Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
J@RO
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by J@RO »

SedLex wrote: 15 Jan 2026, o 09:35 Nie wiem jak w NX, ale w kia Sportage po liftingu jest w hybrydach tryb oczyszczania tylnych tarcz poprzez naciśnięcie przycisku auto hold podczas jazdy.
Ciekawa teoria 😳? Ktoś to sprawdził w NX?
gracus7
Lex user

Post by gracus7 »

W NX nie ma nic takiego bo nie raz w trakcie jazdy włączam hold przed skrzyżowaniem.
Mariopop
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by Mariopop »

Odbieram NX i zaproponowano mi dodatkową polisę ubezpieczeniową GAP WAGAS 120%, która zabezpiecza utratę wartości auta przy kasacji lub kradzieży. Czy warto się w to bawić? koszt 2 lata -4.380 zł, 3 lata - 5150, 4 lata - 7802 itd. Czy ktoś miał doświadczenie z tym ubezpieczycielem (Helvetia)?
SedLex
Lex user
Model Lexusa: w planach

Post by SedLex »

J@RO wrote: 18 Jan 2026, o 12:02
SedLex wrote: 15 Jan 2026, o 09:35 Nie wiem jak w NX, ale w kia Sportage po liftingu jest w hybrydach tryb oczyszczania tylnych tarcz poprzez naciśnięcie przycisku auto hold podczas jazdy.
Ciekawa teoria 😳? Ktoś to sprawdził w NX?
To nie teoria, tylko fakt w Kii Sportage 2026. Uściślę tylko, że przycisk auto hold trzeba przyciskać w trakcie jazdy, aż pojawi sie komunikat na ekranie infotainment, że tryb oczyszczania tylnych tarcz jest aktywowany.
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

Mariopop wrote: 19 Jan 2026, o 18:14 Odbieram NX i zaproponowano mi dodatkową polisę ubezpieczeniową GAP WAGAS 120%, która zabezpiecza utratę wartości auta przy kasacji lub kradzieży. Czy warto się w to bawić? koszt 2 lata -4.380 zł, 3 lata - 5150, 4 lata - 7802 itd. Czy ktoś miał doświadczenie z tym ubezpieczycielem (Helvetia)?
Co do samego GAP: jeśli nie bierzesz leasingu to odpuść sobie to ubezpieczenie. W przypadku leasingu warto tylko przy małej wpłacie początkowej.

Co do firmy WAGAS: korzystałem z przedłużonej gwarancji od nich, trochę formalności było przy naprawie ale się wywiązali w 100%, nie mam im nic do zarzucenia.
Plexus
Lex user

Post by Plexus »

Pytanie Koledzy, jakie są Wasze opinie/doświadczenia na temat mycia Lexa w myjniach szczotkowych?

Dotychczas myłem tylko bezdotykowo i mam obawy jechać do myjni szczotkowej, ale aktualnie (temperatura) mycie pod natryskiem chyba nie wchodzi w grę. A może ktoś zna myjnię bezdotykową z suszeniem (w pomieszczeniu) w Warszawie?
NX350h Prestige | MY 2024
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

Żadnego Japończyka poza służbowym Avensisem nie myłem nigdy na myjni szczotkowej. Teraz w zimie normalnie w Krakowie działają myjnie ręcznie czysto.pl , szczotki są zanurzone w jakimś specjalnym roztworze. Jeśli po myciu szybko wjedziesz do ciepłego garażu to wszystko powinno być OK.
kond
Nowy lex user
Model Lexusa: nx

Post by kond »

Nawigacja lexus pokazuje cene paliw przy wybranych stacjach na mapie ale tylko cene diesla. Jak to zmienic na pb?
RysiekS
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by RysiekS »

Moim zdaniem to trzeba wymienić akumulator i problem zniknie. U mnie tak było. Jak się dowiedziałem to problem polega na głębokim rozładowaniu akumulatora bo czas od produkcji do momentu sprzedaży jest bardzo długi. Generalnie głębokie rozładowanie (a zwłaszcza kilkukrotne) niekorzystnie wpływa na jakość akumulatora. Powinni sprzedawać auta z akumulatorem zakupionym w Polsce. Pozdrawiam Użytkowników.
Post Reply

Return to “Lexus NX”