Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
-
gracus7
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Witam.
Gdzie zmienić ustawienia multimediów aby za każdym razem po uruchomieniu nie pojawiał mi się ten komunikat o zachowaniu ostrożności.
I co mnie bardziej irytuje aby nie włączała mi się nawigacja. Nie korzystam z tej nawigacji z oczywistych powodów to raz a dwa jak nie jadę w trasę tylko kręcę się po okolicy to nie chcę aby ona mi się włączała. Przełączanie nawigacji na radio po każdym uruchomieniu jest irytujące.
Zauważyłem jeszcze ostatnio często komunikat, że profil kierowcy nie został załadowany. Czy to jakiś problem? Nie zawsze to występuje ale też irytuje. Kluczyk mam zawsze przy sobie i nie ma sytuacji abym w biegu wsiadał i szybko próbował odjechać.
Kolejna sprawa to ten vodafone. Nie jeżdżę autem codziennie ale lubię spojrzeć na stan akumulatora a od miesiąca prawie pokazuje 12.2V czy auto stoi dłużej czy zaraz po jakiejś jeździe, ciągle jest to samo. W ogóle się to nie aktualizuje, choc położenie auta jest na bieżąco prawidłowe
Gdzie zmienić ustawienia multimediów aby za każdym razem po uruchomieniu nie pojawiał mi się ten komunikat o zachowaniu ostrożności.
I co mnie bardziej irytuje aby nie włączała mi się nawigacja. Nie korzystam z tej nawigacji z oczywistych powodów to raz a dwa jak nie jadę w trasę tylko kręcę się po okolicy to nie chcę aby ona mi się włączała. Przełączanie nawigacji na radio po każdym uruchomieniu jest irytujące.
Zauważyłem jeszcze ostatnio często komunikat, że profil kierowcy nie został załadowany. Czy to jakiś problem? Nie zawsze to występuje ale też irytuje. Kluczyk mam zawsze przy sobie i nie ma sytuacji abym w biegu wsiadał i szybko próbował odjechać.
Kolejna sprawa to ten vodafone. Nie jeżdżę autem codziennie ale lubię spojrzeć na stan akumulatora a od miesiąca prawie pokazuje 12.2V czy auto stoi dłużej czy zaraz po jakiejś jeździe, ciągle jest to samo. W ogóle się to nie aktualizuje, choc położenie auta jest na bieżąco prawidłowe
-
burycooper
- Nowy lex user
- Model Lexusa: nx350h
Witam. Czy dla 350H (Omotenashi) jest dostępny harmonogram dla klimatyzacji / odmrażania auta czy może występuje tylko dla wersji 450H ?
edycja: - Dostałem info z supportu , że tylko elektryki i pluginy mają harmonogram
Pytanie nr 2 - czy nx pamięta ustawienia dotyczące wentylacji / podgrzewania foteli ? za każdym razem po odpaleniu auta muszę włączać np wentylację na nowo
edycja: dzieję się tak wówczas gdy schłodzę auto przez aplikację przed wejściem - system nie widzi kierowcy / pasażera i włącza samą klimę bez wentylacji siedzenia - po wejściu do auta pamięta ostatni stan wentylacji - ot i cała zagwozdka
edycja: - Dostałem info z supportu , że tylko elektryki i pluginy mają harmonogram
Pytanie nr 2 - czy nx pamięta ustawienia dotyczące wentylacji / podgrzewania foteli ? za każdym razem po odpaleniu auta muszę włączać np wentylację na nowo
edycja: dzieję się tak wówczas gdy schłodzę auto przez aplikację przed wejściem - system nie widzi kierowcy / pasażera i włącza samą klimę bez wentylacji siedzenia - po wejściu do auta pamięta ostatni stan wentylacji - ot i cała zagwozdka
Last edited by burycooper on 27 Aug 2025, o 14:35, edited 4 times in total.
-
Ampersand
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350H
Jeśli ktoś z Was dysponuje telefonem S25 Ultra lub innym w rozmiarze 6.9' to proszę o info czy mieści się on na półce do ładowania telefonu i czy się poprawnie ładuje.
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
-
adasasx11
- Nowy lex user
Mam S24 Ultra mieści się spokojnie na półce niestety z ładowaniem już nie jest tak super.
Ma wyraźne problemy z ładowaniem.
Ma wyraźne problemy z ładowaniem.
-
Ampersand
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350H
Dzięki za info ale S24 Ultra jest ciut mniejszy.
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
-
piotko
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX 350h
Dzisiaj pojawiły mi się wskazówki na HUD i wyświetlaczu z Google Maps przez CarPlay.QbekNX350 wrote: ↑15 May 2025, o 23:00Na HUD i Zegarach wyświetla się nawigacja fabryczna ale też jeżeli ustawisz nawigacje w mapach Apple w Apple Car Play też się pojawiają. Niestety na wskazówki z map Googla czy np TOMTOM nie mamy co liczyćmarek_wasowicz wrote: ↑2 Apr 2023, o 21:33 Tak.Z oryginalnej nawigacji i na HUD i wyświetlaczu.Z android auto i carplay tylko na wyświetlaczu..
-
yarthecat
- Nowy lex user
Może to ogólnie znana wiedza - ale dla mnie nie była. Przy włączonym android auto, naciśnięcie klawisza buźki na kierownicy uruchamia asystenta lexusowego, naciśnięcie i przytrzymanie tego klawisza uruchamia asystenta google i można już wyszukiwać muzykę na spotify, czy wywołać nawigację googlową, czy po prostu dzwonić bez nieszczęsnych prób trafiania palcem w mikrofon na ekranie. Nie wiem czy Carplay działać będzie tak samo.
-
koloramat
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Pewnie ktoś przeszedł już przegląd techniczny na stacji diagnostycznej. Znam przed laty złe doświadczenie z przeglądem samochodu X3 4x4, kiedy na stacji na rolach sprawdzających hamulce uszkodzono układ napędowy. Jak to jest w przypadku przeglądu NX350h z układem E-Four ? Pewnie diagnosta musi na maszynie z rolkami włączyć tryb serwisowy dla 4x4, ale czy to wystarczy ?
A może trzeba ustawić w NX jakiś tryb wyłączający silniki elektryczne na czas badania ?
A może trzeba ustawić w NX jakiś tryb wyłączający silniki elektryczne na czas badania ?
-
mcendrju
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD
po prostu skrzynie na N się ustawia nie?koloramat wrote: ↑5 Oct 2025, o 19:52 Pewnie ktoś przeszedł już przegląd techniczny na stacji diagnostycznej. Znam przed laty złe doświadczenie z przeglądem samochodu X3 4x4, kiedy na stacji na rolach sprawdzających hamulce uszkodzono układ napędowy. Jak to jest w przypadku przeglądu NX350h z układem E-Four ? Pewnie diagnosta musi na maszynie z rolkami włączyć tryb serwisowy dla 4x4, ale czy to wystarczy ?
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
- Plexus
- Lex user
Co podpowiada sieć (koniecznie do potwierdzenia):
Metody badania:
Tryb diagnostyczny / serwisowy (2WD mode)
W większości hybryd (np. Toyota, Lexus, Hyundai, Kia) można aktywować tryb 2WD przez tester diagnostyczny lub procedurę serwisową (sekwencja pedałów i przycisków).
Tryb ten rozłącza napęd tylnej osi, pozwalając na test przodu na rolkach.
Zastosowanie:
Test przedniej osi na rolkach.
Tylna oś blokowana klinami.
ALE UWAGA!!!!!: Nie wszystkie hybrydy pozwalają na pełne rozłączenie napędu w „N” — np. Toyota/Lexus e-CVT nadal ma mechaniczne połączenie silnika elektrycznego i przekładni. Dlatego jeśli pojazd nie ma dedykowanego trybu 2WD, nie zaleca się testu na klasycznych rolkach.
Alternatywa – płyty poślizgowe (rolki bez napędu)
Najbezpieczniejszy sposób:
Sprawdzenie skuteczności hamulców na płytach oporowych / ślizgowych, a nie na rolkach napędowych.
Nie wymaga obracania kół przez urządzenie,
eliminuje ryzyko uszkodzenia napędu,
stosowane powszechnie dla 4×4, hybryd, EV i pojazdów z automatem.
Procedura ogólna dla hybrydy 4×4:
Sprawdź, czy pojazd ma tryb 2WD lub tryb testowy (sprawdź instrukcję serwisową lub tester diagnostyczny).
Jeśli tak — aktywuj tryb 2WD i testuj po jednej osi.
Jeśli nie — nie testuj na rolkach; wykonaj pomiar na płytach oporowych.
Nigdy nie testuj pojazdu w stanie „READY” ani z włączonym napędem tylnej osi.
W większości hybryd (np. Toyota, Lexus, Hyundai, Kia) można aktywować tryb 2WD przez tester diagnostyczny lub procedurę serwisową (sekwencja pedałów i przycisków).
Tryb ten rozłącza napęd tylnej osi, pozwalając na test przodu na rolkach.
Test przedniej osi na rolkach.
Tylna oś blokowana klinami.
Najbezpieczniejszy sposób:
Nie wymaga obracania kół przez urządzenie,
eliminuje ryzyko uszkodzenia napędu,
stosowane powszechnie dla 4×4, hybryd, EV i pojazdów z automatem.
Sprawdź, czy pojazd ma tryb 2WD lub tryb testowy (sprawdź instrukcję serwisową lub tester diagnostyczny).
Jeśli tak — aktywuj tryb 2WD i testuj po jednej osi.
Jeśli nie — nie testuj na rolkach; wykonaj pomiar na płytach oporowych.
Nigdy nie testuj pojazdu w stanie „READY” ani z włączonym napędem tylnej osi.
NX350h Prestige | MY 2024