"Specjalnie" nie sprawdzałem, ale audio gra super, więc nie miałem ku temu powodów. Co do tapicerki to na fotelu kierowcy jest kilka zagnieceń. Kupiłem preparat do skóry anilinowej i 3-4 razy konserwowałem tym fotele. Mam czarną skórę, więc zabrudzeń i odbarwień nie widać. Nie mam wrażenia żeby zużycie fotela było większe niż w innych autach którymi jeździłem.settlerk wrote: ↑30 Aug 2023, o 10:48Co do wyciszeniai się zgadzam - zrobili to specjalnie aby powyżej 130-140 było głośniejU mnie w aucie skrzypienie jest podłokietnika i również je zgłoszę podczas serwisu. Innych ciekawostek jak narazie nie stwierdziłem.
sprawdzaleś jakoś specjalnie czy Levinson gra w całości - tzn. wszystkie głośniki? I jak u Ciebie tapicerka po tylu km? dużo zagnieceń masz? dbasz jakoś szczególnie o nią?
Lexus ES model 2023
-
- Lex user
- Model Lexusa: es300h
Re: Lexus ES model 2023
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
Chodziło mi o sytuację, kiedy któryś z głośników nie gra lub dziwnie a tego nie sprawdzałem, zwłaszcza z tylu. Mam wrażenie, że głownie słychać te przy przedniej szybie.
Np. koledze wymieniali cały fotel z tyłu bo czujnik zapięcia pasów wariował tj. brzęczał mimo, że nikogo tam nie było. Dlatego w okresie 3 lat niektóre rzeczy w jakiś tam sposób chce sprawdzić bo podczas odbioru tego nie robiłem.
Co do tapicerki - również zabezpieczyłem i raz na 3 m-ce chce robić przód, bo z tyłu nikt nie jeździ. Skóra fajna ale naczytałem się o jej utrzymaniu. Dzięki za info.
Np. koledze wymieniali cały fotel z tyłu bo czujnik zapięcia pasów wariował tj. brzęczał mimo, że nikogo tam nie było. Dlatego w okresie 3 lat niektóre rzeczy w jakiś tam sposób chce sprawdzić bo podczas odbioru tego nie robiłem.
Co do tapicerki - również zabezpieczyłem i raz na 3 m-ce chce robić przód, bo z tyłu nikt nie jeździ. Skóra fajna ale naczytałem się o jej utrzymaniu. Dzięki za info.
-
- Lex user
Mój wspólnik ma merca e 220d i ES w porównaniu z tym autem jest BEZPROBLEMOWY! Ilość tematów z którymi była walka w serwisie jest przerażająca, a samochód ma niespełna 2 lata i 80 tyś km... Nie ma aut idealnych i ES też takim nie jest, ale przynajmniej nikt Cię nie przekonuje w serwisie że skrzypiąca od nowości deska rozdzielcza w samochodzie za 350k zł to nie wada... tylko cecha produktu i nie ma podstaw to napraw gwarancyjnych.settlerk wrote: ↑30 Aug 2023, o 11:33 Chodziło mi o sytuację, kiedy któryś z głośników nie gra lub dziwnie a tego nie sprawdzałem, zwłaszcza z tylu. Mam wrażenie, że głownie słychać te przy przedniej szybie.

Ja tym samochodem zrobię w 3 lata 130-150 tyś km i pewnie wezmę następnego ES na 3 lata w leasing i mam nadzieję, że nie będzie jakichś większych problemów w tym czasie!
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
ES byłby cudowny gdyby mu dali mocniejszy silnik, normalny napęd AWD i składaną tylną kanapę - haka i dachu już nie wymagam ; )
A najlepiej jak by go przerobili i zrobili wersje np. coś ala sportback z klapą bagażnika do góry, bo nie wierzę już, że lexus kiedyś zrobi kombi.
ps. jezu jak można dać 350k za e220d
Mercedes też już dawno zasłynął z tej obsługi serwisowej "ten model tak ma".
Ale co jak co diesel czy to mercedes czy reszta niemca to jednak działa tak super ; )
A najlepiej jak by go przerobili i zrobili wersje np. coś ala sportback z klapą bagażnika do góry, bo nie wierzę już, że lexus kiedyś zrobi kombi.

Ale co jak co diesel czy to mercedes czy reszta niemca to jednak działa tak super ; )
-
- Lex user
rozumiem, że to kwestia tego że cena (dopłaty "ekologiczne") byłaby zbyt duża bo silnik i AWD w USA jest - 350H. LS ma przecież większy silnik i jest ok ale cena dużo większa, więc można było ukryć dodatkowe koszty 

-
- Lex user
Dodatkowo przedni napęd obniża spalanie. Nie musisz mieć wału pod samochodem. W nowej Toyocie Crown jest wersja z napędem iAWD, więc w następnej generacje ES pewnie też będzie takie rozwiązanie. Po premierze Toyoty Camry będziemy mieli pewność
-
- Lex user
zatem będzie plug i hybrydka w awd dodatkowo 
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

-
- Lex user
Te 350k zł to już po prawie 10% rabacie... Jak pomyśle że mój ES po rabacie kosztował 264k zł, pali podobnie, wyposażenie i komfort jazdy porównywalne, jakość wykonania lepsza, to cieszę się że w ostatnim momencie zmieniłem zdanie, bo też E klasa i inne głupie pomysły mi po głowie chodziłypss wrote: ↑30 Aug 2023, o 12:11 ES byłby cudowny gdyby mu dali mocniejszy silnik, normalny napęd AWD i składaną tylną kanapę - haka i dachu już nie wymagam ; )

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
Nie ma 350h, jest 350 z FWD, to auto generalnie powstało chyba po to by przetestować rynek.
Zrobimy auto na EU z gównianym napędem, silnikiem który nie jedzie i sprawdzimy czy ktoś to kupi ; )
W USA dali AWD na starej 6 biegowej skrzyni i v6 2.5 które jest tylko paliwożerne... ja nie widzę innego wytłumaczenia jak testy rynku.
Dodatkowo jak w aucie tej klasy może się nie składać kanapa tylna ? xD
Dach nie wytrzymywać żadnego innego naporu niż deszcz... to chyba jedyne auto z segmentu bez opcji relingów ?
Jak to ma konkurować z audi/bmw/mercedesem ?
GS konkurował i Ci się z nim liczyli, a z tego się śmieją ; )
ps. lexus ls ma lift na 2024, ale w EU też go wykastrowali z benzyny i została tylko biedna jak na tą półkę hybryda

edit nie widziałem e klasy, ale cls jakością wykonania wnętrza to bije ES i jedynie może powalczyć tu LS.
Teraz wychodzi jakaś nowa E klasa, ale tam też gówniane dizle, pluginy i kamera do tiktoka, no nie dla mnie takie atrakcje ; )
-
- Lex user
Mi akurat brak składanej kanapy nie przeszkadza ale zadowolony jestem z HUD'a. Z tego głównie powodu wziąłem Omotemashi bo normalnie Prestige jest dobrze wyposażony.