NX350h/450 + vodafone / inne zabezpieczenia

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Re: NX350h/450 + vodafone / inne zabezpieczenia

Post by vki »

Zamiast Vodafone lepiej chyba kupić GAPa 120% w tej samej/podobnej cenie i się niczym nie przejmować. Nawet akumulator będzie zadowolony.
Nex
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h

Post by Nex »

Gap może i zwróci Ci pieniądze ale 19 miesięcy czekania na auto (w moim przypadku) już nie... A to też można przeliczyć na $. Warto w jakimś tam stopniu utrudnić złodziejowi życie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by koloramat »

Nex wrote: 10 Jul 2023, o 07:15 Gap może i zwróci Ci pieniądze ale 19 miesięcy czekania na auto (w moim przypadku) już nie... A to też można przeliczyć na $. Warto w jakimś tam stopniu utrudnić złodziejowi życie.

Ilość zabezpieczeń (różnych) zwiększa ogromnie współczynnik bezpieczeństwa. Dla potencjalnych złodziej, samochody zabezpieczone elektronicznie (śledzenie przez operatora), mają status trudnych, gdyż zakłada się, że będą poszukiwane intensywniej. Z logiki rozumowania łatwiej sięgnąć po auto w taki sposób niezabezpieczone, poszukać po prostu gdzieś indziej. GAP (bez dodatkowego zabezpieczenia) to pozorne bezpieczeństwo. Prawie każdy, nawet szeregowy pracownik firmy ubezpieczeniowej, anonimowo może powiedzieć jakie istnieją wewnętrzne procedury pozwalające pomniejszyć wypłaty odszkodowawcze lub znaleźć sposób aby ich nie wypłacić w ogóle. I z reguły dzieje się to właśnie w przypadku aut o dużej wartości. 

vki
Lex user

Post by vki »

koloramat wrote: 10 Jul 2023, o 16:15
Nex wrote: 10 Jul 2023, o 07:15 Gap może i zwróci Ci pieniądze ale 19 miesięcy czekania na auto (w moim przypadku) już nie... A to też można przeliczyć na $. Warto w jakimś tam stopniu utrudnić złodziejowi życie.

Ilość zabezpieczeń (różnych) zwiększa ogromnie współczynnik bezpieczeństwa. Dla potencjalnych złodziej, samochody zabezpieczone elektronicznie (śledzenie przez operatora), mają status trudnych, gdyż zakłada się, że będą poszukiwane intensywniej. Z logiki rozumowania łatwiej sięgnąć po auto w taki sposób niezabezpieczone, poszukać po prostu gdzieś indziej. GAP (bez dodatkowego zabezpieczenia) to pozorne bezpieczeństwo. Prawie każdy, nawet szeregowy pracownik firmy ubezpieczeniowej, anonimowo może powiedzieć jakie istnieją wewnętrzne procedury pozwalające pomniejszyć wypłaty odszkodowawcze lub znaleźć sposób aby ich nie wypłacić w ogóle. I z reguły dzieje się to właśnie w przypadku aut o dużej wartości. 

Auta o niskiej wartości - raczej GAPa nie posiadają. Zabezpieczenie Vodafone montowane jest "taśmowo" w miejscu doskonale znanym  złodziejom tej klasy samochodów. Dodatkowo dioda wskazuje co odłączyć. Do tego jeszcze zagłuszarki sygnału GPS.
Wykupując GAPa się nie przejmujesz no chyba, że jest jak wspomniałeś o problemach z wypłatą - nie znam tematu.

I.Q.
Lex user

Post by I.Q. »

Kończy mi się półroczny darmowy okres działania zabezpieczenie VADOFONE. Jak dobrze rozumiem alarm z brelokiem będzie nadal działał. Zastanawiałem się co robić dalej. Czytałem różne opinie i postanowiłem zrezygnować z VADOFONE. W ASO LEXUSA dostałem ofertę montażu dodatkowego zabezpieczenia typu CANLOCK wymagającego dodatkowej autoryzacji przed uruchomieniem. Cena - w ASO w raz z montażem (uzgodniłem, że będzie on zainstalowany w jakieś innym miejscu niż seryjnie) - uwaga 1300 brutto. Co prawda bez GSM ale rozumiem, że złodzieje używają zagłuszaczy sygnału więc to chyba nie jest potrzebne. Jakieś sugestie ? Co o tym sądzić ?

RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Post by RafalWawa »

I.Q. wrote: 24 Jul 2023, o 20:48 Kończy mi się półroczny darmowy okres działania zabezpieczenie VADOFONE. Jak dobrze rozumiem alarm z brelokiem będzie nadal działał. Zastanawiałem się co robić dalej. Czytałem różne opinie i postanowiłem zrezygnować z VADOFONE. W ASO LEXUSA dostałem ofertę montażu dodatkowego zabezpieczenia typu CANLOCK wymagającego dodatkowej autoryzacji przed uruchomieniem. Cena - w ASO w raz z montażem (uzgodniłem, że będzie on zainstalowany w jakieś innym miejscu niż seryjnie) - uwaga 1300 brutto. Co prawda bez GSM ale rozumiem, że złodzieje używają zagłuszaczy sygnału więc to chyba nie jest potrzebne. Jakieś sugestie ? Co o tym sądzić ?

Ja bym raczej pogadał żeby tego vodafone'a przełożyli w nietypowe miejsce ( i przypilnował by to faktycznie tak się stało) - o ile technicznie to możliwe.

Ja słyszałem że ostatnio coraz popularniejsze jest dostanie się przez nadkole do wiązki CAN przy reflektorze, wpięcie tam laptopa i wysłanie fałszywych ramek sygnalizujących autoryzację kluczyka ( nie wiem czy również canlocka ale podejrzewam że tak), i zastanawiam się czy nie można tego w dość prosty sposób "zablokować" - przez założenie czegośw rodzaju "klatki" z metalu na złączkę tej wiązki przy reflektorze zamkniętej np na kłodkę - coby złodziej nie miał jak jej rozpiąć ( teoretycznie - powinien odpuścić napotykając na taką przeszkodę). Słyszał ktoś o czymś podobnym?
Esdipio
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Esdipio »

I.Q. wrote: 24 Jul 2023, o 20:48 Kończy mi się półroczny darmowy okres działania zabezpieczenie VADOFONE. Jak dobrze rozumiem alarm z brelokiem będzie nadal działał. Zastanawiałem się co robić dalej. Czytałem różne opinie i postanowiłem zrezygnować z VADOFONE. W ASO LEXUSA dostałem ofertę montażu dodatkowego zabezpieczenia typu CANLOCK wymagającego dodatkowej autoryzacji przed uruchomieniem. Cena - w ASO w raz z montażem (uzgodniłem, że będzie on zainstalowany w jakieś innym miejscu niż seryjnie) - uwaga 1300 brutto. Co prawda bez GSM ale rozumiem, że złodzieje używają zagłuszaczy sygnału więc to chyba nie jest potrzebne. Jakieś sugestie ? Co o tym sądzić ?

W przypadku rezygnacji z Vodafone brelok tez przestaje dzialac. Samochod odpalisz tylko kluczykiem nie trzeba wazic breloka.
Ja wezme na 2 dodatkowe lata. Po prostu nie chce mi sie bawic w nowe rozwiazania ktore działaja na tej samej zasadzie, tymbardziej nie chce czegos zakladac co potem moze spowodowac utrate gwarancji.

350H F-Sport + Fuji, sonic grey. Zamowiony 21.10.2021, STATUS: Odebrany 23.12.2022.
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

instalacja zostaje czy serwis demontuje?

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

NX350h/450 + vodafone / inne zabezpieczenia

Post by Klaudiusz »

Brelok dziala caly czas. Semeco to jedynie opcja sledzenia pojazdu. Brelok to nic innego jak dodatkowy immobilizer.

I.Q.
Lex user

Post by I.Q. »

Esdipio wrote: 25 Jul 2023, o 00:35

W przypadku rezygnacji z Vodafone brelok tez przestaje dzialac. Samochod odpalisz tylko kluczykiem nie trzeba wazic breloka.
Ja wezme na 2 dodatkowe lata. Po prostu nie chce mi sie bawic w nowe rozwiazania ktore działaja na tej samej zasadzie, tymbardziej nie chce czegos zakladac co potem moze spowodowac utrate gwarancji.

A skąd ta informacja o breloku ?  Z tego co ja słyszałem to alarm nadal działa tak jak do tej pory z taką różnica że firma nie monitoruje alarmów. Brelok również dziala bo to element alarmu zainstalowanego w samochodzie.
Co do gwarancji- nie ma problemu gdyż tak jak pisałem zakładać mi to mają w serwisie Lexusa. 

Post Reply

Return to “Lexus NX”