Mark Levinson brak dżwięku

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB
Post Reply
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Mark Levinson brak dżwięku

Post by machony79 »

Witam.
Opiszę moją przygodę ze wzmacniaczem Mark Levinson w NX200T.
Pewnego dnia wsiadam do auta i nic nie gra. Tzn. wszystko niby działa ,sterowanie i ekran też. Tylko dźwięku nie ma. Myślę sobie, że po kilku odpaleniach silnika wróci dźwięk. No niestety nie.
Podłączyłem komputer i pokazał błędy w Systemie Nawigacji B15D0 oraz B15D3. Poczytałem Googla i za jego poradą sprawdziłem bezpieczniki pod maską (lewa skrzynka). Faktycznie spalony był bezpiecznik zielony 30A opisany AMP. Ucieszyłem się, że tylko tyle :dash: a tu lipa. Tylko zaiskrzyło i kolejny spalony. No to winny w takim razie musi być wzmacniacz. Rozebrałem pół bagażnika aby się dobrać do niego. Siedzi pod prawym boczkiem. Po odłączeniu dużej wtyczki bezpiecznika już nie pali. To ewidentnie wskazywało na zwarcie w nim. U mnie akurat siedzi Mark Levinson o nr. 86280-0WC00 montowany do roku 2017 tylko w NX. Rozebrałem go ale organoleptycznie nie stwierdziłem uszkodzeń. Z pomocą AI udało mi się znaleźć Pinout wtyczek i doszedłem, że zwarcie jest pomiędzy główną linią zasilającą czyli pomiędzy pinem 1 B+ a 3 GND. Aha no i dodam, że używki chodzą po kilka tysięcy na allegro a i tak nie było mojego numeru. Miernik w łapki i leciałem z pomiarami. Tutaj wielkie podziękowania dla Chata GPT :piwko: Problemem okazała się dioda
sm6a27t czyli typu TVS tzw. Transil. Dla niewtajemniczonych jest to dioda zabezpieczająca, przeciwprzepięciowa montowana na wejściu napięcia do wzmacniacza bezpośrednio pomiędzy + a -. Działa tak, że po wzroście napięcia ta akurat 27V ulega uszkodzeniu w taki sposób, że zwiera + z -. W efekcie elektronika wzmacniacza jest bezpieczna a pali tylko bezpiecznik 30A pod maską. Spisałem model tej diody i szukałem w sieci. Znalazłem tylko na aliexpress z czasem oczekiwania 2 tygodnie. No trudno zamówiłem. W między czasie obdzwoniłem kilku elektroników w Katowicach. Nikt nie chciał się podjąć naprawy jak słyszał wzmacniacz samochodowy. Kiedy dotarła paczka od chińczyka zaatakowałem jeszcze raz pobliskiego elektronika lecz tym razem nie mówiłem co to jest. Dostał do ręki płytkę z instrukcją co jest uszkodzone i co ma zrobić. Po ok 3 tygodniach (tak tyle trwało przelutowanie diody :szok: ) odebrałem,pomierzyłem i zamontowałem. Na szczęście wszystko zaczęło działać. Nie pisałem wcześniej ale skok napięcia czy jakieś przebicie musiała spowodować burza, która była w nocy dzień przed usterką.
W załączniku kilka fotek na których zaznaczyłem ową diodę TVS. Gdyby ktoś potrzebował to mam kilka zapasowych diód.
Attachments
20260917_143726.jpg
20260917_143726.jpg (106.84 KiB) Viewed 136 times
20260917_143709.jpg
20260917_143709.jpg (128.46 KiB) Viewed 136 times
20260917_143701.jpg
20260917_143701.jpg (119.96 KiB) Viewed 136 times
STOP HYBRID GO SMOG
Post Reply

Return to “Car Audio, GPS, CB”