Lexus NX300h - wibracje przy 60-70 km/h

Pytania oraz informacje ogólne związane z Przeniesieniem napędu
Post Reply
adig
Nowy lex user
Model Lexusa: NX300h

Lexus NX300h - wibracje przy 60-70 km/h

Post by adig »

Witajcie,

Od pewnego czasu odczuwam dziwne wibracje przy 60-70 km/h; pojawiają się przy bardzo delikatnym przyspieszaniu lub utrzymywaniu stałej prędkości w tym zakresie; czuć je pod "tyłkiem" jak i na podłodze. Może ktoś z Was mógłby podpowiedzieć co może być przyczyną? Byłbym wdzięczny.... jeżeli chodzi o rzeczy, które do tej pory sprawdziłem, to:
- 3 różne komplety kół z innych samochodów, nic to nie zmienia, wibracje są, więc ewentualne problemy z oponami/felgami odpadają;
- poduszki silnika/skrzyni sprawdzone, nie mają nadmiernych luzów, więc też raczej nie to.
- wibracje pojawiają się zarówno na jeździe z uruchomionym silnikiem spalinowym, jak i na samym "prądzie", aczkolwiek na prądzie jakby mniej wyczuwalne. 
- brak luzów/dziwnych dźwięków na łożyskach kół, więc raczej piasty też nie;
Pozostają półosie... nie mam pojęcia jak się zabrać za sprawdzenie, aczkolwiek po pierwszych oględzianach rzucił mi się w oczy pewien szczegół - wewnętrzny przegub lewej półosi ma wzdłóżny luz, tak jakby się nie "zakliknął" w gnieździe w skrzyni, można nim ruszać swobodnie przód ->tył; gdy jest maksymalnie wysunięty, wyczuwam też delikatny luz poprzeczny; czy u Was też tak jest? Dla zobrazowania załączam krótki film; sorry za jakość, ale podejść tam ciężko.
Luz na półosi

Z góry dzięki za wszelkie sugestie,
Adam

Post Reply

Return to “Inne”