Pewnie że aktualizacje pomagają i po doświadczeniach z bmw jak jest możliwość wgrania nowszego softu to jak najbardziej jest to wskazane. Pamiętam kiedyś szukałem w plikach dla kumpla softu do auta z 1999 roku to znalazłem najświeższą poprawkę z 2013 roku , także rekord

Zazwyczaj gdzieś średnio do ok 5 lat wydawali aktualizacje. Niestety w przypadku lexusa jest kicha, bo temat ten jest wg mnie mega biedny. A ogarnąć jakiekolwiek piki to trzeba się nieźle namordować...
Jeśli chodzi o autolock to ciężko powiedzieć , zależy jaki masz moduł jakie sw i jakie hw. Jak będą zbyt niskie to jedynie programatorem na stole takie rzeczy.
Ja po użytkowaniu techstrema jestem delikatnie mówiąc whooy rozczarowany , program wysypuje się kiedy chce. Póki co szukam stabilnej wersji. Bo w najnowszej wersji chcąc zrobić active test sypie errorami.
Zagadką też jeszcze dla mnie jest schemat działania aktualizacji... bo nie wiem czy jest tak że najpierw jest wymazanie sterownika a dopiero potem wgranie, czy jest po prostu nałożenie na obecny soft.