ?
W cenie różnica pomiędzy obydwoma jest nieduża a jak z jakością ?
Pzdr.
k0zz
[IS 200] Jaki Olej?
- k0zz
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
JanB wrote:Świetny wybór. Szczerze powiem, że tego XF-a nie brałem pod uwagę, bo to olej Mid Saps, ale jeśli u Ciebie sie sprawdza, to może i ja się skuszę. Ciekawe co ile tys. km będziesz zmieniał?
Zrobiłem na nim 7Kkm teraz kupując resztę płynów zakupiłem już na kolejną wymianę.
Zrobiłem oczywiście płukankę przed zalaniem Millersa i jak narazie jest malina.
Wymianę zrobię pewnie po urlopie wakacyjnym, jak stuknę jakieś 12-15Kkm łącznie max.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS
ja nim jeżdżę właśnie. Polecił mi go Piotr ze zmienolej.pl Żadnych zastrzeżeń nie mam. Mój GS300 nie łyka oleju. Dodałem jedynie W2S, dodatek wolframowy też polecany przez Piotra.k0zz wrote:Myślicie że mogę zamienić Mobil S 2000 10W40 na ten Millers Oils TRIDENT 10W40 - http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... -5l-detail ?
W cenie różnica pomiędzy obydwoma jest nieduża a jak z jakością ?
Pzdr.
k0zz
Pozdr. JanB
Pozdrawiam
JanB
JanB
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Podsumowując moje pytanie o 10W40... to jednak zostanę przy pełnym syntetyku. Jedynie może przejdę z 5W30 na 5W40 co by silnik miał lepiej w wyższych temperaturach.

- k0zz
- Lex user
Michał a czemu w ogóle rozważałeś przejście na semi ?
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Szczerze... być może Was to rozśmieszy ale mój znajomy ma BMW 318 E46. Auto ma 200tyś i padł łańcuch rozrządu. Pojechał do naprawdę dobrego mechanika (ten sam mi wymieniał w Lexusie rozrząd, jedyny w Tomaszowie któremu dałem się dotknąć do auta) na wymianę rozrządu. Przed naprawą kumpel się go pyta jak to możliwe że padł łańcuch rozrządu w BMW. Mechanik go pyta jaki olej jest wlany, więc kumpel odpowiada że pełny syntetyk bo taki jest zalecany przez producenta... na co mechanik; to teraz Pan sam sobie odpowiedział na pytanie czemu padł rozrząd. Mechanik stwierdził że producenci aut celowo zalecają wlewać syntetyki żeby motory szybciej padały. Tak rzadki olej nie ma prawa dobrze smarować silnika w wysokich temperaturach. To po pierwsze...k0zz wrote:Michał a czemu w ogóle rozważałeś przejście na semi ?
Po drugie.
Moja narzeczona kupiła rok temu Opla Corse D 1.4 benzyna. Wlałem jej Motula 5W30 (ten sam mam w IS). Auto ma książkowe 75tyś km i w tym momencie cieknie z silnika jak ze świni. Wiem że to Opel i że to gówno jest ale mam wrażenie że się przyczyniłem do tego wlewając ten olej bo oprócz wycieków silnik wydaje mi się że głośno pracuje. Z drugiej jednak strony to jest pierwsze niemieckie auto z którym mam na co dzień do czynienia więc może te auta tak pracują tym bardziej że ucho przyzwyczajone jest do japońskich silników Hondy, Nissana czy Lexusa.
Tak więc spytałem o 10W40 w oparciu o powyższe przypadki.

-
- Lex Master
Sorry ale mechanik ma mizerną wiedzę jeśli chodzi o oleje, z jego toku rozumowania najlepiej lać Minerał bo jest gęsty i dobry.michalm320 wrote:Szczerze... być może Was to rozśmieszy ale mój znajomy ma BMW 318 E46. Auto ma 200tyś i padł łańcuch rozrządu. Pojechał do naprawdę dobrego mechanika (ten sam mi wymieniał w Lexusie rozrząd, jedyny w Tomaszowie któremu dałem się dotknąć do auta) na wymianę rozrządu. Przed naprawą kumpel się go pyta jak to możliwe że padł łańcuch rozrządu w BMW. Mechanik go pyta jaki olej jest wlany, więc kumpel odpowiada że pełny syntetyk bo taki jest zalecany przez producenta... na co mechanik; to teraz Pan sam sobie odpowiedział na pytanie czemu padł rozrząd. Mechanik stwierdził że producenci aut celowo zalecają wlewać syntetyki żeby motory szybciej padały. Tak rzadki olej nie ma prawa dobrze smarować silnika w wysokich temperaturach. To po pierwsze...k0zz wrote:Michał a czemu w ogóle rozważałeś przejście na semi ?
Po drugie.
Moja narzeczona kupiła rok temu Opla Corse D 1.4 benzyna. Wlałem jej Motula 5W30 (ten sam mam w IS). Auto ma książkowe 75tyś km i w tym momencie cieknie z silnika jak ze świni. Wiem że to Opel i że to gówno jest ale mam wrażenie że się przyczyniłem do tego wlewając ten olej bo oprócz wycieków silnik wydaje mi się że głośno pracuje. Z drugiej jednak strony to jest pierwsze niemieckie auto z którym mam na co dzień do czynienia więc może te auta tak pracują tym bardziej że ucho przyzwyczajone jest do japońskich silników Hondy, Nissana czy Lexusa.
Tak więc spytałem o 10W40 w oparciu o powyższe przypadki.
Niech sobie tam robi mechanikę ale o technologii lepiej z nim nie dyskutować.
Poza tym kolega od BMW zapewne nie jeździł na pełnym syntetyku a na oleju w technologii syntetycznej a to wielka różnica - co i tak nie miało wpływu na rozrząd, ale to tylko moje zdanie a ja nie będąc mechanikiem nie znam się się pewnie na tym

- bulikcbr
- Lex user
- Model Lexusa: był IS 200 jest RX 400
Witam Panowie obecnie auto zalane olejem toyotowski 0W30 i pytanie czy dalej lać 0W30 czy już przejść na 5W30?
-
- Lex Master
Fabrycznie toyota zaleca 5w30 więc nie wiem skąd ktoś wymyślił 0w30 w tym aucie.bulikcbr wrote:Witam Panowie obecnie auto zalane olejem toyotowski 0W30 i pytanie czy dalej lać 0W30 czy już przejść na 5W30?
- Damian87
- Lex Driver
Fabrycznie to nie był czasem lany Castrol EDGE 10w60 do IS 200?