[IS 200] Jaki Olej?
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Re: [IS 200] Jaki Olej?
Jako że każdy ma inną furę z inną historią to co polecacie do mojego Lexa ? Jest zagazowany od niecałych 100k km, obecnie ma nabite 270 k km, z tego co zauważyłem przy odpalaniu puszcza chmurkę (uszczelniacze?) i co najważniejsze do oleju to dość często jest kręcony pod czerwone pole
Obecnie miałem Motula 8100 5w-40 i niestety trochę go ginie, myślicie że półsyntetyk będzie lepszy ?

- blue
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200 Sport
Półsyntetyk być może zmniejszy pobór ale nie jest korzystny dla samego silnika.
Wlej 5W30 Millersa i dolewaj w miarę potrzeb. Każdy silnik spala olej.
Wlej 5W30 Millersa i dolewaj w miarę potrzeb. Każdy silnik spala olej.
- Rafał
- Lex user
- Model Lexusa: duży i ciężki
Najlepiej najpierw upewnij się, że rzeczywiście pali olej a nie ma nigdzie wycieku (uszczelnienie miski, korek, filtr itp.)
-
- Lex user
Czyli ogólnie do dość ostrej jady półsyntetyk nie jest za zdrowy? Na 1k km spala ok 150-250ml oleju. Przy odpalaniu widać chmurkę, lecz przy gazowaniu na ciepłym jest niezauważalna... Widać minimalne pocenie się na uszczelce pokrywy zaworów ale nie wygląda to na główną przyczynę ubytku. Samochod swoje już na gazie zrobił więc mam świadomość że głowica może trochę puszczać oleju i dlatego próbuje znaleźć jakiś dobry olej by trochę to zniwelować ale i nie uszkodzić silnika.
P.S. Ciśnienie na cylindrach ciut ponad 12 bar
Czasem 5w40 nie jest lepszym w przypadku ubytku oleju?blue wrote:Wlej 5W30 Millersa i dolewaj w miarę potrzeb.

- luki90
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
5W40 jest lepszym wyjściem ale na pewno nie Millersa bo "Temperatura zapłonu >200 C" wiec będzie go jeszcze więcej ubywać - "Temperatura zapłonu oleju to najniższa temperatura, w której unoszące się w powietrzu pary oleju mogą w zetknięciurkiljan wrote:Czyli ogólnie do dość ostrej jady półsyntetyk nie jest za zdrowy? Na 1k km spala ok 150-250ml oleju. Przy odpalaniu widać chmurkę, lecz przy gazowaniu na ciepłym jest niezauważalna... Widać minimalne pocenie się na uszczelce pokrywy zaworów ale nie wygląda to na główną przyczynę ubytku. Samochod swoje już na gazie zrobił więc mam świadomość że głowica może trochę puszczać oleju i dlatego próbuje znaleźć jakiś dobry olej by trochę to zniwelować ale i nie uszkodzić silnika.Czasem 5w40 nie jest lepszym w przypadku ubytku oleju?blue wrote:Wlej 5W30 Millersa i dolewaj w miarę potrzeb.
z płomieniem ulec zapłonowi. Temperatura zapłonu oleju silnikowego powinna być możliwie jak najwyż-
sza, bo wówczas zużycie oleju jest najniższe. Temperatura zapłonu olejów silnikowych stosowanych do silników
dwusuwowych powinna być z kolei możliwie jak najniższa, aby olej w silniku był spalany jak najdokładniej."
Taki Motul 5W40 ma juz ok 240
www.facebook.com/kolorowakoszulka
- mikrus
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS430 mkII
Panowie jedno pytanie ponieważ pamiętam, że do IS'a wchodziło w zależności od roku produkcji różna ilość oleju silnikowego. Ile wchodzi w polifcie? Rocznik 2003?
Pozdrawiam
Mikołaj
Mikołaj
- iparts
- Lex user
- Model Lexusa: SC
100% pewności nie mam, ale chyba niecałe 4 litry.
Zapraszamy forumowiczów do internetowego sklepu z częściami - http://www.iparts.pl/auto/lexus,842.html
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
4,2 litramikrus wrote:Panowie jedno pytanie ponieważ pamiętam, że do IS'a wchodziło w zależności od roku produkcji różna ilość oleju silnikowego. Ile wchodzi w polifcie? Rocznik 2003?
-
- Lex user
Proszę nie wprowadzać w błąd.Dawid0ss wrote:4,2 litramikrus wrote:Panowie jedno pytanie ponieważ pamiętam, że do IS'a wchodziło w zależności od roku produkcji różna ilość oleju silnikowego. Ile wchodzi w polifcie? Rocznik 2003?
http://lexus.solar3.eu/sds/sds467e/is300_gasoline.pdf
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
Poprawcie mnie, jeśli błądzę, ale nawet wg tej tabeli od Ciebie wchodzi 4,1 (z napełnieniem filtra oleju)XYZ wrote:Proszę nie wprowadzać w błąd.Dawid0ss wrote:4,2 litramikrus wrote:Panowie jedno pytanie ponieważ pamiętam, że do IS'a wchodziło w zależności od roku produkcji różna ilość oleju silnikowego. Ile wchodzi w polifcie? Rocznik 2003?
http://lexus.solar3.eu/sds/sds467e/is300_gasoline.pdf