Mycie auta

Problemy dotyczące innych modeli niż wymienione
forest
Lex Master
Model Lexusa: stanced VIP

Re: Mycie auta

Post by forest »

powiem Ci że najlepszym rozwiązaniem na owe zacieki jest srebrny lakier :D
a tak serio, to ja zawsze ustawiam autko w cieniu lub pod wiatą... po dokładnym umyciu spłukuje wodą i w cieniu auto stoi jakiś czas żeby lekko przeschło, a później wycieram ręcznikiem ;)
SC430 '2002
konik_80
Lex Driver
Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25

Post by konik_80 »

rsz1981 wrote: na ciemnym lakierze pozostają ślady zacieków, kropli wody.Jakie macie sprawdzone metody na mycie auto by owe ślady nie pozostały?
Owe zacieki moim zdaniem to wynik twardej wody - w Szkocji mam miękką wodę w kranie i jak myję nią auto to zacieki ani kropki nie pozostają - w PL ciągle miałem z tym problem więc po wyschnięciu zawsze nakładałem mleczko koloryzujące.
janasek
Lex Master
Model Lexusa: SC 400

Post by janasek »

Też denerwują mnie te zacieki. Jedynym sposobem jest albo wytarcie nadwozia do sucha, albo nawoskowanie dobrym woskiem i zacieków nie będzie (mleczko koloryzujące też może być)

Dobry jest ten filmik. :dance3:

Pozdro
Last edited by janasek on 27 Oct 2010, o 19:12, edited 1 time in total.
Luxusem jadę... :)
biris
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by biris »

do tej pory zawsze wycieralem do sucha zeby nie bylo zaciekow tyle ze jest to oczywiscie czasochlonne a zima raczej odpada . Ostatnio troszke mi sie spieszylo wiec pojechalem na bezdotykowa myjke umylem autko do czysta a potem przejechalem sie po miescie jakies ponad 100 km/h i efekt okazal sie prawie taki sam jak po wytarciu pęd powietrza zrobil swoje dotarlem tylko w kilku miejscach i byl blysk zatem mozna wyprobowac ta metode oczywiscie najlepiej jest poleciec woskiem po umyciu ale to juz zabieg na dluzsza chwile :) pozdrawiam
forest
Lex Master

Post by forest »

no jeżeli w zimie to ja tylko na myjke "bezdotykową" działa tak jak napisał biris... ;) teraz myjąc na podwórku auto to bym sobie odmrożeń narobił :D
SC430 '2002
janasek
Lex Master

Post by janasek »

W mieście stówką? :dance3: Panowie, mamy dostojne Lexy, wiec wypada nawet w mieście jeździć z klasą. :biggrin2:

Pozdro
Ralfx
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by Ralfx »

Hmm to jeszcze zależy gdzie jedziecie i jaka pogoda. Często jest tak że auto porusza cały kurz na jezdni i wiruje to za autem łącząc się z wodą i tył dalej jest brudny :P
Image Dołącz do Lexus-Forum na facebook.com/lexus-forum
janasek
Lex Master

Post by janasek »

Też mam tak u siebie. Tyłeczek się najszybciej brudzi, nawet po krótkiej przejażdźce. :biggrin2:

Pozdro
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

a mi w 90% przypadkach po umyciu pda deszcz i tak od 1,5 tygonia nie myty i nie padalo na weekand zaplanowalem wypucowac i slyszalem ze ma padac:)
forest
Lex Master

Post by forest »

a ja mam pytanie.... czym najlepiej myć: GĄBKĄ czy SZCZOTKĄ?

ja myje taką szczotką (coś jak szczotka do zamiatania ;) ) ale moja jest z miękkim włosem i tylko nią myje auto i płucze w wodzie co chwile.
a słyszałem że myjąc gąbką zbieramy piasek i brud w gąbke i nawet po płukaniu piasek zostaje w gąbce... więc "heloł" gąbka z piaskiem to morderca lakieru ;)
SC430 '2002
Post Reply

Return to “Inne”