Falujące obroty i gaśnięcie silnika (Potrzebuje pomocy)

Naprawa, usterki, porady, spostrzeżenia. Wszystko co dotyczy silników Diesla.
Post Reply
Crisspy
Nowy lex user
Model Lexusa: is 220d 2009

Falujące obroty i gaśnięcie silnika (Potrzebuje pomocy)

Post by Crisspy »

Dzień dobry, szukałem na forum podobnego problemu, znalazłem coś zbliżonego, ale jednak trochę się różni, więc będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś będzie w stanie pomóc.

Silnik diesla 2.2, rocznik 2009.
Problem pojawił się kilka dni temu jechałem po mieście, zatrzymałem się na skrzyżowaniu, po minucie silnik zgasł (na biegu jałowym). Pomyślałem, że przypadkowo puściłem sprzęgło, więc po prostu odpaliłem samochód i pojechałem dalej.
Następnego dnia stało się to samo, silnik był rozgrzany, zatrzymałem się w korku, silnik zgasł na biegu jałowym. W obu przypadkach bez problemu odpalił ponownie i mogłem normalnie jechać dalej.

Następnego ranka postanowiłem jednak zajrzeć pod maskę i znalazłem tam mysz (niestety już nieżywą). Powierzchownie wyczyściłem, odpaliłem silnik na zimno, poczekałem aż obroty spadną i już miałem ruszać, kiedy nagle silnik zgasł, miałem wrażenie, że się „zakrztusił”.
Zostawiłem auto i wieczorem zawiozłem do mechanika. Tam sprawdzili, powiedzieli, że pojawił się błąd immobilizera, wymienili baterię (w kluczyku), pojeździli samochodem jeden dzień i powiedzieli, że wszystko jest w porządku.

Dziś przyjechałem odebrać auto. Odpaliłem na zimnym silniku, poczekałem aż obroty spadną, i wtedy obroty zaczęły falować w dół, silnik co prawda nie zgasł, bo go sam zgasiłem, ale możliwe, że gdybym poczekał, to by zgasł. Potem auto bez problemu odpaliło i pojechało.

Załączyłem linki do filmików, pierwszy pokazuje moment, gdy silnik zgasł, drugi — gdy obroty zaczynają falować. (Niestety pliki są za duże, żeby wrzucić je bezpośrednio, więc podaję linki.)|

Dzisiaj jechałem w korkach i samochód zaczęło trząść, obroty falowały, a auto nie reagowało na pedał gazu. Jakoś udało mi się dojechać do domu.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.

https://youtube.com/shorts/jtfhtZRGTZE? ... 6eDSxB3Kf_
https://youtube.com/shorts/_G5Rtow5uf0? ... xSeX0x5pDe
Post Reply

Return to “Silniki wysokoprężne”