Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Esdipio
Lex user
Model Lexusa: NX

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by Esdipio »

Z tego co ja wiem jesli sa opźnienia w dostarczeniu auta z Europy do Polski to mozna starac sie o rekompensate. Takie info dostalem od sprzedawcy Toyoty.
350H F-Sport + Fuji, sonic grey. Zamowiony 21.10.2021, STATUS: Odebrany 23.12.2022.
Puzzle1
Lex user
Model Lexusa: UX

Post by Puzzle1 »

Nowa dostawa Lexus i Toyot obecnie na Kanale sueskim. Statek Morning Charlotte. W Zeebruge oczekiwany 5.12
Puzzle1
Lex user
Model Lexusa: UX

Post by Puzzle1 »

prekabik wrote: 20 Nov 2022, o 10:40 Czy to jest sprawdzona informacja i gdzie szukać źródła o tym, ze ten transport nie dość, ze trafił do UK, to na dodatek przypadkowo, a jeszcze został tam rozładowany? Jeśli tak jest, to może faktycznie byśmy się jakoś wspólnie zebrali i zaczęli renegocjować warunki, bo samemu ciężko. W tym chorym kraju dealerzy mają wszystkich kupujących w nosie. Według mnie w zaistniałej sytuacji oni sami powinni już zacząć próbować łagodzić sytuacje i oferować jakąś formę rekompensaty.

Pomyłka w transporcie do UK nie jest możliwa.  W Zeebrugge Toyota ma największy w Europie hub, do którego docierają statki oceaniczne z Japonii ( Lexus, Rav 4 itd), a także samochody produkowane w Turcji ( CHR, Corrolla itp) , Francji ( chyba Aigo) . Stąd samochody są dystrybuowane do Europy północnej ( w tym UK) mniejszymi statkami, koleją i lawetami, a także europejska produkcja wysyłana jest stąd w świat ( USA, Afryka... ) Do UK samochody trafiają mniejszymi statkami w wahadle Zeebrugge- Grimsby - Zeebruge. W jedną stronę jadą auta przeznaczone na rynek angielski , a powrotnie do Zeebrugge przypływają wyprodukowane w Anglii Aurisy.  Oczywiście zdarza się, aby statek z Japonii został częściowo rozładowany w UK , ale o pomyłce nigdy nie może być mowy. Musieliby się wszyscy pomylić w łańcuchu logistycznym.  Samochód opuszczając fabrykę posiada kartkę przylepioną na przedniej szybie z kodem na którym jest zawarte miejsce docelowe. W porcie w Japonii pracownik skanując kod wie w której linii na terminalu ustawić samochód, aby przy załadunku na statek zachować kolejność rozładunku w kolejnych portach. Statek po drodze odwiedza port w Sagunto lub Livorno ( rozładunek na Europę południową ) i czasami w Golcuk w Turcji .  W każdym z tych portów rozładunek odbywa się także poprzez odczytanie kodu z przedniej szyby, między innymi po to aby ustawić samochody w konkretnie przyporządkowanych dla każdego samochodu liniach. Jest to niezbędne dla sprawnego załadunku lawet . Nie wyobrażam sobie , aby laweta jadąca do Mszczonowa jeździła po całym terminalu i zbierała samochody z kilku miejsc .
Tym samym nie ma szans , aby zaszła pomyłka w rozładunku w innym porcie. Dodatkowo nasuwa mi się jedno pytanie? Anglik rozładowując nie widział z której strony ma kierownicę?
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

W Belgii odbywaja sie strajki. Od wrzesnia do dnia dzisiejszego. Miedzy innymi porty zostaly wylaczone. Zapewne Toyota nie miala gdzie wypakowac tych samochodow i wywiezli je do UK zeby nie blokowac portu lub slotow.

NX350h Presige Design Tazuna - Sonic white. 31.12.2021.
TomaszElegancki
Nowy lex user
Model Lexusa: LX

Post by TomaszElegancki »

Hej, jakie macie pomysły aby zabezpieczyć auto przed kradzieżą?
Przeprowadzki Warszawa https://przeprowadzki-warszawskie.pl/
impet
Lex user

Post by impet »

Dzsiaj po 13 miesiącach oczekiwania odebrałem auto :piwko:
 (6km było na starcie).Bardzo miła atmosfera w salonie.Kawa,czekoladki,drobne upominki.Ogromna czerwona kokarda na aucie,pamiątkowe zdjęcia,Było bardzo miło. Mam za sobą pierwsze kilkadziesiąt kilometrów z salonu do domu.Pierwsze wrażenia z jazdy bardzo dobre.Owszem przy gwałtowniejszym wciśnięciu gazu silnik trochę słychać ale dla mnie są to akceptowalne dzwięki.Komfort jazdy na bardzo wysokim poziomie.Spalanie ok 7 litrów też.
paweU
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by paweU »

Wreszcie jakiś pozytywny wpis :). Moje gratulacje!! Przyjemnego użytkowania auta. Pozdrawiam

350h presti. des. taz. khaki. Zamówienie 7.10.2021. Status: odebrane
mkb
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h

Post by mkb »

Klaudiusz wrote: 22 Nov 2022, o 12:34 W Belgii odbywaja sie strajki. Od wrzesnia do dnia dzisiejszego. Miedzy innymi porty zostaly wylaczone. Zapewne Toyota nie miala gdzie wypakowac tych samochodow i wywiezli je do UK zeby nie blokowac portu lub slotow.

NX350h Presige Design Tazuna - Sonic white. 31.12.2021.

Mnie sprzedawca powiedział, że transport do Anglii spowodowany był brakiem miejsc na parkingu w Zeerbrugge. Ponoć stoi tam mnóstwo aut zamówionych przez Rosjan, których wywózka blokowana jest ze względu na sankcje i stąd brak miejsc dla aut z nowych transportów. Próbowałem na zagranicznych stronach znaleźć informacje potwierdzające ten fakt i znalazłem gdzieś wiadomość, że w belgijskim  porcie Zeerbrugge  są problemy logistyczne i znajdujący się tam parking na 120 tys. aut jest rzeczywiście zapełniony. 

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

właśnie otrzymałem aktualizację iż auto które 15 października trafiło do 'Europy' przewidują iż do salonu trafi w połowie grudnia....
NEONX
Lex user

Post by NEONX »

Moje do Europy trafiło 8 listopada a dzisiaj w apce info ze jest w Mszczonowie

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Post Reply

Return to “Lexus NX”