[IS 200] Jaki Olej?

Post Reply
andrej7
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200, GS430 MkIII

Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by andrej7 »

Ja zalewam do swojego olej Syntium z Petronasu, zrobiłem od wymiany ok 16 tys i nie ubyło ani deko, nie mówiąc o tym że autko ma ok 400tys na blacie :biggrin2:
W poszukiwaniu mocy...
lexrwd
Lex user
Model Lexusa: is 220d

Post by lexrwd »

wswietyy wrote:Przyznam że nieznana firma dla mnie, ale już nadrobiłem wiadomości na ich stronie http://www.millersoils.pl, napisz jak to cenowo wygląda i gdzie kupujesz. Ja lele Motul X-clean + 8100 i za 5 l płace 225 zł. Z tego co się zorientowałem na ich stronie to do mojego Lexa to było by trochę taniej, prawdę mówiąc to nie spotkałem się w sklepach z tym olejem.
W sklepach rzeczywiście ciężko, ale przy okazji zamówienia rozmawiałem tel. z panem z Millers Oils i intensywnie nad tym pracują. Ponoć oleje te są dostępne w kilku ASO Subaru. Ja kupowałem zawsze w oficjalnym sklepie przez net: http://millersoils.pl/catalog/, a teraz Millers Oils jest w Oilcenter we Wrocku, niedaleko mnie.
Travis
Lex Master
Model Lexusa: GS430 MK3

Post by Travis »

dobra panowie przyszedł czas żebym i ja wymienił olej bo zapomniałem po drodze a tu shell na którym jeździłem ma już najechane 22tyś km i świeci mi się kontrolka od oleju. Przebieg mam 172tyś i nie bierze oleju myślę żeby zalać jak większość MOTULEM 8100 x-clean 5w30
http://moto.allegro.pl/olej-motul-8100- ... 54458.html
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

Ja mam wlany ten olej. Zresztą zawsze lałem Motula to aut. Od wymiany zrobiłem 3tyś km i nic nie ubyło. Licznikowo mam 123tyś km
Image
carfun

Post by carfun »

Jutro wymiana u mnie wszystkich płynów ustrojowych.
Silnik olej : Shell Helix Ultra 5w 40
Skrzynia Olej Ori toyota ATF Type T IV z ASO
Dyfer olej Castrol Syntrax Limited Slip 75W-140 - również z ASO.

Shella używam kilka lat i jest to jedna z niewielu firm na której się nie zawiodłem.
Mam kolegę który mocno wiele lat siedzi w olejach i twierdzi, że to jedna z najlepszych marek.
Obecnie jakieś 206000tysi nie bierze oleju, i po przebiegu 14Tysi poprzedni shell wygląda świetnie - nie jest czarny.
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

carfun wrote:Jutro wymiana u mnie wszystkich płynów ustrojowych.

Shella używam kilka lat i jest to jedna z niewielu firm na której się nie zawiodłem.
Mam kolegę który mocno wiele lat siedzi w olejach i twierdzi, że to jedna z najlepszych marek.
Obecnie jakieś 206000tysi nie bierze oleju, i po przebiegu 14Tysi poprzedni shell wygląda świetnie - nie jest czarny.
Idąc tym samym tokiem myślenia powiem Ci że mam kolegę,który jeżdzi maluchem i twierdzi że to najlepszy samochów.Kiedyś jeżdziłem na Lotosie i nie miałem do niego żadnego zastrzeżenia.Czasy się zmieniają i tylko krowa nie zmienia poglądów.Poczytaj coś fachowego o jakości olejów i dowiesz się że kolor przepracowanego oleju nie świadczy o jego wspaniałej jakości.On może nie jest czarny bo nie był w stanie wypłukac syfu lub nie było tego syfu w silniku ,ale nie wiesz czy jest w stanie jeszcze dobrze smarowac silnik.
carfun

Post by carfun »

carinus wrote:
carfun wrote:Jutro wymiana u mnie wszystkich płynów ustrojowych.

Idąc tym samym tokiem myślenia powiem Ci że mam kolegę,który jeżdzi maluchem i twierdzi że to najlepszy samochów.Kiedyś jeżdziłem na Lotosie i nie miałem do niego żadnego zastrzeżenia.Czasy się zmieniają i tylko krowa nie zmienia poglądów.Poczytaj coś fachowego o jakości olejów i dowiesz się że kolor przepracowanego oleju nie świadczy o jego wspaniałej jakości.On może nie jest czarny bo nie był w stanie wypłukac syfu lub nie było tego syfu w silniku ,ale nie wiesz czy jest w stanie jeszcze dobrze smarowac silnik.
Idąc, natomiast tym tokiem myślenia, nigdy nie mamy pewności co lejemy - czy przypadkiem nie jest to samo tylko w innych butelkach.
Ale zapewne jak na butli jest napisane Motul - to aż się miska cieszy jak leci to do auta :kawa: :biggrin2:
Odnośnie jeszcze kolegi - to to nie jest ziutek który zna olej z naklejki, a koleś który jeździ do firm produkujących te oleje, zna to od kuchni, wie kto skąd bierze surowce itd i wie jak ta machina działa, zatem sorry ale złe porównanie z kolesiem, który się ciesz bo ma malucha.
Pozdrówka.
jarszu
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by jarszu »

Wymiana jest co 15 tys km, więc często.
Do tej pory lałem Shell_a 5W-30, Mobila, Castrola. Przy regularnych wymianach szkoda kasy na "markowe" oleje.
Teraz pójdzie Orlen, jakościowo ponoć b. dobry, np serwis Subaru go leje przy przegladach itp.
W punktach hurtowych - firmowych ok 100 zł/ltr.
Dobrać tylko w dobrej klasie ze wzgledu na specyficzne własciwości smarne niektórych odmian.
carfun

Post by carfun »

jarszu wrote:Wymiana jest co 15 tys km, więc często.
Do tej pory lałem Shell_a 5W-30, Mobila, Castrola. Przy regularnych wymianach szkoda kasy na "markowe" oleje.
Teraz pójdzie Orlen, jakościowo ponoć b. dobry, np serwis Subaru go leje przy przegladach itp.
Dobrać tylko w dobrej klasie ze wzgledu na specyficzne własciwości smarne niektórych odmian.
I takie zdrowe podejście to ja rozumię.
Mam podobne zdanie.
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

jarszu wrote:Wymiana jest co 15 tys km, więc często.
Czegoś tu nie rozumiem.Szkoda kasy na markowe oleje 25zł/l a nie szkoda na orlen w cenie 100zł/l?
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”