Wiem, że temat był poruszany w temacie RX350h. W RX450h+ wyprodukowanym w październiku 2023 jest podobnie.
Według dokumentacji zbiornik paliwa ma 55 litrów. Rezerwa zapala się przy wskazaniu 36 km do przejechania. Po zatankowaniu przy stanie kilometrów do przejechania 30 km do pełna (ostatnich kilka litrów trzeba wlewać po kropelce bo system odpowietrzania baku też jest wadliwy) dystrybutor pokazał 38,6 litra. Można by więc założyć, że zostało w paku jeszcze 16,4 litra.
Znalazłem w wątku RX350h instrukcję rozwiązania problemu (Tech-doc) polegającą na wymianie baku, czujnika wskazań poziomu paliwa, kilku elementów jednorazowego użytku oraz wymianie tablicy rozdzielczej (sic!!!).
Zgłosiłem się do serwisu gdzie poinformowano mnie: możemy to zrobić ale nowa tablica rozdzielcza będzie miała zerowy stan licznika co wiąże się z wizytą w stacji kontroli pojazdów oraz wytworzeniem odpowiednich dokumentów dla CEPIKu.
Podobno Toyota pracuje dopiero nad tym aby można było programowo ustawić stan licznika. Zdecydowałem się poczekać, zobaczymy jak długo to potrwa.
Pojemność zbiornika paliwa w RX450h+
-
ryszolo
- Lex user
- Model Lexusa: SC400, RX450h+
-
tecman77
- Lex user
- Model Lexusa: RX 350h mk5
Re: Pojemność zbiornika paliwa w RX450h+
wow! Ciekawe że muszą wymienić całe zegary! dziwne bo w tych tech docs nie widziałem informacji o wymianie licznika!
-
Kenobi36
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Model 2025 weszlo 49L
-
ryszolo
- Lex user
- Model Lexusa: SC400, RX450h+
W tej chwili serwis twierdzi, że Toyota pracuje nad tym aby przy wymianie zbiornika paliwa z dodatkami nie trzeba było wymieniać liczników tylko zmodyfikują je elektronicznie.
-
bkrztuk
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX350h
Zgłosilem pojemność baku w ramach gwarancji, aktualnie oczekuję na dostawę części i wymianę (jeszcze ok 2 tygodnie). Poinformowano mnie, że wymiana obejmuje sam bak. 350h
-
tecman77
- Lex user
- Model Lexusa: RX 350h mk5
Wczoraj odebrałem auto po wymianie baku w rx 350h z 2023r. Akurat przy oddawaniu auta miałem auto na rezerwie z 25km zasięgu, po odebraniu auta i zatankowaniu udało mi się zatankować 51L! Jestem sceptycznie nastawiony, bo moje poprzednie tankowania w podobnym stanie kończyły się na 48L. Cała idea wymiany baku wiązała się z tym iż odpowietrzenie baku powodowało że pistolet zbyt wcześnie odbijał i nie udało się w pełni uzupełnić paliwo w baku do jej nominalnej pojemności(65l w 350h). Zasięg na komputerze pokazał 800km. Akurat miałem nowego RX z 2025 i oddając go również dotankowałem do pełna i komputer pokazał 694km (średnie spalanie tego auta było 8.7L/100km).
-
nethobbit
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Ciekawostka z dzisiaj. Wyjeździłem cały bak. Wyswietlił się komunikat "silnik benzynowy wyłaczył się z powodu braku paliwa. Zatrzymaj auto w bezpiecznym miejscu w promieniu 10 km. Miałem zasieg na pradzie 40 km. Dojechałem do stacji i weszlo mi 52 litry po czym samochod odpalił normalnie. Wydaje mi się że w baku zostaje ok 3l paliwa żeby układ się nie zapowietrzył w razie takiej sytuacji.