Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
Post Reply
Konrabi
Nowy lex user
Model Lexusa: RX350H

Re: Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku

Post by Konrabi »

Daj znać zatem co i jak. U mnie już przestali się odzywać w sprawie tego zbiornika i dzwonią tylko jak trzeba wykonać serwis ... , ale jeszcze zanim przestali to otrzymałem informację, że mam pisać do Warszawy. na stronie lexus polska jest formularz "zgłoś reklamację". Polecam jak na razie.

Komuś coś udało się załatwić?

Poza tym zaktualizował wam sie samochód w ten sposób, że można wyłączyć brzeczka "dozwolona prędkość" bezpośrednio z ekranu głównego?
Konrabi
Nowy lex user

Post by Konrabi »

Toyota Centrum Europe w odpowiedzi na reklamacje, w której napisałem, że naprawa nie przyniosła efektu bo nadal zalewam trochę ponad 51 litrów odpisała:

"Szanowny Panie,

w odpowiedzi na Pana reklamacje informujemy, ze obecnie dostępne są części do naprawy (zmodyfikowane zbiorniki). Zapraszamy zatem do wybranego Autoryzowanego Serwisu Lexusa, celem umówienia się na naprawę w dogodnym dla Pana terminie.

Biorąc pod uwagę wszelkie dotychczasowe niedogodności chcielibyśmy zaproponować pokrycie wybranego przeglądu w jego standardowym zakresie (części i robocizna)."

Po tej wiadomości zgłosiłem sie do LEXUS Wrocław celem kolejnej naprawy, ale LEXUS Wrocław odmawia. Ponownie kieruje zapytanie do Toyota Central Europe, na co otrzymuje odpowiedź że dla nich ta wada to zaleta bo przecież:

"Dużo bardziej komfortowa jest sytuacja, kiedy np. zostajemy zablokowani przez zator drogowy i mamy świadomość, że w zbiorniku przy zasięg 0 km mamy jeszcze 12 litrów paliwa, niż odwrotna sytuacja, gdzie system wskazuje nam zasięg np. 50 km, a my zostajemy zimą zablokowani w zatorze drogowym i mamy świadomość, że paliwo wkrótce może ulec wyczerpaniu."

Wiec według TCE lepiej nie wiedzieć ile się ma paliwa w zbiorniku bo komputer pokazuje 0km zasięgu (ale liczyć na to że w zbiorniku jest jeszcze sporo paliwa) niż mieć prawidłową rzetelną informację ile ma się paliwa w zbiorniku. Wow ...

Mam dosyć tego cyrku. Złożyłem oświadczenie o obniżeniu ceny i kieruje sprawę do sądu. To się nadaje też do UOKIK. Producent sugeruje, żeby jeździć poniżej 0km zasięgu .. ja nie wiem to nie jest normalne, gdzie tu bezpieczeństwo? Ja bym w Dacii sie takiego cyku nie spodziewał..
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

Lexus to był kiedyś. Dziś to bardzo przeciętne auta lecące na opinii dziadka.
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

Konrabi wrote: 16 Feb 2026, o 12:07

Poza tym zaktualizował wam sie samochód w ten sposób, że można wyłączyć brzeczka "dozwolona prędkość" bezpośrednio z ekranu głównego?
Byłem w zeszlym tygodniu na serwisie zapytałem o to ale nie otrzymałem takiej aktualizacj bo podobno nie ma
JAPS
Lex user
Model Lexusa: RX450h+

Post by JAPS »

Bonczek8 wrote: 2 Mar 2026, o 13:47 Lexus to był kiedyś. Dziś to bardzo przeciętne auta lecące na opinii dziadka.
Bez przesady. Rozumiem takie narzekania przy problemie z akumulatorem.

Ale takie problemy ze zbiornikiem paliwa Toyota miała już 10 lat temu i wtedy nikt tak nie narzekał. W stosunku do tego co się potrafi psuć w innych markach życzę innym tylko takich problemów jak ten ze zbiornikiem.
Konrabi
Nowy lex user

Post by Konrabi »

Toyota na chwilę obecną to już nawet z tego co widzę nie podaje w danych technicznych pojemności zbiornika paliwa. Więc tu pewnie coś było na rzeczy skoro w taki prosty sposób uniknęli problemu.

Natomiast LEXUS wpisuje 65 litrów to oczekuje, że mogę korzystać bezpiecznie z 65 litrów, a nie z trochę ponad 51 litrów. Było by uczciwie gdyby wszystko sie zgadzało, a się nie zgadza. Oczywiście nie każdy musi się tym kierować przy wyborze, ale ja się kierowałem i jakbym otrzymał informację, że tak sytuacja wygląda, to wybrałbym inny samochód. Myślę, że na chwile obecną to znalazłoby się parę innych powodów. Znajdą się i tacy, co wybiorą LEXUSA tylko dlatego, że ma znaczek LEXUS.

Masz 450h+ wiec w twoim przypadku taki zbiornik jest mniejszy bo masz jeszcze większą baterię do tego, no i w danych też oczywiście masz wpisany mniejszy zbiornik. 350H to nie plugin na którym jedziesz na prądzie ileś km..

Na chwilę obecną ten LEXUS nie jest jedyny we flocie i jakos nie musze korzystać z innych serwisów tak często jak z LEXUSA. Więc legendy jaki to LEXUS jest świetny ...

Aktualizacje widziałem na kanale Marek Drives na youtue... pokazywał na ekranie i mówił o aktualizacji ... W tym odcinku było porównanie z innym autem...
Last edited by Konrabi on 5 Mar 2026, o 09:29, edited 1 time in total.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Konrabi wrote: 4 Mar 2026, o 14:01

Na chwilę obecną ten LEXUS nie jest jedyny we flocie i jakos nie musze korzystać z innych serwisów tak często jak z LEXUSA. Więc legendy jaki to LEXUS jest świetny ...

Widzisz a ja mam styczność z konkurencją szczególnie z BMW i gr.vw. I jedno mogę stwierdzić w/w marki nawet nie stały pod względem stabilności technicznej obok Lexusa. I piszę to jako realista a nie nowo oświecony internetowy pan roszczeniowiec.
To z czym trzeba się użerać w Lexusie jest pobożnym mażeniem właścicieli BMW i VW.
I jeszcze jedno nie stwierdzam tego na podstawie jednego auta które co kilka lat.
Konrabi
Nowy lex user

Post by Konrabi »

Cóż odpowiedzieć na taki komentarz... Raczej daleki jestem od praktykowania w życiu zasady typu "jest super bo inni mają gorzej".

Powinienem mieć możliwość korzystania z samochodu zgodnie z zapewnieniami, które otrzymałem przed zakupem w postaci danych technicznych. A tu tak nie jest ...

Z jakiegoś powodu, ktoś jednak ten watek założył...

Z jakiegoś powodu próba naprawy przez LEXUSA została podjęta, ale niestety się nie udała.

Nawet TCE od razu napisało, że przepraszają za wadę, a później wycofali się rakiem.

Niestety nawet najlepszemu zdarza się czasem wtopa, ale klasę poznajemy po tym, że potrafi coś z tym zrobić. Lexus po nieudanej naprawie robi natomiast z ludzi idiotów.

Wiem, że są i tacy, którym zbiornik 30 czy 20 litrów by nie przeszkadzał, bo to tylko zbiornik a przecież w grupie PSA mają problemy z SILNIKIEM Pure TECH 1.2.... Gdzie znajduje się granica, aby nie być "roszczeniowym" - 50% oszukany zbiornik? Teraz jest 20%... Czy zbiornik nigdy, bo samochód jeździ? Niestety ale takie podejście powoduje, że producenci (wszyscy, nie tylko LEXUS) nie mają oporów, aby wprowadzać na rynek niedopracowane produkty bo i tak "lud" to kupi...

PS. wiesz @ledziu myślę, że większość z nas ma/miała styczność z innymi markami.... :)
Kenobi36
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by Kenobi36 »

A próbowaliście nauczyć samochód jaką ma pojemnosć zbiornika paliwa?
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

Kenobi36 wrote: 10 Mar 2026, o 22:59 A próbowaliście nauczyć samochód jaką ma pojemnosć zbiornika paliwa?
:laugh1:
Post Reply

Return to “Lexus RX”