Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Lewsey 89 wrote:
Klaudiusz wrote:Kolega wyjezdzal nowa X3 po FL z salonu na RF. Zimowe opony dokupil w salonie ale nie RF. Sprzedawca mu wciskal kit ze musza byc homologowane dla BMW ale na 100% nie sa RF.
Sprzedawca nie wciskał mu kitu. BMW robi problemy w przypadku naprawy gwarancyjnej napędu Xdrive jeśli nie ma się homologowanych opon BMW(z gwiazdką).

Polak zawsze jest mądrzejszy od producenta. Koledzy powyżej mają racje jeśli chodzi o homologowany rozmiar kół(nie mylić z oponami). W przypadku wypadku ubezpieczyciel może(nie musi) odmówić wypłaty odszkodowania AC, ze względu na koła niezgodne z homologacją. Typ opony nie ma znaczenia. Czy to będzie RF czy też normalna. Ważne jest rozmiar Felg i opon.
A to ciekawe. Mozesz podac jakies zrodlo?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ABN
Lex user
Model Lexusa: NX300h

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by ABN »

Przeznaczenie :

"Auta z oponami typu Run Flat powinny być specjalnie do nich przystosowane. Wówczas elementy zawieszenia mają miękkie nastawy a systemy wspomagania są zaprojektowane i skalibrowane do współpracy wyłącznie z ogumieniem tego typu. Założenie zwykłych opon do samochodu przystosowanego do Run Flatów będzie skutkować jego nieprzewidywalnym zachowaniem przy dużej prędkości."

ZALETY :

"bezapelacyjnie postawię tu na bezpieczeństwo "
"dzięki tej opcji powiększamy sobie przestrzeń w bagażniku ze względu na brak koła zapasowego " (nie dotyczy nx350h )

WADY :

"skupię się na jednej najważniejszej, wiele serwisów podejmuje się montażu tych opon na zwykłych maszynach, wmawiając klientowi, że „będzie dobrze„, niestety jest to największa bzdura jaką słyszałem, do montażu tych opon wymagane jest specjalne urządzenie, których w Polsce jest jak na lekarstwo. A duża cześć odnotowanych wypadków była spowodowana złym montażem tej opony poprzez co ześlizgiwała się z rantu felgi"

"koszt usługi w wyspecjalizowany serwisie przystosowanym do wymiany opon typu RUN FLAT. Sprawdziłem cenę w 3 serwisach i kosz takiej usługi za 4 opony wynosi 120-150 zł, czyli mniej więcej 100-130% więcej niż w przypadku zwykłego ogumienia"

"w przypadku specjalistycznych opon PAX (Michelin) lub BSR (Bridgestone), koszt wymiany może wzrosnąć nawet do 100-130 zł ale za jedną oponę, ze względu na specjalistyczną budowę, np. metalowa wkładka zastosowana w BSR"

"nienaturalna twardość"

"problem z dostępnością" ( PAX)
ABN
Lex user

Post by ABN »

Jeżeli prawdą jest to co piszecie czyli, że dają PAX 'y (analogicznie było w Rav4 X) to współczuje nabywcą auta w tej wersji.

PAX – Michelin

System PAX jest bardzo drogi, obecnie firma Michelin już nie stosuje seryjnie tego rozwiązania, ale samochody z takimi oponami można spotkać na rynku.
Opony PAX wymagają dedykowanych obręczy kół
PAX zapewnia zasięg do 200 km z prędkością do 88 km/h.
Kompletne koło z oponą systemu PAX waży średnio o 17 % więcej niż standardowe koło z oponą tego samego rozmiaru.
Sumaryczna waga kompletu kół PAX jest mniejsza niż pięciu kół standardowych (czterech plus zapasowego).
W stosunku do opon z usztywnionymi bokami opony serii PAX zachowują pełny komfort resorowania podczas jazdy w normalnych warunkach
Właściwości jezdne podczas jazdy bez powietrza są gorsze
pawelwone
Lex user
Model Lexusa: IS250/ IS200t / NX300H / ES300H / NX350H

Zakup Lexusa NX 350h

Post by pawelwone »

ABN wrote:Jeżeli prawdą jest to co piszecie czyli, że dają PAX 'y (analogicznie było w Rav4 X) to współczuje nabywcą auta w tej wersji.

PAX – Michelin

System PAX jest bardzo drogi, obecnie firma Michelin już nie stosuje seryjnie tego rozwiązania, ale samochody z takimi oponami można spotkać na rynku.
Opony PAX wymagają dedykowanych obręczy kół
PAX zapewnia zasięg do 200 km z prędkością do 88 km/h.
Kompletne koło z oponą systemu PAX waży średnio o 17 % więcej niż standardowe koło z oponą tego samego rozmiaru.
Sumaryczna waga kompletu kół PAX jest mniejsza niż pięciu kół standardowych (czterech plus zapasowego).
W stosunku do opon z usztywnionymi bokami opony serii PAX zachowują pełny komfort resorowania podczas jazdy w normalnych warunkach
Właściwości jezdne podczas jazdy bez powietrza są gorsze
Jakie masz koła w zamówionej specyfikacji?

Wysłane z mojego LIO-L29 przy użyciu Tapatalka
ABN
Lex user

Post by ABN »

235/60 R18 Dunlop Winter od mojego starego nx300h bo biorę golasa 350h. Na pociesznie wiem, że dostane zwykłe letnie gumy i nie wlezę w kolejne koszty związane z RFT.
Jak wybierałem wersję to pytałem salonu czy są standardowe ustawienia zawieszenia na 20" koła z RFT i czy mogę na te felgi założyć zwykłe opony bez RFT ale zero konkretów.
Nie wiedzą też czy zamiennie można zakładać opony RFT innej marki niż otrzymane z autem. Generalnie w salonie mało ci wiedzą xd.
Last edited by ABN on 30 Jan 2022, o 12:23, edited 3 times in total.
Brylanty
Lex user
Model Lexusa: Nx

Post by Brylanty »

Dokładnie! W salonie mało co wiedza że odechciewa się zamawiania. Co pytanie zadałem to z odpowiedzią masakra. No ciekawi mnie jak to będzie jeździło na tych 20calach. Obym nie żałował. Lato zima 20.
ABN
Lex user

Post by ABN »

Wiedzą, że mogą dać do 14% łącznego rabatu, 1,8% lesing stały oraz dwa pakiety z "bajerami" za 19 tys.
W kwestii opon nic nie wiedzą poza rozmiarem i trym, że opony będą markowe (notabene w RF są tylko markowe).

" Dzień dobry,
mogę zaproponować jeszcze kompletne koła zimowe w cenie 6500 zł brutto.
Proszę o informację czy chciałby Pan skorzystać "

"Witam.
Jakie opony na felgach ?"

" Dzień dobry
235/60 R18 niestety marki nie jestem w stanie podać."
Last edited by ABN on 30 Jan 2022, o 12:14, edited 2 times in total.
ABN
Lex user

Post by ABN »

Jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda mniejszy ekran multi i ekran kierowcy w zwykłej rozdzielczości to poniżej są dwa linki z filmami ; szału nie ma ale da się z tym żyć.
Zmiana ekranów na "lepsze" kosztuje około 20 tys. a jako bonus dostaje się gratis kilka mało istotnych bajerów (ogrzewanie kierownicy, dotykowe przyciski na kierownicy, widoczny tylko w nocy obraz z projektora oraz pseudo kamerę 360)

https://www.bing.com/videos/search?q=le ... M%3DHDRSC3

https://www.bing.com/videos/search?q=le ... CFC0EA3981
Last edited by ABN on 30 Jan 2022, o 12:38, edited 3 times in total.
ABN
Lex user

Post by ABN »

Brylanty wrote:Dokładnie! W salonie mało co wiedza że odechciewa się zamawiania. Co pytanie zadałem to z odpowiedzią masakra. No ciekawi mnie jak to będzie jeździło na tych 20calach. Obym nie żałował. Lato zima 20.
jak jesteś młody to będzie dobrze xd
Last edited by ABN on 30 Jan 2022, o 12:29, edited 1 time in total.
ABN
Lex user

Post by ABN »

ABN wrote:
Brylanty wrote:Dokładnie! W salonie mało co wiedza że odechciewa się zamawiania. Co pytanie zadałem to z odpowiedzią masakra. No ciekawi mnie jak to będzie jeździło na tych 20calach. Obym nie żałował. Lato zima 20.
jak jesteś młody to będzie dobrze xd
Generalnie na nasze nawierzchnie 235/50 R20 to odważne zagranie ale jak nabywca młody i stać go na wymianę podrapanych felg to czemu nie.
Post Reply

Return to “Lexus NX”