Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Lukasz__25
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by Lukasz__25 »

Pytanie do zaawansowanych użytkowników nxów. Czy na codzień używacie tzw podwójnego ryglowania drzwi? Do czego służą dźwignie pod zewnętrznymi klamkami? 
NX350 Design Tazuna Premium + chrom + hak
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Post by machony79 »

https://www.youtube.com/watch?v=0kF1zqCnuRo
Podwójne ryglowanie to zabezpieczenie antykradzieżowe,które uniemożliwia otwarcie drzwi od wewnątrz po wybiciu szyby. 
STOP HYBRID GO SMOG
Lukasz__25
Lex user

Post by Lukasz__25 »

Dziękuję!
matheus
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by matheus »

Powiedzcie mi czy ktoś oryginalne felgi używa też zimą ile kosztuje przełożenie opon? Przy wymianie opon trzeba też przełożyć czujniki ciśnienia tak? Czy trzeba coś przeprogramować też?
Lukasz__25
Lex user

Post by Lukasz__25 »

matheus wrote: 29 Sep 2024, o 14:25 Powiedzcie mi czy ktoś oryginalne felgi używa też zimą ile kosztuje przełożenie opon? Przy wymianie opon trzeba też przełożyć czujniki ciśnienia tak? Czy trzeba coś przeprogramować też?

W naszych NX jest możliwość zapisania 8 kół, czyli nawet w wypadku posiadania drugiego kompletu kół nie trzeba nic programować. Oczywiście tylko pierwszy raz muszą je zapisać w pamięci. 

matheus
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by matheus »

Lukasz__25 wrote: 29 Sep 2024, o 17:17
matheus wrote: 29 Sep 2024, o 14:25 Powiedzcie mi czy ktoś oryginalne felgi używa też zimą ile kosztuje przełożenie opon? Przy wymianie opon trzeba też przełożyć czujniki ciśnienia tak? Czy trzeba coś przeprogramować też?

W naszych NX jest możliwość zapisania 8 kół, czyli nawet w wypadku posiadania drugiego kompletu kół nie trzeba nic programować. Oczywiście tylko pierwszy raz muszą je zapisać w pamięci. 

Tak, ale się zastanawiam czy a się sensownie jeździć na 1 alufelgach i co sezon zakładać inne opony, z tego co czytałem opony typu run flat ciężej się wymienia i nie wszystkie zakłady wulkanizacyjne to robią. Dodatkowo rozumiem, że trzeba przełożyć czujniki a to też dodatkowy koszt. Czy wszyscy śmigają na dwóch kompletach czy ktoś się bawi w przekładanie opon?

Plexus
Lex user

Post by Plexus »

@Matheus,
swego czasu był tu wątek opon wielosezonowych. Niektórzy Koledzy je mają i mogliby napisać opinie po rocznym używaniu.
Może to byłby sposób na "tylko jedne felgi"?
Słyszałem (ale nie upieram się), że przekładanie niesie ryzyko dla rantów w oponach run-flat.
Ja używam dwóch kompletów.

Last edited by Plexus on 1 Oct 2024, o 07:10, edited 1 time in total.
NX350h Prestige | MY 2024
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Mam Pirelli 28k km zrobione nic się z nimi nie dzieje, w góry nie jeżdżę nie jest to wyścigówka żeby jeździć po 250km/h więc nie wiem co by tu napisać. Opona jak opona pewnie na dwóch różnych kompletach byłoby lepiej no ale wygoda zwyciezyla
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Post by machony79 »

Ja również wyleczyłem się z dwóch kompletów kół. Teraz tylko wielosezonówki. Przy napędzie na 4 koła nie ma co się nawet zastanawiać.
STOP HYBRID GO SMOG
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Ja rowniez zadowolony. Nie chce nikogo namawiac, bo jest tyle samo zwolenników co i przeciwnikow tego rozwiazania, indywidualna sprawa . Używam od ok. roku Michelin CrossClimate 2, ok. 20 tys. km przebiegu, jak dla mnie - rewelacja i swiety spokoj.
Post Reply

Return to “Lexus NX”