Fabryczna nawigacja i radar pogody

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB
Post Reply
GSSCh
Nowy lex user
Model Lexusa: GS300h

Fabryczna nawigacja i radar pogody

Post by GSSCh »

Witam serdecznie,
Fabryczna nawigacja w niektórych modelach pozwala(ła) na nakładanie na mapę drogową tzw. "zdjęcia radarowego", pokazującego gdzie aktualnie pada deszcz i o jakiej jest intensywności.

Do działania należało oczywiście mieć połączenie z internetem (np przez Bluetooth).
Jestem pewien że usługa działała w Polsce (całej Europie?) jeszcze parę lat temu, bo widziałem auta z oficjalnej dystrybucji (Lexus Select), ze zdjęciami ofertowymi wnętrza na których była pokazana np. mapa Wrocławia i okolic, na której widać było że od zachodu idzie fala deszczu.
Tutaj przykład jak to wygląda, ale nagrany gdzieś w Stanach...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wivnQW4 ... r_embedded[/youtube]

Oceniam tę funkcję jako dość przydatną i chciałbym z niej korzystać, ale nie udaje mi się jej włączyć.
Mój problem polega na tym że nie wiem czy to ja w samochodzie coś niewłaściwie skonfigurowałem, czy też to po stronie "systemów informatycznych" Toyoty/Lexusa coś nie działa. Być może usługa została wycofana kompletnie (to moje główne podejrzenie) np 2 lata temu, bo weszła jakaś nowa, lepsza usługa, więc starej nie warto utrzymywać...
Np Apple Car Play potrafi też chyba taką mapę pogody pokazać. Więc jak Apple się tym zajmuje, to fabryczna mapa może sobie odpuścić (i producent ma oszczędność), zwłaszcza że coraz więcej aut ma lub będzie mieć wsparcie dla Car Play.

Moje pytanie jest następujące:
Czy ktoś może potwierdzić że w ostatnim czasie (np ostatnie pół roku) korzystał z tej usługi na fabrycznej nawigacji?
Jeśli ktoś napisze że korzystał ostatnio, to będzie dla mnie hint że coś po mojej stronie jeszcze jest do sprawdzenia....

Napiszę jeszcze jak to próbuje włączać:
Mając podłączony internet przez bluetooth (wiem że Internet działa, bo inne serwisy - np "Ceny Paliw" są dostępne), wchodzę w "Informacje", "Pogoda"... i pokazuje się plansza że:
"Brak informacji o pogodzie dla tej lokalizacji. Wybierz inną lok..."
Wybór "innej lokalizacji" nie pomaga.

Pozdrawiam
Post Reply

Return to “Car Audio, GPS, CB”