Zamowilismy kolejnego Lexa w naszej rodzinie, tym razem wersje FWD . Warto spojrzec na ceny, bo jest duza promocja na model 300h.
Wlasnie znalazlem test jego spalania w ruchu miejskim w trakcie godzinnej jazdy w Bordeaux. UX 300h dostal najnowsza, V generacje hybrydy, te sama , ktora jest w Prius 2. Wyglada to bardzo obiecujaco. U nas w trakcie probnej jazdy 300h AWD spalil 4,3-4,7 l /100 km , spokojna jazda podmiejska .
https://m.youtube.com/watch?v=SOTwMp2VsHk&pp=ygUjTGV4dXMgdXggMzAwaCAyMDI0IHJlYWwgY29uc3VtcHRpb24%3D&noapp=1
Lexus UX 300h 2024
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Re: Lexus UX 300h 2024
Również przymierzam się do zakupu kolejnego Lexusa. Jaką wersję wyposażenia zamówiłeś? Jaką wersję testowałeś? Jak oceniasz zmiany po FL? Ja wybieram się na jazdę testową pod koniec czerwca, przy okazji przeglądu NX-a.
-
- Lex user
@Tomasz76
Testowalem topowa wersje Omo AWD. Zamowiony jest F Sport Design FWD. Auto bedzie uzytkowane w cieplym klimacie i AWD jest niepotrzebne. Dostawa w polowie lipca.
Tak jak pisalem w tescie uzyskalem niskie spalanie ok 4,5 l , male miasto i droga krajowa. Wygodny z przodu jak na ten rozmiar, choc oczywiscie poziomu komfortu RX czy NX nie osiaga. Ma bezprzewodowy Car Play i 12 calowy ekran oraz 10 glosnikow w polskiej specyfikacji F Sport Design, przyzwoicie. Do zakupu sklonil nas duzy rabat .Z minusow auto ma maly bagaznik, tylne siedzenia w zasadzie dla osob do 170 cm. Dla nas najbardziej liczy sie niezawodnosc Lexa, jest pewno wiele ciekawych aut w tej klasie, ale mamy zaufanie do marki.
Spelnia oczekiwania, nie chcielismy duzego auta, zastapi EV i3 REx . Jestesmy troche rozczarowani elektrykiem w dluzszych podrozach, stad powrot do klasycznej hybrydy. W miescie bylo swietnie .Najpierw myslalem o iX1, ale nas nie przekonalo.
W UX nasz niepokoj budzi sprawa rozladowania akumulatora, auto bedzie uzywane okresowo. Diler obiecal, ze cos wymyslimy;)
Czy juz testowales UX ? Jak Twoje wrazenia?
Testowalem topowa wersje Omo AWD. Zamowiony jest F Sport Design FWD. Auto bedzie uzytkowane w cieplym klimacie i AWD jest niepotrzebne. Dostawa w polowie lipca.
Tak jak pisalem w tescie uzyskalem niskie spalanie ok 4,5 l , male miasto i droga krajowa. Wygodny z przodu jak na ten rozmiar, choc oczywiscie poziomu komfortu RX czy NX nie osiaga. Ma bezprzewodowy Car Play i 12 calowy ekran oraz 10 glosnikow w polskiej specyfikacji F Sport Design, przyzwoicie. Do zakupu sklonil nas duzy rabat .Z minusow auto ma maly bagaznik, tylne siedzenia w zasadzie dla osob do 170 cm. Dla nas najbardziej liczy sie niezawodnosc Lexa, jest pewno wiele ciekawych aut w tej klasie, ale mamy zaufanie do marki.
Spelnia oczekiwania, nie chcielismy duzego auta, zastapi EV i3 REx . Jestesmy troche rozczarowani elektrykiem w dluzszych podrozach, stad powrot do klasycznej hybrydy. W miescie bylo swietnie .Najpierw myslalem o iX1, ale nas nie przekonalo.
W UX nasz niepokoj budzi sprawa rozladowania akumulatora, auto bedzie uzywane okresowo. Diler obiecal, ze cos wymyslimy;)
-
- Lex Driver
Jestem już po serwisie NX. W trakcie przeglądu jeździłem przez kilka godzin UX300h w wersji F Sport. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym autem. UX bardzo dobrze się prowadzi, jest dobrze wyciszony, a hybryda 5 generacji pracuje świetnie i mało pali. Odniosłem wrażenie, że silnik w UX przy dynamicznym przyspieszaniu słychać mniej we wnętrzu niż w NX. Widać, że ten lifting wniósł wiele dobrego. Czekam jeszcze na jazdę testową Cuprą Formentor po FL. Pierwsze auta przyjadą do salonów podobno w sierpniu. Będę wybierał pomiędzy tymi dwoma samochodami. Na razie faworytem jest UX300h, ponieważ czytam dużo negatywnych opinii na temat jakości wykonania Formentora i podejściu serwisów do klientów. Z moimi Lexusami nie dzieje się kompletnie nic. Wymieniam tylko baterię w kluczykach. Nigdy jeszcze nie miałem tak bezawaryjnych samochodów we flocie.
-
- Lex user
Tak , wyciszenie jest na dobrym poziomie, choc jazda NX czy RX w trybie EV psuje czlowieka;)Tomasz76 wrote: ↑23 Jun 2024, o 22:00 Jestem już po serwisie NX. W trakcie przeglądu jeździłem przez kilka godzin UX300h w wersji F Sport. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym autem. UX bardzo dobrze się prowadzi, jest dobrze wyciszony, a hybryda 5 generacji pracuje świetnie i mało pali. Odniosłem wrażenie, że silnik w UX przy dynamicznym przyspieszaniu słychać mniej we wnętrzu niż w NX. Widać, że ten lifting wniósł wiele dobrego. Czekam jeszcze na jazdę testową Cuprą Formentor po FL. Pierwsze auta przyjadą do salonów podobno w sierpniu. Będę wybierał pomiędzy tymi dwoma samochodami. Na razie faworytem jest UX300h, ponieważ czytam dużo negatywnych opinii na temat jakości wykonania Formentora i podejściu serwisów do klientów. Z moimi Lexusami nie dzieje się kompletnie nic. Wymieniam tylko baterię w kluczykach. Nigdy jeszcze nie miałem tak bezawaryjnych samochodów we flocie.
Nasz UX jest juz w Mszczonowie , wiec zapewne ustalony na polowe lipca termin odbioru bedzie dotrzymany.
-
- Lex Driver
Obecnie terminy odbioru Lexusów są w miarę szybkie, co cieszy. W lipcu wybieram się do serwisu ES i chcę przetestować LBX. Ciekawy jestem różnicy w stosunku do UX. Daj znać, jak odbierzesz auto, bo jestem ciekawy opinii, gdy już emocje opadną. Będziesz jednym z pierwszych, którzy będą jeździć UX po FL.
-
- Lex user
Zanim zamowilismy UX ogladalismy LBX , z zewnatrz wyglada nowoczesniej, ale tylna kanapa za mala dla wnukow 12 i 16 lat.Tomasz76 wrote: ↑25 Jun 2024, o 07:57 Obecnie terminy odbioru Lexusów są w miarę szybkie, co cieszy. W lipcu wybieram się do serwisu ES i chcę przetestować LBX. Ciekawy jestem różnicy w stosunku do UX. Daj znać, jak odbierzesz auto, bo jestem ciekawy opinii, gdy już emocje opadną. Będziesz jednym z pierwszych, którzy będą jeździć UX po FL.
Za to bagaznik nieduzo mniejszy od UX. Z przodu w UX tez wygodniej.
LBX to chyba ladniej opakowany Yaris Cross, typowe autko miejskie.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: UX300h (rozważany)
Marslo wrote: ↑18 Jun 2024, o 20:22 @Tomasz76
@Marslo, jak wygląda w tym aucie jazda po autostradzie przez dłuższy czas z prędkością około 140 km/h? Czy jest głośno, jak spalanie w takiej trasie? Czy potrafi w razie czego żwawo przyspieszyć przy tych zakresach prędkości?
-
- Lex user
Niestety przy tej predkosci auta nie testowalem.Chester wrote: ↑19 Jul 2024, o 10:14Marslo wrote: ↑18 Jun 2024, o 20:22 @Tomasz76
@Marslo, jak wygląda w tym aucie jazda po autostradzie przez dłuższy czas z prędkością około 140 km/h? Czy jest głośno, jak spalanie w takiej trasie? Czy potrafi w razie czego żwawo przyspieszyć przy tych zakresach prędkości?
-
- Lex Driver
Jestem już po testach LBX. Jest to zdecydowanie samochód do miasta i tam sprawdzi się wyśmienicie. W porównaniu do UX300h, którego też niedawno testowałem LBX jest dużo gorzej wyciszony i zdecydowanie bardziej słychać silnik w kabinie. Wiadomo że UX posiada silnik 2 litrowy o mocy 199KM, a LBX 3 cylindrowy o mocy 136KM ale różnica w wygłuszeniu kabiny przy prędkościach autostradowych jest bardzo duża. Widać, że ostatni FL UX wniósł dużo dobrego.