Chodzi mi o taki olejJanB wrote:Michał uściślij czy chodzi ci o Motul 300V pełen syntetyk na estrach, czy o hydrokrakowany olej mineralny, popularnie zwany półsyntetykiem, Motul 6100 synergie+?
pozdr JanB

Chodzi mi o taki olejJanB wrote:Michał uściślij czy chodzi ci o Motul 300V pełen syntetyk na estrach, czy o hydrokrakowany olej mineralny, popularnie zwany półsyntetykiem, Motul 6100 synergie+?
pozdr JanB
Jesli silnik jest ok to nie ma problemu zmienić olej na wyższy.k0zz wrote:Michał,
Ja na takim jeżdzę - Mobil 2000 10W40.
Taki lał poprzedni właściciel i taki leje ja.
Pytałem ostatnio w warsztacie czy zmieniać w górę i odpowiedź - w żadnym wypadku, wiadomo.
Zastanwiam się tylko nad lepszą firmą choć w sumie kompletnie się nie znam olejach i nie wiem czy Mobil to dobra jakość.
W Hondzie jeżdzę już od 150 tyś na Mobil 2000 10W40 na gazie i Honda nie bierze nawet gramika oleju.
Pzdr.
k0zz
Michał, właśnie na ten podrobiony olej trafiłem parę lat temu. To typowy olej półsyntetyczny, a jeśli mocno dajesz po gazie swojemu IS-owi, to lepiej, żebyś stosował pełen syntetyk. Powiem tak, ja w swoim starym (1996) Mercedesie 250D 20V stosuje syntetyk mimo, że mam na liczniku prawie 300 tys. km. W GS-ie mam półsyntetyk Millersa Trident 10W40+dodatek wolframowy, na przepłukanie silnika po Castrolu. Następny jaki zaleję to też Millers 5W30, ale w technologii nanodrive (kupuję tu zmienolej.pl) taki http://www.zmienolej.pl/oferta/produkty ... -5l-detailmichalm320 wrote:Czy jak wleje olej Motul 10W40 to wielką krzywdę zrobię silnikowi?
A jakim zalałeś Millersem automata? Mam też niebawem do wymiany olej w skrzyni i ciekawi mnie to? A do silnika, ktorego zalałeś?Yarecki wrote:Zdecydowanie Millers.
Zalałem tyeraz AT Millersem i jest super, Sinik też, został dyfer do wymiany i będzie już komplet.
Silnik : XF Longlife 5W30 C2JanB wrote: A jakim zalałeś Millersem automata? Mam też niebawem do wymiany olej w skrzyni i ciekawi mnie to? A do silnika, ktorego zalałeś?
pozdrawiam JanB
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest