Lampka sygnalizacyjna poślizgu + check engine.

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach
Ketur
Lex user
Model Lexusa: IS 250 Comfort 2009r.

Lampka sygnalizacyjna poślizgu + check engine.

Post by Ketur »

Podczas jazdy po bardzo nierównej nawierzchni zaświeciły się dwie lampki:
Lampka kontroli poślizgu - żółta (po prawej stronie pod lampką czujników parkowania)
Lampka check engine - żółta.

Zatrzymałem auto zgasiłem, odpaliłem, ruszyłem ale lampki cały czas się świecą.
Przejechałem ok. 80 km. bez żadnych odczuwalnych objawów: silnik pracuje normalnie, hamulce działają (równo hamują, nie przegrzewa się żaden z zacisków), skrzynia działa ok.

A lampki cały czas świecą.

Czy ktoś może podpowiedzieć co to może być za problem ?

Z góry dziękuję.
skyglobe
Lex user
Model Lexusa: LS 430

Re: Lampka sygnalizacyjna poślizgu + check engine.

Post by skyglobe »

To że świeci CE to normalne. To skutek uszkodzenia kontroli trakcji. Zlikwidujesz ten problem to zgaśnie i ta magiczna kontrolka. Osobiście obstawiam problemy z połączeniem w jednym z czujników w kołach.Podepnij się pod kompa to będziesz wiedział w którym kole, a następnie miernik i sprawdź czy to problem z samym czujnikiem czy z połączeniem.
Pozdrawiam
Ketur
Lex user

Post by Ketur »

Dzięki.

Tak zrobię ale jestem na urlopie ok. 300 km. od domu - i mam dylemat czy z tą usterką mogę wracać czy raczej powinienem zająć się problemem przed powrotem ?

Przejechałem ok. 80 km. po zaświecenie się kontrolek i nie odczułem aby był wpływ na trakcję podczas spokojnej jazdy ...
c0rolla
Lex user
Model Lexusa: jeszcze bez

Post by c0rolla »

Jezeli nie odczuwasz objawow to (tak na poważnie) dokręć korek wlewu paliwa. Czasami tez trzeba te błędy skasować (da sie bez obd) w RX 3 2009 robie to tak: Rozpedz sie (30-50) i mocno zahamuj do zatrzymania, od razu po tym zgas silnik. Odczekaj 3-5 sekund i odpal, czasami musiałem to 2 razy powtórzyć (jechałem za wolno lub zbyt delikatnie hamowalem).
Nemo 77
Lex Driver
Model Lexusa: GS 300

Post by Nemo 77 »

Wiem,że to nie Lexus ale w żony Toyocie Corolli taka sytuacja miała miejsce gdy wywaliło błąd P0420( sonda czy katalizator) jakieś 30 km po zatankowaniu paliwa.Usunięcie i błąd już sie nie pojawił.Objawy takie jak u Ciebie.Samochód jechał bez najmniejszych problemów.
Miłosz
Lex Master
Model Lexusa: Civic 2.2

Post by Miłosz »

Bardzo dziwne metody, ale może i jakiemuś szamanowi to działa, ale do rzeczy, prosty elm327 z elmscan toyota wystarczy już żeby coś stwierdzić. A jak nie masz smykałki to poszukaj tam gdzie jesteś warsztatu np z launchem x431, ma pełne pokrycie diagnostyczne jak serwisowy techstream. Na ślepo bez kompa nie ma co wróżyć.
Ketur
Lex user

Post by Ketur »

Dzięki za posty.

Diagnozę wolałbym robić po powrocie do domu i na pewno skorzystam z Waszych rad.

Ważne jest dla mnie czy z tą usterką mogę wybrać się w powrót z urlopu ?
c0rolla
Lex user
Model Lexusa: jeszcze bez

Post by c0rolla »

Miłosz wrote:Bardzo dziwne metody, ale może i jakiemuś szamanowi to działa, ale do rzeczy, prosty elm327 z elmscan toyota wystarczy już żeby coś stwierdzić. A jak nie masz smykałki to poszukaj tam gdzie jesteś warsztatu np z launchem x431, ma pełne pokrycie diagnostyczne jak serwisowy techstream. Na ślepo bez kompa nie ma co wróżyć.
Z opisu autora nic szczególnego sie nie wydarzylo, jest na wyjezdzie, a te owszem "dziwne" rady sa do wykonania na miejscu w 5 min.
Oczywiscie jak jest mozliwosc to najlepiej podpiac pod komputer.

https://www.clublexus.com/forums/rx-3rd ... st10210186
https://www.clublexus.com/forums/rx-3rd ... st10352347

https://www.cargurus.com/Cars/Discussion-d919_ds626840
My 2010 Lexus Rx350: Signs appear - Check engine, Check AWD System and Slippery Road. I was on the way to the Lexus Dealer for a $160 diagnostic check. But before going there I tried the following procedure and ALL SIGNS DISAPPEARED. —- fill up the gas tank, drove for a minute and push hard brake, stop and turned off the engine. Surprisingly, when I restarted the engine, it reset everything and ALL SIGNS DISAPPEARED!!!
Ketur
Lex user

Post by Ketur »

Po telefonicznej konsultacji z serwisem postanowiłem zająć się diagnozą i usunięciem problemu po powrocie z urlopu.
Wczoraj trochę pojeździłem po okolicy i przy spokojnej jeździe żadnych negatywnych objawów nie wyczułem więc mam nadzieję że droga powrotna z urlopu też będzie ok. :smile:
skyglobe
Lex user
Model Lexusa: LS 430

Post by skyglobe »

Wracać możesz bez stresu. Jeżeli dysponujesz tam kluczem 10 to odepnij na kilka minut aku. Błędy powinny się skasować. Jeżeli jest usterka, a nie tylko komputer sfiksował od wyboistej drogi, to po kilku kilometrach błąd powróci. Jeżeli nie to masz fart.
Pozdrawiam
Post Reply

Return to “Pozostałe”