Rżyj sobie rżyj .
W fordzie zaieg spadał mi do zera, takonwalem, wchodziło 50 zamiast 64L. Znajac pojemnosć baku (co nie bylo pewne bo rózne źródła podawaly inne wartosci) Przekalkulowalem z dystansu i zuzycia paliwa ile jeszcze mogę przejechać mimo wskazanego zasięgu 0 , i zatakkowałem 62L. Przy natepnym cyklu zasięg zszedł do zera o 120km później, i weszlo 60L. Po prostu komputer skorygował odczyty z czujnika poziomu paliwa.
W popdzednim fordzie padł akumulatow, po wymianie myslałem że czujnik poziomu paliwa sie zepsuł bo po przejechaniu polowy normalnego dystansu wskazówka spadała do zera. W koncu przejechałem tyle ile normalnie jeździłem caly czas baczac na zuzycie paliwa i dystans, aby nie przegiać i nie stanąć w polu. Wskazywanie pojemnosci baku tez sie unormowała.
Nie wiem jak jest w toyocie , moze nie zadziałać ale spróbować warto.
Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku
-
Kenobi36
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
-
mordimer
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Re: Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku
Ale Toyoty/Lexusy zawsze znają prawidłową ilość paliwa, tylko jej nie wyświetlają bo tak zostały zaprogramowane.Kenobi36 wrote: ↑13 Mar 2026, o 09:53 Rżyj sobie rżyj .
W fordzie zaieg spadał mi do zera, takonwalem, wchodziło 50 zamiast 64L. Znajac pojemnosć baku (co nie bylo pewne bo rózne źródła podawaly inne wartosci) Przekalkulowalem z dystansu i zuzycia paliwa ile jeszcze mogę przejechać mimo wskazanego zasięgu 0 , i zatakkowałem 62L. Przy natepnym cyklu zasięg zszedł do zera o 120km później, i weszlo 60L. Po prostu komputer skorygował odczyty z czujnika poziomu paliwa.
W popdzednim fordzie padł akumulatow, po wymianie myslałem że czujnik poziomu paliwa sie zepsuł bo po przejechaniu polowy normalnego dystansu wskazówka spadała do zera. W koncu przejechałem tyle ile normalnie jeździłem caly czas baczac na zuzycie paliwa i dystans, aby nie przegiać i nie stanąć w polu. Wskazywanie pojemnosci baku tez sie unormowała.
Nie wiem jak jest w toyocie , moze nie zadziałać ale spróbować warto.
W moim NXie w momencie kiedy wyświetlacz pokazuje zasięg 0 albo 'REFUEL NOW" można podpiąć interfejs OBD po którym można odczytać że jest jeszcze 8 litrów paliwa, i to się zgadza potem na stacji benzynowej.
-
Kenobi36
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Moze tak byc ze oba parametry moga byc liczone inaczej. Skoro zostaje 8L to nie szkodzi przejechac 4L więcej i zobaczyc czy cos sie poprawi.
Jezdze RX 450h+ i jest w nim tyle absurdów że wszystko jest mozliwe.
Mi w 450h+ wchodzi 49 przy 55. Moze sprobuję trochę przeciagnać przy nastepnym tankowaniu. Ciekaw jestem jak zareaguje.
Mi w 450h+ wchodzi 49 przy 55. Moze sprobuję trochę przeciagnać przy nastepnym tankowaniu. Ciekaw jestem jak zareaguje.
-
prusin
- Lex user
- Model Lexusa: RX 500h
Świetny komentarz, podpisuję się rękami i nogami. Zamieściłem obszerną opinię na grupie Lexusa i byłem najczęściej obrażany z tego właśnie powodu - "a inni mają gorzej".Konrabi wrote: ↑5 Mar 2026, o 09:28 Cóż odpowiedzieć na taki komentarz... Raczej daleki jestem od praktykowania w życiu zasady typu "jest super bo inni mają gorzej".
Powinienem mieć możliwość korzystania z samochodu zgodnie z zapewnieniami, które otrzymałem przed zakupem w postaci danych technicznych. A tu tak nie jest ...
Z jakiegoś powodu, ktoś jednak ten watek założył...
Z jakiegoś powodu próba naprawy przez LEXUSA została podjęta, ale niestety się nie udała.
Nawet TCE od razu napisało, że przepraszają za wadę, a później wycofali się rakiem.
Niestety nawet najlepszemu zdarza się czasem wtopa, ale klasę poznajemy po tym, że potrafi coś z tym zrobić. Lexus po nieudanej naprawie robi natomiast z ludzi idiotów.
Wiem, że są i tacy, którym zbiornik 30 czy 20 litrów by nie przeszkadzał, bo to tylko zbiornik a przecież w grupie PSA mają problemy z SILNIKIEM Pure TECH 1.2.... Gdzie znajduje się granica, aby nie być "roszczeniowym" - 50% oszukany zbiornik? Teraz jest 20%... Czy zbiornik nigdy, bo samochód jeździ? Niestety ale takie podejście powoduje, że producenci (wszyscy, nie tylko LEXUS) nie mają oporów, aby wprowadzać na rynek niedopracowane produkty bo i tak "lud" to kupi...
PS. wiesz @ledziu myślę, że większość z nas ma/miała styczność z innymi markami....![]()
-
prusin
- Lex user
- Model Lexusa: RX 500h
Zdarzyło mi się wyjeździć kilka litrów na komunikacie "Zatankuj" i owszem, możesz zalać więcej, ale nic to nie zmienia dla późniejszych kalkulacji zasięgu i wskazania poziomu paliwa. Tak, jak ktoś zauważyłem, tak to zostało zaprogramowane i już.Kenobi36 wrote: ↑26 May 2026, o 08:35 Moze tak byc ze oba parametry moga byc liczone inaczej. Skoro zostaje 8L to nie szkodzi przejechac 4L więcej i zobaczyc czy cos sie poprawi.
W kwietniu miałem ostatecznie wymieniony zbiornik w RX 500h i mogę zatankować około 7l więcej, zamiast 44-45l na pustym baku mogę lać okolice 50-52.
-
mordimer
- Lex user
- Model Lexusa: NX
W Stanach traktują klientów dużo poważniej w Europie, a szczególnie narzekanie posiadaczy RXa 500h
No i został wydany update softu który sprawia że zegary pokazują realny zasięg a nie zasięg do rezerwy 
No ale tylko dla RXa 500h I TXa którego nie ma w Europie
Link do biuletynu:
https://static.oemdtc.com/NHTSA-PDFs/MC ... 5-0001.pdf
No ale tylko dla RXa 500h I TXa którego nie ma w Europie
Link do biuletynu:
https://static.oemdtc.com/NHTSA-PDFs/MC ... 5-0001.pdf